Miten kerron lapselle erosta?
Jos mahdollista, kertokaa lapsille erosta yhdessä. Varatkaa siihen rauhallinen ja kiireetön hetki – mielellään niin, ettei sen jälkeen ole kenelläään menoa heti minnekään. Lapselle on hyvä myös antaa aikaa eroajatuksen ymmärtämiseen, ettei tieto tule hänelle yllätyksenä juuri ennen muutosta.
Lapsi ansaitsee kuulla totuuden, mutta hän ei tarvitse yksityiskohtia eron syistä. Eron syy voi olla esimerkiksi, että on niin paljon riitoja. Eron syistä voi olla kaksi versiota, kummallakin vanhemmalla omansa, mutta lapsen ei pitäisi joutua valitsemaan niistä. Vanhemman pitäisi pysyä erossa toisen vanhemman mustamaalaamisesta, paljastuksista tai syyttelystä (kuten että toinen on ollut uskoton, pettää tai valehtelee).
Kertokaa erolle syy, jotta lapsen ei tarvitse arvailla sitä. Lapsen tulee jollain tavalla ymmärtää, miksi vanhemmat eroavat. Muuten hän miettii syitä ja etsii niitä usein itsestään: jos olisin kiltimpi lapsi, kiukuttelisin vähemmän, siivoaisin enemmän tai tekisin sitä tai tätä, vanhemmat kenties eivät olisi eronneet. Voi olla, että lapsi tietää jo valmiiksi mistä on kyse, vaikka vanhemmat luulevat muuta.
Varautukaa lasten tunnereaktioihin ja kysymyksiin, niitä voi tulla välittömästi erotilanteessa tai ne voivat tulla joskus myöhemmin. Lapset voivat reagoida eri tavoin, kuten kiukuttelemalla, itkemällä, vetäytymällä tai olemalla ylikilttejä ja auttavaisia. Ero mietityttää aina lasta. Joskus lapsi sanoo heti jotain asiasta, toisinaan hän pitää mietteet sisällään.
Tärkeää on, että erosta kertoessaan vanhemmat ovat jo konkreettisesti sopineet jotakin eron käytännöistä, esimerkiksi asumisjärjestelyistä. Lapselle on hyvä kertoa alustava tai väliaikainen suunnitelma ja kertoa myös, että moni käytännön asia selviää kun aikaa kuluu. Lapselle voi sanoa, että järjestämme asiat nyt näin ja sitten myöhemmin katsotaan miten se toimii. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpää on olla konkreettinen. Pieni lapsi ei välttämättä ollenkaan ymmärrä mitä ero tarkoittaa, joten tärkeäksi tulee käytännön asiat, kuten monen yön päästä lapsi näkee seuraavaksi toista vanhempaa ja missä silloin nähdään.
Tässä yksi esimerkiksi siitä mitä sanoa: ”Me vanhemmat olemme päättäneet erota. Olemme yrittäneet olla onnellisia yhdessä, mutta emme ole siinä onnistuneet. Olemme siitä pahoillamme. Tämä ero ei ole sinun syysi, etkä ole vastuussa siitä. Sinä et olisi voinut tehdä mitään toisin tai estää eroa. Me olemme maailman onnellisempia, että olemme saaneet sinut ja saamme olla sinun vanhempiasi. Se ei muutu ikinä eikä se, että me rakastamme sinua aina. Jatkossa yritämme vanhempina toimia hyvin yhteistyössä, että sinulla olisi kaikki mahdollisimman hyvin.” Sitten voitte kertoa konkreettisista järjestelyistä ja aikataulusta eron suhteen. Lapselle on myös hyvä antaa mahdollisuus kysyä häntä mietityttäviä asioita tai sanoa, että hän voi kysyä myöhemminkin kaikkea mitä tulee mieleen.
Onko sinulla vanhemuuteen ja eroon liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Väestöliitto tarjoaa tietoa ja maksutonta keskustelutukea perheille, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. www.hyvakysymys.fi/artikkeli/perhepulma