Siirry sisältöön

Mitä yhdynnässä tapahtuu?

13.11.2018 klo 15:47 - Tuottanut Väestöliitto
Yhdyntä on tapa harrastaa seksiä. Siinä voi kokea seksuaalista nautintoa, nauttia seksistä ja toisesta ihmisestä. Yhdynnän tulee perustua aina siinä mukana olevien vapaehtoiseen suostumukseen.

Yhdyntä tarkoittaa teknisesti kuvattuna peniksen tai seksivälineen liikuttamista emättimessä tai peräaukossa. Sopivassa tunnelmassa ja turvallisessa ilmapiirissä yhdynnässä koetaan seksuaalista nautintoa.

Nautinnon lisäksi yhdynnässä voi kokea myös yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tunnetta kumppanin kanssa. Siinä voi nauttia toisen ihmisen kehosta ja läheisyydestä. Penis-emätinyhdyntä on myös yleinen tapa tulla raskaaksi.

Lämmittely on tärkeää yhdynnässäkin

Ennen yhdyntää tarvitaan usein muunlaista seksiä kiihottumisen ja seksuaalisen halun lisäämiseksi. Kiihottuessa sukuelinten verenkierto lisääntyy, joka saa aikaan sukuelimissä paisuvaiskudoksen turpoamisen. Sen seurauksena esimerkiksi penis erektoituu eli jäykistyy ja klitoris turpoaa. Erektio mahdollistaa yhdynnän peniksellä.

Kiihottumisen seurauksena myös emättimen limakalvot kostuvat ja penis alkaa erittää esiliukastetta, mikä saa usein yhdynnän sujumaan kivuttomasti. Liukuvoiteen käyttäminen lisäliukasteena on erittäin suositeltavaa. Erityisen tärkeää tämä on anaaliyhdynnässä, sillä peräaukko ei kostu kiihottuessa. Lue lisää anaaliyhdynnästä artikkelistamme.

Asentoa vaihtamalla yhdynnän liike saadaan kohdistumaan haluttuihin kohtiin esimerkiksi sukuelimissä, jolla voi olla merkitystä kiihottumisessa ja seksuaalisen nautinnon tuntemisessa. Kumppanin kanssa kokeilemalla ja harjoittelemalla erilaisia asentoja, voi löytää itselle ja kumppanille sopivimmat asennot yhdyntään.

Kaikki nämä mielessä ja kehossa tapahtuvat reaktiot mahdollistavat seksuaalisen nautinnon kokemisen yhdynnässä ja sen teknisen onnistumisen.

Kiihottuminen häiriintyy myös herkästi, jolloin esimerkiksi emätin ei kostu ja erektio voi laskea. Näin käy jokaiselle silloin tällöin.

Yhdyntä kestää tavallisesti muutamia minuutteja. Muunlainen seksi ennen sitä ja sen jälkeen, lisäävät kuitenkin seksiin käytettyä aikaa ja seksuaalista nautintoa paljonkin.

Yhdynnän ei kuulu sattua

Jos yhdynnässä kokee kipua, se kannattaa keskeyttää, selvitellä kivun syytä ja yrittää vaikuttaa siihen. Yhdyntään ei kuulu kipu myöskään ensimmäisellä kerralla, vaikka siitä usein kerrotaan niin. Toisaalta ensimmäisiin yhdyntäkertoihin liittyy usein jännitystä, joka estää tehokkaasti esimerkiksi kiihottumisreaktiot kehossa. Voit lukea yhdyntäkivusta lisää täältä.

Yhdyntäkivun takana voi olla monenlaisia syitä. Liukuvoiteen käyttäminen, yhdyntäasennon vaihtaminen, kiihottumisen lisääminen ennen yhdyntää ja sen kuluessa, sekä lihasten tietoinen rentouttaminen ovat seikkoja, joita voi kokeilla avuksi, jos yhdyntä sattuu. Jos omat keinot eivät auta, yhdyntäkivut tulee ottaa puheeksi lääkärin tai seksuaalineuvojan kanssa. Väestöliiton maksuttoman seksuaalineuvontachatin löydät täältä.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...