Siirry sisältöön

Mitä on polyamoria?

26.11.2021 klo 11:55 - Tuottanut Väestöliitto
Termi polyamoria viittaa ”moniin rakkauksiin” ja se rakentuu kreikan kielen sanasta poly, joka tarkoittaa useaa, ja latinan kielen sanasta amor, joka tarkoittaa rakkautta. Polyamoriassa tavoitellaan pitkäkestoisia rakkaussuhteita enemmän kuin yhden ihmisen kanssa. 

Polyamoria on yksi tapa rakentaa läheisiä ihmissuhteita. Kumppanit sopivat yhdessä, että ovat avoimia useille samanaikaisille rakkaus- tai seksikumppanuuksille. Monogamialla tarkoitetaan kahden kumppanin välistä suljettua parisuhdetta. Polyamorian lisäksi muita monogamiasta irtautuvia tapoja toteuttaa suhteita ovat esimerkiksi avoimet tai vapaat suhteet sekä parinvaihto tai swinging. Voit lukea lisää ihmissuhteiden moninaisuudesta täältä.

Jokaisella on oikeus valita, millaisessa ihmissuhteessa elää eikä mikään suhdemuoto ole toista parempi. Ketään ei voi myöskään velvoittaa sellaiseen suhdemuotoon, joka ei tunnu itselleen sopivalta.

Polyamoria ei ole sama asia kuin polygamia eli moniavioisuus, joka perustuu kulttuurisiin tai uskonnollisiin syihin. Se ei ole myöskään pettämistä, vaikka joskus myös polyamorisissa suhteissa tapahtuu sopimusten rikkomista. Polyamoriassa pyritään avoimeen keskusteluun suhteen rajoista ja rakenteesta kaikkien suhteen osapuolten kanssa sekä eettiseen ja kaikkia osapuolia kunnioittavaan tasa-arvoiseen kohteluun. 

Polyamoristen suhteiden monimuotoisuus 

Polyamoriset suhteet voivat olla hyvin erilaisia. Polyamorinen henkilö voi seurustella yhden, kahden tai useamman ihmisen kanssa. Joskus tämän henkilön kumppanit voivat myös seurustella keskenään. Polyamoriset suhteet voivat olla suljettuja, jolloin suhteeseen ei haluta uusia osapuolia tai ne voivat olla avoimia, jolloin suhteen osapuolet voivat halutessaan solmia uusia suhteita. Polyamorisessa suhteessa olevat henkilöt saattavat viettää paljon aikaa ja asua yhdessä. Arki voi olla hyvinkin samanlaista kuin pariskunnilla. Jotkut polyamoriset sen sijaan haluavat useita rakkaussuhteita ilman, että heidän elämänsä sitoutuu merkittävissä määrin yhteen kumppaneiden elämän kanssa, ja he kutsuvat itseään joskus soolopolyiksi. Käytännössä polyamoriset suhdeverkostot voivat siis näyttäytyä hyvin moninaisina ja ihmisten väliset suhdejärjestelyt yksilöllisinä.

Polyamoria ei ole sidonnaista sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Polyamoriset voivat olla seksuaaliselta suuntautumiseltaan heteroja, homoja, lesboja, bi- tai panseksuaaleja, ja sukupuoleltaan cis- tai transsukupuolisia. Voit lukea lisää seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta täältä. Sukupuolen moninaisuudesta voit lukea lisää täältä. Jotkut polyamoriset ovat aseksuaaleja, eli he kokevat hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toista ihmistä kohtaan tai aromanttisia, jolloin he kokevat hyvin vähän tai ei lainkaan romanttisia tunteita muita ihmisiä kohtaan. Kummassakin tapauksessa on kuitenkin mahdollista kokea emotionaalista tai muuten intiimiä tai merkityksellistä vetovoimaa toiseen ihmiseen.

Ei yhtä oikeaa tapaa olla polyamorinen

Polyamoriaa määritellään monin eri tavoin eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla polyamorinen. Joillekin polyamoria on ihmissuhdefilosofia tai elämäntapa, joillekin se on keskeinen osa omaa minuutta samalla tavalla kuin seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli. Ihminen voi myös kokea olevansa polyamorinen tai ”poly” vaikka hänellä ei olisi yhtäkään suhdetta tai hän olisi suhteessa vain yhden ihmisen kanssa. Ne, joille polyamoria on sisäsyntyinen, identiteetin kaltainen piirre kertovat kokevansa, että he eivät sovi maailmaan, jossa intiimien tunteiden tulisi kohdistua vain yhteen henkilöön. Heille polyamoria tuntuu oikealta ja luonnolliselta tavalta elää. Monet polyamoriset kyseenalaistavat yhteiskunnallista ajatusta siitä, että kahden ihmisen välinen suljettu suhde olisi ainoa mahdollinen tapa rakentaa merkityksellisyyttä elämään. Usein polyamorisissa piireissä puhutaan rakkauden rajattomuudesta eli siitä, että rakkaussuhteiden tulisi antaa kasvaa ja kehittyä ilman odotuksia siitä, kuinka montaa se koskee. 

Suomessa on arvioitu olevan joitakin tuhansia polyamorisia ihmisiä, mutta asiasta ei ole tehty tutkimusta. Voit tutustua aiheeseen lisää esimerkiksi Polyamoria – Monisuhteisuusyhdistys ry:n verkkosivuilla.

 

Päivitetty 29.03.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...