Mitä sukupuolen moninaisuus tarkoittaa?
Sukupuoli on yksi ominaisuuksistamme, kuten silmien väri tai hiusten luonnonkiharuus. Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa sitä, että sukupuolen fyysinen kehitys ja sukupuolen kokeminen ihmisillä vaihtelee. Sukupuolen moninaisuus koskettaa meitä kaikkia sillä jokainen ihminen on ainutkertainen yhdistelmä esimerkiksi mieheyttä ja naiseutta.
Henkilö ei pysty tahdonalaisesti vaikuttamaan siihen, mihin sukupuoleen hän samaistuu.
Jos pojaksi syntymässä määritelty kokee itsensä tytöksi, hän ei pysty lopettamaan tätä tunnetta. Tunne omasta sukupuolesta ei mene ohitse, vaikka kaikki ympärillä sanoisivat, että olet poika. Tärkein sukupuolta määrittävä tekijä on sukupuoli-identiteetti, eli ihmisen oma kokemus sukupuolestaan.
Meillä jokaisella on omanlainen keho, tapa ja kyky ilmaista sukupuoltamme tai sukupuolettomuutta. Anatomia on vain yksi sukupuolta määrittävä tekijä.
Sukupuolta määrittävät muun muassa:
- hormonitasot
- aivojen sukupuoli (eli taipumukset jotka syntyvät lapsen aivoihin osin siksi, mitkä ovat hormonitasot kohdussa)
- persoonallisuuden mies- tai naistyypillisyys kulttuurin käsitysten mukaan
- ihmisen juridinen sukupuoli
Kouluterveyskyselyssä 2017 8.–9.-luokkalaisista 5,6 % oli sukupuolestaan muu kokemus kuin mihin heidät oli syntymässä määritelty.
Mikä on sukupuoliristiriita?
Sukupuoliristiriita voi tarkoittaa tunnetta siitä, että syntymässä määritelty biologinen sukupuoli ei vastaa hänen keho- ja sukupuolikokemusta eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta.
Kokemus omasta sukupuolesta voi olla vahva jo lapsena tai se voi vahvistua murrosikäisenä. Murrosiässä tapahtuvien kehollisten muutosten aikana trans- tai muunsukupuoliselle voi tulla vahvoja sukupuoleen- ja kehonkokemukseen liittyviä ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Eli nuorelle voi tulla kehodysforian oireita, joka näyttäytyy esimerkiksi voimakkaana inhona oman kehon sukupuolipiirteitä ja sukuelimiä kohtaan. Joissain tapauksissa tämä voi näyttäytyä suurena ahdistuksen ja inhon tunteita kuukautisia, valkovuoto, siemensyöksyjä tai erektioita kohtaan.
Nuoren pohdinta voi liittyä sukupuoli-identiteettiin eli siihen, miten voin olla varma, olenko nainen tai mies tai muunsukupuolinen ja/tai seksuaaliseen suuntautumiseen, eli siihen, keneen ihastun ja tunnen eroottista vetovoimaa.
Miten sukupuolta korjataan?
Sukupuolen korjaus tarkoittaa, että ihminen korjaa syntymässä hänelle määritettyä, vääräksi koettua sukupuolta vastaamaan omaa sukupuoli-identiteettiä.
Tähän voi kuulua nimen muutos, juridisen sukupuolen muuttaminen sekä erilaiset kehoon liittyvät lääketieteelliset hoidot.
Mikä on intersukupuolisuus?
Intersukupuolisuus kuvaa henkilöä, jolla on syntymähetkellä kehossa sekä naiselle että miehelle tyypillisiä sukupuolen tunnusmerkkejä tai jos ulkoiset sukuelimet ovat epätyypilliset. Tämä voi tarkoittaa muun muassa sitä, että kehossa voi olla penis ja kivekset mutta vatsaontelossa myös munasarjat.
Useimmat intersukupuoliset kokevat itsensä tytöksi/naiseksi tai pojaksi/mieheksi. Osalla intersukupuolisista on muu sukupuoli-identiteetti.
Millaisia sukupuolen moninaisuuteen liittyviä identiteettejä on?
Jokaisella on oikeus määritellä oma sukupuolikokemus ja ilmaista sitä.
Androgyyni on ihminen jossa on sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä. Hän saattaa määritellä itsensä mieheksi, naiseksi vai vaikkapa muunsukupuoliseksi.
Cis-ihminen on henkilö, joka on tyytyväinen hänelle syntymähetkellä määriteltyyn sukupuoleen. Cis on vastakohta sanalle trans.
Gender-fluid on henkilö jonka sukupuolessa ja sen ilmaisussa on joustavuutta ja liukumaa.
Gender queer on henkilö joka voi esimerkiksi olla mies-nais -jaon ulkopuolella, mutta ei halua määritellä sukupuoltaan sen tarkemmin.
Ei-binääri (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli ei sovi kaksinapaiseen nainen–mies -jakoon. Hän voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen, sukupuoleton tai intersukupuolinen.
Neutri on henkilö jonka sukupuoli-identiteetti, tai tarkempi kuvaus siitä tai kuvaus sukupuolen ilmaisusta, on usein lähellä sukupuolettomuutta tai esimerkiksi kahden sukupuolen välimaastossa.
Muunsukupuolinen on henkilö, joka voi kokea itsensä sukupuolettomaksi, moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, niiden välillä tai ulkopuolella.
Sukupuoleton/asukupuolinen on henkilö joka kokee itsensä sukupuolettomaksi, eikä samastu mihinkään sukupuoleen.
Transgender on henkilö, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella.
Transihminen on yleiskäsite henkilölle, jonka sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa siihen sukupuoleen liitetyistä odotuksista, johon hänet on syntymähetkellä määritelty.
Transvestisuus tarkoittaa ihmistä, johon kuuluu vahvasti sekä mieheyttä että naiseutta. Transvestiitti kokee yleensä syntymässä määritetyn sukupuolen omakseen, mutta haluaa ajoittain eläytyä toisen sukupuolen rooliin, esimerkiksi käyttäytymisellä ja vaatteilla.
Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Lähteet:
Helsinki Pride-yhteistö, tietoa ja tukea
Sukupuolen moninaisuus nettisivut
Setan ja Transtukipisteen materiaali: Sukupuolen moninaisuus, viitattu 10.10.2018
Maarit Huuskan kirjoitys: Viisi myyttiä lapsista ja sukupuolen moninaisuudesta viitattu 10.10.2018
Päivitetty 28.03.2023