Siirry sisältöön

Mitä tarkoittaa pedofilia?

15.11.2021 klo 15:46 - Tuottanut Väestöliitto
Joidenkin henkilöiden seksuaalinen tai romanttinen kiinnostus kohdistuu itseään yli viisi vuotta nuorempiin alle 16-vuotiaisiin henkilöihin. Ihastukset voivat olla ohimeneviä, mutta mikäli ne ovat pysyviä, voi kyse olla lapsikohteisesta seksuaalisesta kiinnostuksesta eli pedofiliasta. Lapsiin kohdistuvista mieltymyksistä on tärkeää jutella ammattilaisen kanssa.

Seksuaalisesta kiinnostuksesta lapsia kohtaan tullaan usein tietoiseksi murrosiässä. Nuori voi huomata olevansa seksuaalisesti tai romanttisesti kiinnostunut itseään huomattavasti nuoremmista, kun kavereiden kiinnostuksen kohteet ovat pääosin omanikäisiä. Tämä voi tuntua pelottavalta ja ahdistavalta, ja se voi johtaa eristäytymiseen ja masennukseen. Voi tuntua siltä, että aihe on niin vaikea, että siitä ei voi kertoa kenellekään. On kuitenkin hyvä muistaa, että tilanteeseen on saatavilla apua eikä yksin tarvitse jäädä. 

Kuka tahansa murrosiän ohittanut nuori tai aikuinen voi kokea seksuaalista kiinnostusta lapsiin. Yleensä lapsikohteinen seksuaalinen suuntautuminen on syntymässä määrittynyt melko pysyvä piirre, jota ihminen ei voi valita ja jota hänestä ei voida poistaa esimerkiksi eheytyshoitojen avulla. Lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostus ei tee ihmisestä automaattisesti hyväksikäyttäjää ja sen kanssa on mahdollista oppia elämään hyvää elämää niin, että siitä ei seuraa vahinkoa muille. Ajatukset ja fantasiat yksin eivät ole vaarallisia ja niillä ei pysty satuttamaan ketään. Ajatukset eivät ole sama asia kuin teot. 

Lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot ovat kiellettyjä 

On kuitenkin joitakin tekoja, jotka ovat aina kiellettyjä. Esimerkiksi aikuisten tekemät alaikäisiin lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot ovat laittomia, koska ne vahingoittavat lasta ja niistä voi olla pitkäaikaista harmia. Myös seksuaalissävytteinen keskustelu tai chattailu itseään huomattavasti nuorempien kanssa tai heidän houkuttelemisensa alastonkuvien jakamiseen on kiellettyä. Joskus ajatukset voivat johtaa lasten seksuaalista kaltoinkohtelua todistavien kuvien tai videoiden hallussapitoon ja levittämiseen, mikä on Suomessa laitonta. Jos huomaa suunnittelevansa jotain tällaisia tekoja, on tärkeää pysähtyä ja ottaa asia puheeksi turvallisen aikuisen kanssa. Voit lukea täältä, kuka on turvallinen aikuinen.

On hyvä muistaa, että monet nuoret solmivat suhteita alle 16-vuotiana eikä asiasta tarvitse olla aina huolissaan. Jos nuorten välillä on kuitenkin suuri ero ikä- tai kehitystasossa, voi vastaan tulla erilaisia tilanteita, joissa vanhempi osapuoli voi tahallaan tai tahattomasti käyttää valta-asemaansa (kuten tietojaan ja taitojaan) nuorempaa vastaan. Voit lukea suojaikärajasta lisää täältä. Seurustelusta voi lukea lisää täältä.  

Jos omat ajatukset, fantasiat tai teot tuntuvat huolestuttavilta, on tärkeää ottaa asia puheeksi. Asiasta kertominen voi tuntua vaikealta ja toisen reaktio pelottaa, mutta lähes aina puhuminen lopulta helpottaa omaa olotilaa. On myös hyvä tietää, etteivät kaikki lapsiin kohdistuvat seksuaaliset ajatukset tai tunteet tarkoita sitä, että ihminen olisi pedofiili. Tämmöisiä ajatuksia ja tunteita voi tulla pakonomaisesti ilman, että niistä nauttii, jolloin ihminen voi kokea niiden olevan tunkeilevia sekä vastoin omaa seksuaali-identiteettiä. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi pakko-oireisesta häiriöstä, josta löydät tietoa englanniksi täältä. 

Mistä voi hakea apua? 

Suomessa toimii monia paikkoja, jotka ovat erikoistuneet tukemaan nuoria ja nuoria aikuisia, jotka ovat huolissaan lapsiin kohdistuvista seksuaalisista mieltymyksistään. On tärkeää, että ajatusten kanssa ei jää yksin.

SeriE-hanke pääkaupunkiseudulla

Maksutonta ja matalan kynnyksen tukea henkilöille, joilla on huoli omista tai läheisen lapsiin kohdistuvista seksuaalisista mieltymyksistä. Tutustu SeriE-hankkeeseen täällä.

Seritatyö Oulussa

Maksutonta ja matalan kynnyksen keskusteluapua kysymyksissä, jotka koskevat huolta toisten tai omien seksuaalisten rajojen ylittämisestä. Tutustu Seritatyöhön täällä.

Välitä! – Seksuaaliväkivaltatyö Pirkanmaan alueella

Maksutonta ja matalan kynnyksen keskusteluapua henkilöille, jotka ovat huolissaan omista seksuaalisista ajatuksistasi tai toiminnasta, tai epäiltynä seksuaalirikoksesta. Tutustu Välitä! – Seksuaaliväkivaltatyöhön täällä.

Seksuaalinen kiinnostus lapsiin -omahoito verkossa

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmassa voi lukea lisää lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta kiinnostuksesta ja saada keinoja siihen, että kiinnostus ei johda lapsiin kohdistuviin seksuaalisiin tekoihin. Tutustu omahoito-ohjelmaan täällä.

Asiasta voi tulla puhumaan myös Nuorten seksuaalineuvontachatiin. Chatin aukioloajat löytyvät täältä.

Lue lisää:

Nissinen, Jussi (2016) Lapsikohteinen seksuaalisuus. Teoksessa: Tarja Santalahti & Mika Lehtonen, Seksuaaliterapia. Jyväskylä: PS-kustannus, s. 190–202.

Seto, M. (2012) Is Pedophilia a Sexual Orientation? Archives of Sexual Behavior, 41(1), s. 231236.

Seto, M. C. (2018) Pedophilia and sexual offending against children: Theory, assessment and intervention. Washington, DC: American Psychological Association.

Taivaloja, Nita (2020) Entä jos nuoren seksuaalinen kiinnostus kohdistuu lapsiin? Teoksessa: Marja Kihlström, Oikeilla nimillä. Seksuaalikasvatusopas aikuisille. Helsinki: Kosmos, s. 237240.

 

Päivitetty 23.03.2023

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...