Siirry sisältöön

Miten huolehtia hygieniasta kuukautisten aikana?

12.10.2018 klo 14:03 - Tuottanut Väestöliitto
Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti. Kuukautisvuoto on hyvä kasvualusta bakteereille, jotka aiheuttavat hajuhaittoja, sekä pahimmillaan tulehduksia.

Puhtaudesta eli hygieniasta huolehtiminen helpottuu, kun käyttää kuukautisvuotoihin sopivia suojia. Treenamisen ja esimerkiksi uimisen jälkeen on hyvä käydä pesulla ja vaihtaa tamponi tai laittaa puhdas side. Kuukautissiteitä ja tamponeita voi säilyttää puhtaassa, erillisessä pussukassa jotta ne pysyvät ehjinä.

Yleisen siisteyden ja hygienian vuoksi kuukautissuojat on tärkeää myös hävittää kunnolla käytön jälkeen. Kääri käytetyt kuukautissuojat eli siteet ja tamponit wc-paperiin tai suojukseen ja heitä roskikseen. Käytetyt kuukautissuojat eivät eivät kuulu WC-pönttöön vaan ne ovat sekäjätettä.

Kertakäyttöiset kuukautissuojat tulee vaihtaa 4-8 tunnin välein, jolloin myös kannattaa tehdä alapesu vedellä. Side kannattaa vaihtaa aina, jos se tuntuu ihoa vasten kostealta tai se haiskahtaa pahalta. Jos kuukautiset ovat runsaat, täytyy sidettä vaihtaa huomattavasti useammin, jopa joka toinen tunti.

Tamponin vaihtoväli riippuu kuukautisvuodon määrästä. Usein ensimmäisten päivien aikana vuoto on runsaampaa jolloin vaihtoväli voi olla 2-5 tunnin välein. Yhtä tamponia ei suositella käytettävän 8 tuntia pidempään. Jos kokeilet nykäistä tamponia ja se liikkuu kevyesti, voit vaihtaa sen. Jos tamponi ei liiku, tamponin vaihtamista ei todennäköisesti tarvitse tehdä.

Kuukautisalushousujen eli menkkapikkareiden vaihtoväli riippuu vuodon runsaudesta. Menkkapikkarit voi vaihtaa uusiin ainakin iltaisin ja mahdollisesti aamuisin. Likaantuneet menkkapikkarit voi pestä normaalin pyykin mukana. Usein valmistajat suosittelevat pikkareiden huuhtelua käytön jälkeen.

Kuukautiskupin, eli kuukupin käyttöaika riippuu vuodon määrästä ja kuukautiskupin koosta. Kuukupin voi tyhjentää noin 2–4 kertaa vuorokaudessa, tai tarvittaessa. Kuukuppia voi käyttää jopa 12 tuntia kerrallaan, myös öisin. Kuukupin käytössä hygienia on erittäin tärkeä muistaa, pese kädet kun tyhjennät kuppia tai asetat puhtaan kupin. Kuukupin käytöstä ja hygieniasta voit lukea täältä. 

Lue kuukautissuojista täältä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähteet

Teksti kuukupin hygieenisyyydestä löytyy Lunetten nettisivuilta, viitattu 11.10.2018

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...