Siirry sisältöön

Miten murrosikä vaikuttaa kokemukseen itsestä?

02.10.2018 klo 14:13 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosiässä itsetunto voi olla koetuksella. Itsetunto sana kuvaa ihmisen käsitystä ja kokemusta itsestään. Itsetunto ei tule geeneistä vaan se rakentuu elämänkokemusten ja ympärillä olevien ihmisten antamasta palautteesta.

On tavallista, että luokkakavereiden joukossa, kasvun ja kehityksen vaiheet ovat hyvinkin eri vaiheissa. Osa koulukamuista on murrosiän alkumetreillä, kun osalla se voi olla hyvinkin pitkällä. Kavereiden vartalot näyttävät murrosiässä erilaisilta; osalla kehon muodot ovat kuin aikuisilla ja osalla niitä ei vielä huomaa.

On tavallista, että huomaa vertailevansa itseään ja omaa kehitystä muihin. Mutta koska murrosikä etenee jokaisella omaan ja erityiseen tahtiin, vertailu on jopa turhaa. Olet kasvanut omaan tahtiisi koko elämäsi, niin tulee tapahtumaan myös vastaisuudessa. Ei ihminen pysy saman näköisenä tai kokoisena aikuisenakaan.

Murrosiän kehon muutosten tahti ja järjestys tulee geeneistä, eikä sitä voi itse hoputtaa tai hidastaa. On tavallista, että tuntee omaan oloon, ulkonäköön ja kehoon liittyvää epävarmuutta. Mutta omasta kasvusta, kehosta, muodoista ja kehityksestä saa myös olla iloinen ja ylpeä. Sinun kehosi toimii, ja kasvat – hienoa!

Murrosiässä oma, muuttuva keho voi tuntua vieraalta.  Murrosiässä nuori voi kokea, että itseensä on tutustuttava aivan kuin uudelleen.

Kokemus itsestä voi vaihdella usein ja tunteet voivat heilahtaa nopeastikin positiivisesta negatiiviseen. Myös sosiaalinen media ja niissä näkyvät henkilöt voivat aiheuttaa ulkonäköpaineita. Siihen liittyvistä asioiden puhuminen vanhemmille, kavereille tai muille luotto-ihmisille voi tuntua mahdottomalta – mutta usein se kannattaa sillä usein juttelemalla asioita huomaakin, että muillakin ihmisillä on ollut aivan samankaltaisia tunteita tai kokemuksia.

Jos omassa kehossa oleminen tuntuu pääosin hankalalta, kokee vahvoja itseinhon tunteita, on  niistä tärkeää puhua esimerkiksi terveydenhoitajalle, koulupsykologille tai muulle luotettavalla aikuiselle.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelia on päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...