Siirry sisältöön

Mitä ovat seksifantasiat?

16.12.2019 klo 09:10 - Tuottanut Väestöliitto
Fantasia tarkoittaa yleisesti kaikkea mielikuvituksen tuotetta. Seksuaalifantasioilla tarkoitetaan seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä mielikuvia. Ne auttavat usein seksuaalisen mielihyvän kokemisessa ja kiihottumisessa.

Seksuaalifantasiat ovat tavallisia. Lähes jokaisella ihmisellä on seksifantasioita. Niiden avulla voidaan nauttia sellaistakin asioista, jotka ovat todellisuudessa saavuttamattomissa. Fantasiat ovat tavallista mielen toimintaa. Ajatukset ovat ajatuksia, ja myös lainvastaiset, tai niin sanotusti yleisesti paheksutut ajatukset ovat sallittuja.

Seksuaalifantasiat ja mielikuvat voivat lisätä seksuaalista halua, kiihottumista ja nautintoa.

Voit vaikka kuvitella mielessäsi asioita sellaisen seksuaalisesti kiinnostavan ihmisen kanssa, jonka kanssa et tosielämässä ole ollenkaan tekemisissä. Voit myös ajatella todellisia eroottisia kokemuksiasi ja muistella niitä uudelleen. Voit ajatella myös jossakin elokuvassa näkemääsi tai kirjasta lukemaasi kiihottavaa kohtausta.

Myös parisuhteessa on ok fantasioida, myös seksin aikana. Kun tuntee olonsa turvalliseksi kumppanin kanssa, voi halutessaan omista fantasioista kertoa kumppanille ja mahdollisesti kokeilla niitä, jos se sopii myös kumppanille. Joskus fantasiat toimivat paremmin ajatuksen tasolla kuin käytännössä toteutettuna. Toisinaan myös fantasian toteutus on käytännössä mahdotonta.

Jos seksuaalifantasiaa lähdetään toteuttamaan seksitilanteessa, kyse ei ole enää mielikuvasta vaan toiminnasta.

Seksuaalifantasiat voivat herättää monenlaisia tunteita. Osalle ihmisistä fantasiat saattavat aiheuttaa hämmennystä, ahdistusta tai tuntua muuten vain omituisilta. Jos seksifantasiat aiheuttavat pahaa oloa tai ahdistusta, olisi ehkä tarpeen puhua ajatusten herättämistä tunteista jonkun kanssa. Erityisesti, jos tunnet halua loukata toista ihmistä ja toteuttaa lainvastaisia seksuaalifantasioita, kannattaa hakea itselle apua, esimerkiksi seksuaalineuvonnasta.

 

Päivitetty 20.03.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä seurusteluväkivalta on?

Seurusteluväkivalta on yleistä, mutta moni nuori ei välttämättä tunnista olevansa väkivaltaisessa suhteessa, koska vallankäyttö on usein...

Milloin murrosikä on viivästynyt?

Oman murrosiän odottaminen voi joskus tuntua pitkältä. Jos murrosikä ei tunnu alkavan samaan aikaan kuin muilla ikätovereilla, se voi herättää...

Miten ja milloin puhun nuorelle seksuaalisuudesta? 

Tällä luennolla Kumitan asiantuntija antaa vinkkejä murrosikäisten vanhemmille, kun seksuaalisuudesta puhuminen oman nuoren kanssa pohdituttaa.