Siirry sisältöön

Mitä tehdä, jos on käyttäytynyt häiritsevästi toista kohtaan?

02.05.2022 klo 17:35 - Tuottanut Väestöliitto
Elämässä voi olla tilanteita, jolloin itse käyttäytyy tahallisesti tai tahattomasti tavalla, joka rikkoo toisen ihmisen rajoja. Jokainen pystyy oppimaan mokistaan, ja muuttamaan käytöstä yhä paremmin toiset huomioon ottavaksi.

Mitä seksuaalinen häirintä tai rajoja rikkova käytös voi olla?

On hyvin yksilöllistä, millaiset tilanteet kukin kokee häirinnäksi. Olennaisinta onkin se, että kaikenlaisiin tekoihin ja toimintaan on olemassa osapuolten suostumus. Suostumuksella tarkoitetaan yhteistä ymmärrystä siitä, mitä tehdään, ja vapaaehtoista halua sen tekemiseen. Täältä voit lukea lisää siitä, mitä on suostumus seksissä. Tärkeää on opetella tunnistamaan sekä omia että toisten rajoja, ja kommunikoimaan niistä. Täältä voit lukea artikkelin omien rajojen tunnistamisesta. Täältä voit lukea lisää siitä, miten tunnistaa toisen ihmisen rajoja.

Seksuaalista häirintää voi olla käytös, jossa ilman toisen suostumusta esimerkiksi…

  • Kosketetaan, istutaan syliin, läpsitään takapuolelle
  • Ehdotellaan seksuaalisia tekoja kasvotusten tai somessa
  • Lähetellään kuvia tai videoita, joissa on seksuaalista materiaalia
  • Kuvataan salaa seksuaalisessa tarkoituksessa
  • Kommentoidaan ulkonäköä, kehoa tai muuta ominaisuutta seksuaalisella tavalla

Mitä häiritsevällä käytöksellä on kenties yritetty saavuttaa?

Häiritsevän käytöksen takana on voinut alun perin olla esimerkiksi halu imarrella tai kehua, saada itse kehuja tai ihailua, pyrkimys vitsailla, halu saada seksiä tai oma kiihottuneisuuden tunne. Taustalla olevat syyt eivät oikeuta häiritsevään käytökseen, tai tee siitä sallittua. Tunnistamalla syitä voi kuitenkin löytää myös parempia tapoja saavuttaa niitä asioita, joita alun perin toivoi. Voisinko kehua vartalon sijaan esimerkiksi luonteenpiirrettä? Voisinko ennen koskettamista kysyä, onko se toiselle ok?

Jos olet rikkonut, pelkäät rikkoneesi tai rikkovasi toisen rajoja

  • Jos joku kertoo sinulle kokemuksestaan, miltä tapasi toimia on tuntunut, pyri pysymään rauhallisena. Voi tuntua tosi hankalalta kuulla palautetta omasta käytöksestä, ja palaute voi herättää esimerkiksi vihan, ärtymyksen, surun tai häpeän tunteita. Pyri ajattelemaan tilannetta mahdollisuutena ymmärtää toista, ja saada aineksia toimia tulevaisuudessa toisella tavalla.
  • Pyri toimimaan jatkossa toisin. Moni on saattanut ajattelemattomuuttaan, ryhmäpaineesta tai huumorin varjolla toimia tavalla, joka on ollut toista kohtaan satuttava. Virhearviot kuuluvat elämään. Aina on mahdollisuus toimia jatkossa eri tavalla.
  • Kerro jollekulle turvalliselle aikuiselle tapahtuneesta ja kokemuksistasi. Keskustelutukea on saatavilla oman toiminnan tarkasteluun, ja erilaisten tunteiden käsittelyyn.
  • Jos koet jatkuvaa huolta tai pelkoa siitä, että vastoin tahtoasi teet toisen seksuaalisuutta loukkaavia tekoja, on hyvä keskustella asiasta esimerkiksi koulupsykologin kanssa. Kyse voi olla pakkoajatuksista, joista voit lukea lisää täältä.
  • Erityisesti silloin, jos olet huolissasi seksuaalikäyttäytymisesi muuttumisesta laittomaksi, tunnistat halua tehdä rikoksen tunnusmerkit täyttävän teon, tai olet tehnyt seksuaalirikoksen, on tärkeää hakea tukea rikoksettomaan elämään. Alta löydät tahoja, joilta voi saada tukea oman seksuaalisuuden toteuttamiseksi turvallisesti.

Mistä saada apua ja tukea?

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty: 16.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....