Siirry sisältöön

Mitä PMS on?

07.06.2023 klo 09:13 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautiset ovat normaali osa kohdullisen kehon toimintaa. Suurimmalla osalla kuukautisiin liittyy joitain oireita jossain vaiheessa elämää.

PMS, eli premenstruaalioireyhtymä, viittaa ennen kuukautisia alkaviin oireisiin. PMS-oireet ovat fyysisiä ja/tai psyykkisiä ja voivat vaikuttaa myös siihen, miten ihminen kokee hallitsevansa käytöstään. Tyypillisiä PMS-oireita ovat esimerkiksi mielialan vaihtelu, itkuherkkyys, alavatsakipu, päänsärky, vatsan turpoaminen, rintojen aristus tai väsymys. PMS-oireet esiintyvät usein juuri ennen kuukautisten alkua ja helpottuvat noin päivän tai parin kuukautisten alkamisen jälkeen. Täältä voit lukea lisää kuukautisista.

PMS-oireita voi esiintyä koska tahansa hedelmällisten vuosien aikana. PMS-oireita arvioidaan esiintyvän noin 20–30 %:lla kohdullisista ihmisistä. Oireet itsessään ovat yksilöllisiä voimakkuudeltaan ja luonteeltaan. Joillakin oireet saattavat vaikuttaa arkeen merkittävästi, toisilla oireet ovat vähäisiä. Oireet ja niiden voimakkuus saattavat myös vaihdella kerrasta kertaan. Joskus oireita ei ole lainkaan.

Tarkkaa syytä PMS:lle ei tiedetä. PMS liittyy kuukautiskiertoon ja yksi teoria on, että hormonitasojen muutokset kierron aikana vaikuttavat jollain lailla keskushermostoon. Toinen teoria on, että jotkut ovat näille hormonaalisille muutoksille enemmän herkkiä, ja tämän takia he kokevat PMS-oireita.

PMS diagnostisoidaan tunnistamalla PMS:lle tyypilliset oireet ja yhdistämällä ne kuukautiskiertoon.  Täältä voit lukea lisää kuukautiskierrosta. PMS oireiden kartoittaminen oirepäiväkirjan avulla voi olla avuksi PMS:n todentamisessa. Hormonaalisia tutkimuksia ei tarvita PMS:n diagnostisoimiseen, joskus laboratoriotutkimuksia saatetaan käyttää lisäapuna, jotta voidaan poissulkea muut syyt oireille.

PMDD

PMS:n vaikeampi muoto on PMDD, premenstrual dystrophic disorder. PMDD-oireet ovat PMS-oireita vaikeampia, ja PMDD:n liittyy tavallisesti voimakkaimpia mielialaoireita. PMDD oireet voivat vaikuttaa voimakkaasti hyvinvointiin ja saattavat vaikuttaa arkeen huomattavasti. PMDD-oireet alkavat aikaisintaan noin kaksi viikkoa ennen kuukautisia. PMDD-oireet loppuvat kuukautisten aikana. PMDD on harvinaisempi kuin PMS. PMDD esiintyy noin viidellä prosentilla kohdullisista kehoista.

Miten PMS tai PMMD hoidetaan?

PMS- tai PMDD-oireet eivät ole vaarallisia, vaikka ne voivat olla kiusallisia. PMS- tai PMDD-oireet eivät yleensä vaadi erityishoitoa. Voit kokeilla itse hoitaa PMS- tai PMDD-oireita kotona. Esimerkiksi tasapainoinen ruokavalio, liikunta, riittävästi lepoa ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeet voivat lieventää oireita. Myös kahvin, alkoholin ja suolan käytön vähentäminen saattavat helpottaa PMS- tai PMDD-oireita. Joskus myös ravintolisistä kuten B6-vitamiinin, kalsiumin (yksin tai yhdessä D-vitamiinin kanssa), magnesiumin tai siveydenpuun (yrtti) käytöstä saattaa olla apua. Voit lukea edellä mainituista omahoito-ohjeista lisää täältä. Myös kuukautiskipuja voidaan hoitaa tehokkaasti. Täältä voit lukea lisää siitä, kuinka kuukautiskipuja voi hoitaa.

Jos PMS- tai PMDD-oireet vaikuttavat paljon arkeen, ja esimerkiksi oma hyvinvointi, sosiaaliset suhteet, koulu tai harrastukset kärsivät eikä omahoito auta, kannattaa olla yhteydessä gynekologiin, omaan terveyskeskukseen tai koulun terveydenhoitajaan. Normaalia elämää merkittävästi tai vaikeasti haittaavia PMS- tai PMDD-oireita voidaan hoitaa hormonivalmisteilla tai pienellä annoksella mielialalääkkeitä.

Lähteet

Kuukautisia edeltävät oireet premenstruaalioireyhtymä, PMS) – Terveyskirjasto
PMS ja PMDD | Terveystalo

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....