Siirry sisältöön

Voiko liukkaria käyttää kondomien ja seksivälineiden kanssa?

26.10.2018 klo 14:22 - Tuottanut Väestöliitto
Seksivälineiden ja kondomin kanssa on hyvä käyttää liukuvoidetta ja sen tulisi olla vesipohjainen. Silikoni- ja öljypohjaiset liukuvoiteet voivat reagoida seksivälineen ja kondomin valmistusmateriaalin kanssa, sitä haurastaen. Tällöin esimerkiksi kondomi voi rikkoutua seksin aikana helpommin.

Liukuvoiteet ovat tuotteita, jotka on tarkoitettu seksiin. Liukuvoiteita voi ostaa esimerkiksi kaupoista ja apteekeista. Liukuvoiteeksi tarkoitetut tuotteet ovat  turvallisia, sillä ne on suunniteltu sukuelimille ja herkkiä limakalvoja ajatellen.

Ruokakaupoissa myytävät liukuvoiteet ovat pääasiallisesti vesipohjaisia liukuvoiteita. Silikoni – ja öljypohjaisia liukuvoiteita voi tilata esimerkiksi netistä tai ostaa apteekeista. 

Erilaiset öljypohjaiset tuotteet, kuten ruokaöljyt, hierontaöljyt, kosteusvoiteet tai aurinkovoiteet eivät ole hyvä valinta liukuvoiteeksi seksivälineiden tai kondomin kanssa, sillä ne voivat haurastuttaa kondomia sekä seksivälineiden pintamateriaalia. Tuoteselosteessa lukee, onko liukuvoide vesi,- silikoni,- vai öljypohjaista. 

Liukuvoiteita on saatavilla myös “maustettuina”. Makuliukuvoiteita voi hyödyntää muun muassa suuseksissä.  Joillekin makuliukuvoide voi aiheuttaa kutinaa, kirvelyä tai limakalvojen ärsytystä.

Liukuvoiteesta on moneksi

Vesipohjainen liukuvoide sopii kaikenlaiseen seksiin ja sitä voi käyttää huoletta seksilelujen ja kondomien kanssa. Vesipohjainen liukuvoide haihtuu peniksen, emättimen tai peräaukon limakalvoilta nopeasti, joten sen lisääminen on tärkeää seksin aikana.

Silikonipohjainen liukuvoide ei imeydy limakalvoille samalla tavalla kuin vesipohjainen, joten se säilyttää liukkautensa pidempään kuin vesipohjainen liukuvoide. Silikoniliukuvoide sopii myös seksiin, jossa mukana on vettä. Silikonipohjainen liukuvoide on hyvä pestä hyvä pestä iholta pois lämpimällä vedellä käytön jälkeen.

Silikonipohjaista liukuvoidetta ei suositella käytettäväksi seksilelujen kanssa. Jos seksiväline ei ole silikonia, silloin  voit käyttää silikonipohjaista liukuvoidetta.

Öljypohjainen liukuvoide ei sovi yhteen kondomin ja seksivälineiden kanssa, sillä se haurastuttaa kumista tehtyä kondomia ja silikonista valmistettujen seksivälineiden pintoja.  Jos haluat käyttää öljypohjaista liukuvoidetta ja käytät seksissä kondomia, niin valitse kondomiksi polyuretaanista valmistettuja kondomeja.

Hybridiliukuvoiteet. Liukuvoiteista on saatavilla myös sekoitevalmisteita, jotka sisältävät sekä vettä että silikonia. Hybridiliukuvoiteessa on vesipohjaisen tuotteen tuntu, mutta siihen lisätty silikoni pidentää tuotteen vaikutuksen kestoa.

Suuseksisuojan / nuolemissuojan kanssa voi käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Suuseksisuoja pysyy myös paremmin paikallaan, kun iholle ja/tai suuseksisuojan alle laittaa pienen määrän liukuvoidetta. Suuseksisuojan voi tehdä myös kondomista.

Suuseksissä voidaan käyttää esimerkiksi suuseksiin tarkoitettuja liukuvoiteita, joita on saatavilla myös makujen kera. Jos käytät suuseksissä liukuvoidetta, kannattaa etukäteen tarkistaa soveltuuko se sisäiseen käyttöön. Jos siitä ei ole erityistä mainintaa, kannattaa välttää suurien määrien nielemistä.

Anaaliseksiin on mahdollista hankkia nimenomaan anaaliseksiin tarkoitettu, koostumukseltaan paksumpi liukuvoide. Anaaliseksissä voi kuitenkin käyttää kaikenlaisia liukuvoiteita, mutta kondomin kanssa ei voi käyttää öljypohjaista liukuvoidetta.

Kumiallergikoille tarkoitetut, lateksittomat, polyuretaanista valmistetut kondomit kestävät myös öljypohjaisia liukuvoiteita.

Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 24.6.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...