Siirry sisältöön

Mitä voin tehdä, jos endometrioosi vaikeuttaa seksielämää?

23.03.2020 klo 13:21 - Tuottanut Väestöliitto
Monilla endometrioosia sairastavilla sairaus aiheuttaa ongelmia seksuaalisuuteen, joista tyypillisimpiä ovat kivut seksin aikana ja jälkeen, sekä niistä seuraavat halun ja kiihottumisen ongelmat. Tässä artikkelissa käydään läpi keinoja, joiden avulla näitä ongelmia voidaan helpottaa.

Ensisijainen apu endometrioosista aiheutuvien seksuaaliongelmien hoitoon on taudin ja sen aiheuttaman kivun hoito joko munasarjojen estrogeenineritystä vähentävillä lääkkeillä (yhdistelmäehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari) tai keltarauhashormonilla (hormonikierukka, minipillerit). Jos niistä ei ole apua, voidaan kokeilla muita hormonilääkkeitä tai leikkaushoitoa. Myös kipulääkkeitä kannattaa käyttää tarvittaessa.

Jokaisella on oikeus riittävään kivunhoitoon.

Kivun lisäksi endometrioosi aiheuttaa usein muutoksia kehonkuvassa. Nämä muutokset kannattaa käsitellä itsensä kanssa rauhassa. On tärkeää tunnistaa, millaisia paineita ja olettamuksia sukupuolelle ja seksuaalisuudelle sekä seksin toteuttamiselle luodaan. Jos kipuilet kehonkuvasi kanssa, ehkä sinua voi auttaa se, että muistat jokaisen kehon, arpineen ja turvotuksineen olevan hyvä ja riittävä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla seksikäs tai seksuaalisesti aktiivinen. On monia tapoja nauttia seksistä yksin ja yhdessä kumppanin kanssa. Nämä ovat myös tärkeitä teemoja jutella kumppanin kanssa – hän todennäköisesti näkee sinut upeana, haluttavana ja seksikkäänä.

Kumppanin kanssa kannattaa keskustella seksin merkityksistä ja nautinnosta

Koska endometrioosi vaikuttaa usein paitsi sitä sairastavan, myös mahdollisen kumppanin seksielämään, seksuaalisuuteen liittyvistä ajatuksista, tunteista ja tuntemuksista kannattaa keskustella. Samoin kannattaa keskustella niistä merkityksistä, joita molemmat seksiin liittävät ja avata niitä; esimerkiksi tulkitseeko kumppani seksistä kieltäytymisen hylkäämiseksi ja ulkopuolelle sulkemiseksi.

Kumppanin on tärkeä ymmärtää, milloin on kyse kivusta, milloin siitä, ettei huvita.

Yhtä tärkeää kumppanin on tietää, milloin huvittaa ja mikä tuottaa nautintoa.

Yksi tärkeimpiä asioita on itsensä ja sairauden hyväksyminen. Se tarkoittaa sairauden tuomien rajoituksien tunnistamista, mutta niin, ettei anna niiden määritellä elämää enemmän kuin on pakko. Omaan kehoon ja nautintoon kannattaa tutustua yhä uudestaan, eikä jäädä kiinni sellaisiin käsityksiin itsestään tai seksistä, jotka rajaavat nautinnollisia asioita oman kokemusmaailman ulkopuolelle. Kannattaa etsiä sellaisia seksitapoja, jotka tuottavat nautintoa mutta eivät kipua, tai joiden avulla saatu nautinto ja mielihyvä on suurempi kuin sen aiheuttama kipu. Monilla syvän emätinyhdynnän välttäminen auttaa. Liukuvoide, seksivälineet ja porno voivat myös olla avuksi.

Joillakin seksi sujuu parhaiten silloin, kun kipulääkkeiden vaikutus on suurimmillaan, tosin ne saattavat myös heikentää kehon tuntoaistimuksia. Hyviä hetkiä kannattaa hyödyntää niin seksuaalisuudesta kuin muustakin elämästä nauttimiseen.

On tärkeää tunnistaa, milloin seksille pitää sanoa ”ei” ja milloin sille voi sanoa ”kyllä”, tai ainakin ”kyllä, ehkä”.

Endometrioosin aiheuttamien seksuaaliongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin. Hoitotaholta kannattaa rohkeasti tiedustella mahdollisuutta saada lähete lantionpohjan fysioterapiaan ja/tai seksuaaliterapiaan. Myös vertaistukea on saatavilla.

Lähde:
Nikunlaakso, Maria (2020). Elämää endometrioosin kanssa: Seksuaalisuuden toteuttaminen.

Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 2.7.2024

 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...