Siirry sisältöön

Miten kotietätyötä voi tehdä tehokkaasti koronan aikana?

24.03.2020 klo 11:54 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Tähän on koottu joitakin vinkkejä ja esimerkkejä, joilla kotietätyö sujuu mahdollisimman hyvin koronan aikana.

Mieti itsellesi ja työllesi parhaiten toimivat käytännöt. Kaikki vinkit eivät sovi kaikkiin yksittäisiin työ- ja perhetilanteisiin.

Työn organisointi ja välineet:

  • Varmista, että työsi tarvitsemat välineet ja laitteet toimivat etänä ja saat tarvittaessa niiden asentamiseen tai käyttämiseen tukea. Muista myös tietoturva!
  • Mitä, milloin ja miten? Pohdi, mitkä ovat juuri nyt on tärkeimpiä edistettäviä asioita työssäsi. Jos asiat ja tehtävät kytkeytyvät muiden ihmisten työpanoksiin, pitäkää tarpeeksi usein lyhyitä etäpalavereja ja sopikaa etenemisestä.
  • Varmista, että työpisteesi ergonomia ja keskittymisrauha ovat kunnossa.
  • Sovi muiden perheenjäsenten kanssa päivittäin, milloin tarvitset ehdottomasti työrauhaa ja milloin voi joustavasti olla läsnä myös perheenjäsenten kanssa.
  • Käytä tarvittaessa apuna kuulokkeita, vastamelukuulokkeita ym. saadaksesi työrauhaa.

Perhe ja työpäivä:

  • Jos perheessäsi on hyvin pieniä lapsia, tai esimerkiksi lapsia joilla on erityistarpeita, voi etätyöskentely välillä olla haastavaa yhteensovittamista omien työtehtävien, kotitöiden ja lasten tai nuorten arjen pyörittämisen välillä.
  • Koronan aiheuttama poikkeustilanne ja lisääntynyt etätyöskentely ei usein ole aivan helppo yhtälö, koska esimerkiksi isovanhempien apua ei voi ottaa vastaan samoin kuin normaalisti. Myös lasten tai nuorten kanssa yksin asuvilla vanhemmilla voi olla haasteita jakaa aikaa vuorokaudessa eri elämänalueille, etenkin jos lapset tai nuoret tarvitsevat paljon apua koulutöiden tekemisessä ja muussa arjessa.
  • Myös muiden apua ja tukea tarvitsevien lähiomaisten kanssa yhteydenpito ja esimerkiksi ikäihmisten kauppa-asioiden hoitaminen on monissa tilanteissa pystyttävä nivomaan arkipäivien sisään.

Työn eteneminen ja tavoitteiden seuranta:

  • Juttele tarpeeksi usein puhelimessa tai videopuhelulla esihenkilösi kanssa. Kerro, mitä olet itse ajatellut tehdä ja pyydä tarvittaessa häneltä kommentteja ja linjauksia töiden priorisoinnista.
  • Jaksota työpäiväsi niin, että varaat riittävästi lyhyitä taukoja työpäivän sisään. Aivosi toimivat paremmin, kun ne saavat välillä pienen mikrotauon. Päätavoite ei ole tehdä työtä yhtäjaksoisesti joka päivä klo 8-16 välinen aika, vaan sellaisina sopivina pätkinä, joissa työn tavoitteisiin pääsy etenee.
  • Työpäivä voi rakentua eri ihmisillä eri tavoin, ja perhetilanne huomioon ottaminen on varsinkin koronan aiheuttamassa poikkeustilassa ensisijaisen tärkeää. Jonakin päivänä saat aikaan enemmän kuin etukäteen ajattelit, joinakin taas vähemmän. Suhtaudu tilanteeseen hyväksyvästi ja joustavasti.
  • Pidä puhelut ja palaverit tiiviinä ja hyvin valmisteltuina, jotta asiat etenevät ja ihmiset pystyvät etenemään tehokkaasti.
  • Käy päivittäin, viikoittain ja kuukausittain läpi, miten aiotut työtehtävät ja tavoitteet ovat toteutuneet.
  • Muista aina: Uni, liikunta, hyvä ravinto ja itselle mieluisat harrastukset ja puuhat, jotka antavat voimia myös seuraavaan päivään.

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Katso myös: Tietoa ja tukea koronaepidemian aikana

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään™ -verkkokurssin tukimateriaalipankki

Tervetuloa Viisi askelta -verkkokurssin tukimateriaalipankkiin! Tältä sivulta löydät ohjeita, työkaluja ja materiaaleja, joiden avulla voit...

Miten hallitsen astmaa? Astman omahoidon ABC

Miten hallitsen astmaa? Astman omahoidon ABC -hankkeen luentotallenne 7.3.2024

Miten löytää motivaatio liikkumiseen? Astman omahoidon ABC

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Aiheena Kun liikunta ahdistaa ja hävettää, miten löytää motivaatio...