Siirry sisältöön

Miten pysäyttää suhdetta tuhoava riitely?

31.03.2023 klo 10:36 - Kirjoittanut Sini Rantakari , Perheneuvoja, pari- ja perhepsykoterapeutti sekä kouluttajapsykoterapeutti. , Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Parisuhteessa kohtaamme puolisoiden erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä. Näistä voi seurata ristiriitoja ja riitelyä. Tässä artikkelissa esillä neljä keinoa riitelyn lopettamiseksi.

Eri mieltä oleminen ja riitely kuuluvat parisuhteeseen, mutta mistä tunnistaa suhdetta tuhoavan riidan? Yleensä kumpikin osapuoli tunnistaa ainakin jälkikäteen, että tästä ei seurannut asioille eikä varsinkaan parisuhteelle mitään hyvää. Usein perheneuvontaan hakeutuvien parien ensimmäinen tehtävä on katkaista parisuhdetta vahingoittava kierre ennen kuin päästään sen hyvän äärelle, mitä suhteessa on.

Monille nämä suhdetta rikkovat riitakuviot ovat toistuvia ja niin tuttuja, että kumpikin tietää varsin hyvin, miten tämä kaikki hoidetaan huonosti. Kumpi tahansa osaisi kirjoittaa käsikirjoituksen siitä, miten kaikki tapahtuu. Puolisoilla voi olla kokemus, että niissä tilanteissa ei ole vaihtoehtoja, tai että ainakaan itse ei voi toimia toisin. Siksi toisin toimimista odotetaan siltä toiselta. Jos molemmat jäävät odottamaan toisen toisin toimimista, niin mikään ei varmasti muutu.

Nämä vinkit eivät ole siis kumppanillesi, vaan sinulle. Onnellisessa tilanteessa voitte yhdessäkin miettiä ja arvioida näitä eri keinoja:

1) Aikalisä

Kun huomaat, että oma kykysi kuunnella toista tai ilmaista itseäsi alkaa huonontua, kerro tästä kumppanillesi. ”Hei, nyt huomaan, että en pysty kuuntelemaan enempää tällä kertaa. Aivoni ovat jo ihan täynnä. Voisimmeko jatkaa huomenna?” tai ”Nyt huomaan, että en tässä tunnetilassa pysty enää sanomaan mitään rakentavaa tähän asiaan. Voisinko nukkua yön yli ja kertoa sitten ajatuksistani lisää?”  Aikalisän pyytäjän vastuulle jää luonnollisesti myös palata asiaan, jos hän niin lupaa.

2) Minä-viestit

Riidan kiihtyessä käytetty äänensävy ja valitut sanat saavat toisen helposti kokemaan itsensä syytetyksi. Tätä voi välttää sillä, että puhuu vihaisena vain itsestään. Esimerkiksi omien tunnetilojen ja tarpeiden kuvaaminen auttaa kumpaakin ymmärtämään, missä mennään. Äärimmilleen vietynä harjoituksena voi jopa kokeilla sellaista, että ei käytä yhtään sinä-sanaa ollessaan kiihtyneessä mielentilassa. Miten tällainen menettely muuttaisi riitojanne?

3) Kehopuhe

Yksi tapa jarruttaa tunteiden vyörymistä ja sananvaihdon kiihtymistä on kääntää huomio omaan kehoon ja havainnoida, mitä omassa kehossa nyt tapahtuu. Miten hengitykseni kulkee, miten sydämeni pamppailee, missä päin kehoa tunnen rentoutta tai kireyttä? Pelkkä tutkiva ja hyväksyvä havaintojen tekeminen ja niistä toiselle kertominen auttavat jarruttamaan kehon ja mielen kierroksia, vaikka mitään ei yrittäisikään muuttaa.

4) Tarpeen tarkistus

Kumppaneilla on usein väärinkäsityksiä siitä, mitä toinen tarvitsee tai mikä hänelle olisi hyväksi. Silloin on hyvä tarkistaa, tarvitseeko toinen nyt pelkkää kuuntelua, rohkaisua tai ehkä ratkaisuja ja toimintaa? Toisaalta kannattaa tarkistaa, että on ilmaissut itse oman tarpeensa riittävän selkeästi: ”Hei, minä en nyt kaipaa ratkaisuja. Voisitko vain kuunnella, niin oloni helpottuu kyllä?” tai “Minä tarvitsen nyt hengähdystauon ja lasillisen vettä” tai ”Voisitko vain halata minua ja olla hiljaa?”

On varmasti muitakin hyviä keinoja suhdetta tuhoavan riidan pysäyttämiseksi. Usein pienikin muutos käsikirjoituksessa auttaa koko kuvion muuttumista. Kannattaa kokeilla hassujakin ideoita, sillä niiden kautta oppii lisää itsestään ja toisesta. Parhaat ideat syntyvät yhdessä, kun molemmilla on hyvä olla eikä riidan vaaraa ole.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mistä on hyvät joulut tehty?- Läsnäolosta ja yhteydestä

Harvoin tulee kysyttyä, kenelle joulua itse asiassa valmistaa. Keiden kaikkien tarpeita haluaa huomioida? Jouluna meillä jokaisella on tarve...

Miten raha vaikuttaa suhteeseen?

Raha-asiat ovat merkittävä eriarvoisuuden tuoja ja useiden riitojen aihe suhteissa. Raha-asioista ja siihen liittyvistä tunteista voi ja kannattaa...

Hankalat kolmiosuhteet vauvaperheessä

Vauvan syntymä muuttaa myös vanhempien välistä suhdetta. Parisuhteen ja perheen kannalta tärkeää, että kaikki kahdenväliset suhteet ovat...