Mitä seksiongelmalle voi tehdä?
Tavallisia seksiin liittyviä pulmia ovat
- seksiin liittyvä kipu
- seksi ei huvita
- penis ei jäykisty, tai se ei pysy erektiossa toivotulla tavalla
- ennenaikainen tai viivästynyt siemensyöksy
- emätin ei kostu
- vaikeus kokea seksuaalista nautintoa tai orgasmia
- seksi ei tunnu miltään.
Kaikkien kokemukset ja tuntemukset seksiä kohtaan eivät ole samanlaisia ja yhtä merkittäviä, jolloin luettelon seksiongelmatkaan eivät ole välttämättä ongelmia.
Ongelmista puhuttaessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, kenelle asia on ongelma? Onko se sitä itselle, kumppanille ja vai molemmille? Seksiin liittyvä ongelma voi syntyä myös yhteiskunnallisesta keskustelusta ja seksiin liittyvistä normeista.
Seksi ei ole myöskään kuolemanvakava asia ja monista tilanteista selviää huumorilla ja uudelleen yrittämisellä. Seksiä täytyy harjoitella, kuten vaikka pyörällä ajoa. Riittävän monen toiston jälkeen, homma alkaa sujua ja varmuus kasvaa. Välillä eteen tulee odottamattomia tilanteita ja sekin kuluu asiaan.
Tunteet vaikuttavat voimakkaasti kehon toimintaan ja reaktioihin. Luottamus ja turvallisuuden tunne ovat tärkeässä roolissa tyydyttävää seksiä tavoitellessa. Niitä ei ole helppo saavuttaa ilman kommunikaatiota kumppanin kanssa. Taas pelko ja jännittäminen vaikuttavat usein negatiivisesti kehon toimintaan, jolloin esimerkiksi kiihottuminen sekstitilanteessa voi estyä.
Seksiin liittyvien ongelmien takana on monesti uskomuksia, asenteita, häpeää ja syyllisyyttä, joiden tiedostaminen ja sitä kautta niihin vaikuttaminen, auttaa seksiin liittyvän pulman ratkaisemisessa. Varsin tavallista on, että alunperin pienestä asiasta, kasvaa omassa mielessä vuoren kokoinen pulma.
Apua voi saada lääkäriltä, chatistä, puhelinpalvelusta ja seksuaalineuvonnasta
Yksittäisiä vastoinkäymisiä tai odottamattomia tilanteita seksissä tapahtuu kaikille. Jos asiat toistuvat, eikä niihin pysty itse vaikuttamaan yrityksestä huolimatta, asiaan kannattaa hakea apua seksuaalineuvonnasta tai lääkärin vastaanotolta. Lue tarkemmat ohjeet lääkärin vastaanotolle hakeutumisesta artikkelistamme.
Myös seksuaalineuvontaa kannattaa kysyä omalta terveysasemalta. Käytännöt ja tarjonta sen suhteen vaihtelee suuresti kuntien palveluissa.
Matalalla kynnyksellä seksuaalineuvontaa saa järjestöjen puhelin- ja/tai verkkopalveluista, kuten Väestöliitosta ja Sexposta. Myös joillakin kunnilla on nuorille suunnattuja verkkopalveluja, joista nuoret voivat saada seksuaalineuvontaa. Netarin chat-kalenterista löytyy parhaiten tieto useista avoinna olevista chateista. Lisäksi apua tarjoavat yksityiset seksuaaliterapeutit, joiden palvelut ovat maksullisia.
Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Päivitetty 28.6.2024