Siirry sisältöön

Miten omista rajoista voi kommunikoida?

02.05.2022 klo 17:04 - Tuottanut Väestöliitto
Omat rajat auttavat kertomaan muille, millä tavalla haluaa tulla kosketetuksi, kohdatuksi ja kohdelluksi. Rajoista kommunikoiminen on tärkeää, jotta muut tietävät, mikä sinusta tuntuu hyvältä ja mihin olet valmis suostumaan.

Omista rajoista kommunikoiminen on siis sekä suostumuksen antamista että suostumuksen rajaamista erilaisissa teoissa ja tilanteissa. Onkin hyvä tallentaa mieleen seuraava nyrkkisääntö: jotta voi sanoa ”kyllä”, täytyy osata sanoa myös ”ei”. 

Omista rajoista kommunikoiminen ei ole kuitenkaan aina helppoa, ja joskus pyytäminen tai kieltäminen voivat tuntua asioilta, joihin itsellä ei ole lupaa. Joskus haluaisi sanoa “ei”, mutta päätyy sanomaan ”kyllä”. Syynä voi olla esimerkiksi se, että kaipaa hyväksyntää ja haluaa kuulua joukkoon. Joskus voi olla myös niin, että toinen painostaa tai antaa ymmärtää, että asettamasi rajat eivät ole tarpeellisia. 

On tärkeää muistaa, että jokaisella on lupa määritellä omat rajansa itse eikä kukaan toinen voi sanella niitä tämän puolesta.

Omista rajoista kiinni pitäminen on jokaisen oikeus eikä sitä tarvitse pyydellä anteeksi. Sinulla on lupa pitää kiinni päätöksistäsi, vaikka henkilö seurassasi suostuttelisivatkin toimimaan toisin. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole itsekeskeisyyttä tai sitä, ettei välittäisi muiden tunteista. 

Sanallinen ja sanaton viestintä

Omien rajojen kommunikoimisessa tärkeintä on johdonmukaisuus. Rajojen on hyvä olla selkeitä ensisijaisesti sinulle itsellesi, jotta voit sanoittaa ne muille. Tässä auttavat itsetuntemus ja omien rajojen määrittely. Voit lukea täältä lisää omien rajojen tunnistamisesta. 

Rajojen kommunikoimisessa voi hyödyntää sekä sanallisia että sanattomia viestejä. Sanallisia viestejä ovat puhe ja sanattomia viestejä esimerkiksi eleet, ilmeet ja äännähdykset. Joissakin tilanteissa riittää, että omat rajat ilmaisee sanattomasti. Jos esimerkiksi toinen ihminen pyytää tekemään jotain, joka ei tunnu hyvältä, voi omasta tahdostaan ja tähän toimintaan liittyvästä rajastaan kertoa pudistamalla päätään. 

Sanattoman viestinnän lisäksi on tärkeää harjoitella kertomaan omista rajoistaan sanallisesti, jotta ne välittyvät toiselle mahdollisimman hyvin.

Sanallisessa kommunikaatiossa voi rajoistaan pyrkiä kertomaan kiertelemättä ja omasta näkökulmastaan, esimerkiksi ”minulle on nyt Ok, että suudellaan ja hyväillään vaatteiden päältä, mutta ei enempää”, ”minä suostun suuseksiin vain, jos käytetään suuseksisuojaa” tai ”en oikeastaan pidä siitä, että kosket minua tuolla tavalla, minulle tulee siitä epämukava olo.” Samalla on myös hyvä muistaa, että jos jokin tilanne tuntuu ahdistavalta, on aina oikeus sanoa suoraan ”seis” ja tarvittaessa poistua paikalta.

On myös hyvä tiedostaa, että sanallinen viestintä korostuu sellaisissa tilanteissa, joissa ei ole mahdollista kertoa omista ajatuksistaan ja tunteistaan sanattomasti. Näitä ovat esimerkiksi sellaiset tilanteet, joissa vuorovaikutuksessa olevat ihmiset eivät näe toisiaan, kuten viestittelyssä. Siksi onkin tärkeää opetella kommunikoimaan tarpeistaan sekä sanallisesti että sanattomasti, jotta omista rajoistaan voi pitää kiinni erilaisissa tilanteissa.

Viestintää omista rajoista voi harjoitella

Jos omista rajoista on vaikeaa pitää kiinni ja tuntuu siltä, että oma toiminta usein lipsuu muiden miellyttämiseksi omalla kustannuksella, voi olla hyvä idea palata omien halujen ja tarpeiden äärelle. Itseään on hyvä muistuttaa tasaisin väliajoin siitä, mikä on tärkeää ja mistä haluaa pitää kiinni.

Testaa täällä taitosi rajoista!

Täältä pääset tutustumaan nettiluentoon, jossa voit harjoitella omien rajojen tunnistamista ja kommunikoimista. 

Olet aina tervetullut Väestöliiton nuorten chattiin juttelemaan omista rajoista! Chatin päivystysajat löydät täältä. 

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...