Miten puhua lapsille seksuaalisuudesta?
“Seksuaalisuus on luonnollinen asia ja tulee esiin lapsen puheessa jo hyvin varhain. Miksi siitä pitäisi tehdä jokin kummajainen? Kun asioista puhuu niiden oikeilla nimillä, ikätasoon soveltuvalla tavalla, lapsi ymmärtää, ettei seksuaalisuuteen liity mitään salamyhkäistä. Terve suhde omaan vartaloon ja kunnioitus toisten kehoja kohtaan on hyvä lähtökohta seksuaalisuuden kehittymiselle.” (vanhemman vastaus)
Lapset ovat luonnostaan uteliaita tutustumaan omaan ja toisten kehoon. He haluavat ja tarvitsevat asiallista tietoa ja nimiä eri paikoille. On parasta puhua kehon seksuaalisista osista samaan tapaan ja samaan aikaan kuin muistakin kehon osista.
Kun puhuu lapselle ihmiskehosta, on tärkeää pitää mielessä, että on antamassa tietoa heistä itsestään. Se, mitä ja miten sanotaan, vaikuttaa siihen, miten he kokevat – ei vain kehonsa vaan itsensä ihmisinä. Samalla antaa siis asenteen.
Kun aikuinen puhuu lapselle myönteisesti ja hyväksyvästi ihmiskehon jokaisesta osasta, sen toiminnosta sekä itsestä huolen pitämisestä ja hygieniasta, lapsi pystyy kokemaan kehonsa myönteisenä. Kirosanoistakin kannattaa mainita, että ne eivät ole arvostavaa puhetta ihmisen kehosta tai seksuaalisuudesta.
Seksuaalisuudesta puhuminen lasten kohdalla tarkoittaa myös puhumista ihmissuhteista, monenlaisista perheistä, tunteista ja tunteiden näyttämisestä.
Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto
Lähde: Seksuaalisuuden portaat. Korteniemi-Poikela E ja Cacciatore R. Opetushallitus 2015.