Siirry sisältöön

Miten selvitä erosta?

08.09.2020 klo 10:55 - Tuottanut Väestöliitto
Suhteen päättyminen herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Niitä ei kannata pyöritellä pelkästään omassa mielessä, sillä toiselle jaettuna sanoitat asiaa myös itsellesi ja olosi helpottuu. Toisen tuki on korvaamatonta, kun itsellä tunnelmat kuohuvat.

Tätä lukiessa sinulla on ehkä juuri seurustelusuhde päättynyt, tai erosta voi olla aikaa. Tai jos et ole eroa vielä kokenut, on mahdollista, että joskus olet siinä tilanteessa. Seurustelusuhteeseen sitoutuminen on oma ja kumppanin valinta. Sen sijaan seurustelusuhteen lopettaminen voi olla joko yhteinen, oma tai kumppanin valinta. Usein ero tuntuu jokaisesta osapuolesta joltakin, vaikka ulkoinen olemus antaisikin muunlaisen vaikutelman. Ero ei suinkaan tunnu pelkästään hyvältä tai pahalta, vaan siihen liittyy kaikenlaisia tunteita, jotka vuorottelevat hetkissä ja tilanteissa.

Tunteista, niistä hankalimmistakaan, ei kannata yrittää hypätä yli, sillä erosta toipumisen kannalta on merkittävää, että tunteita uskaltaa tuntea. Se helpottaa jatkamista elämässä eteenpäin.

Ero on aina jonkinlainen muutos elämässä ja arjessa. Se merkitsee luopumista jostain entisestä. Ei siis ihme, jos ero syöksee elämän hetkeksi raiteiltaan ja uudelleen liikkeeseen pääseminen ottaa aikansa. Vasta ehkä pienen välimatkan päästä pystyt tarkastelemaan ja hyväksymään eroon liittyviä näkökulmia rauhallisesti. Erossa voi nousta pintaan myös aiemmin koettuja pettymyksiä, joilla ei ole varsinaisesti tekemistä kumppanin tai suhteenne päättymisen kanssa, vaan ne voivat liittyä aiempiin kokemuksiin elämässä.

Ihmissuhdetta tai erosta toipumista ei voi arvioida suhteen pituuden perusteella. Erotilanteeseen liittyvät tunteet tuntuvat pahalta suhteen statuksesta tai pituudesta huolimatta. Ensimmäisten seurustelusuhteiden päättyminen voi kuitenkin tuntua erityisen pahalta, koska sinulla ei ole vielä omakohtaista kokemusta erosta toipumisesta.

Jokainen ero on erilainen. Erokokemus vaihtelee myös sen mukaan, mikä oma asemasi siinä on. Oletko suhteesta lähtenyt vai suhteessa jätetty? Vielä toisenlaiseksi tilanne muotoutuu, jos ero syntyy yhteisestä päätöksestä. Jatkon kannalta onkin tärkeää, millä tavalla erotaan. Ero ei oikeuta huonoon käytökseen, häirintään, vainoon tai kenenkään vahingoittamiseen. Jos eron jälkeen huomaat itsessäsi näitä taipumuksia, sinun kannattaa hakea apua.

Erotilanteessa sinä koet ja tunnet eri tavalla kuin joku toinen. Myös reaktiosi ovat omanlaisia. Lisäksi kukin sopeutuu eroon omaan tahtiinsa. Suhteen päättyminen synnyttää erilaisia kysymyksiä ja ajatuksia, joten on hyvä muistaa, että ei ole oikeaa tai väärää tapaa tuntea ja kokea. On vain erilaisia tapoja. Sen vuoksi on turhaa, mutta samalla kovin inhimillistä, verrata omaa toipumista ja tunteiden voimakkuutta vaikka entisen kumppanin erosta toipumiseen.

Jos ero tulee yllätyksenä, se voi aiheuttaa shokin, järkytystilan.  Akuutissa shokissa ihminen ei pysty ajattelemaan tai toimimaan selkeästi. Tällaisessa tilanteessa hieman etäämpää tilannetta tarkastelevan ihmisen tuki on arvokasta, sillä hän pystyy pelkällä läsnäolollaan kannattelemaan shokissa olevaa ystävää tai läheistä. Shokkivaiheen mentyä ohi oma toiminta- ja ajattelukyky palautuvat. Stressitilanne, siis näköalan kaventuminen liitettynä pahalta tuntuviin tunteisiin, saa ihmiset päätymään joskus todella epätoivoisiin tekoihin suhteiden päättyessä. Älä siis kanna erotuskaasi yksin.

Erosta voi selviytyä hiukan helpommin, jos suhteessa ollessa on muistanut säilyttää kosketuksensa itseensä, henkilökohtaisiin tarpeisiinsa ja itselle tärkeisiin asioihin. Voit lukea lisää itsenäisyydestä ja omasta ajasta suhteessa täältä. Sen lisäksi, että suhteessa on ’me’, on koko ajan viisasta muistaa myös ’minä’.

Erosta toipuminen tiivistetysti

  1. Sinun ei tarvitse pärjätä yksin.
    Stressitilanteessa, joka ero usein on, voi syntyä halu eristäytyä muista ihmisistä. Kuitenkaan totaalinen yksin jättäytyminen ei tee kenellekään hyvää.
  2. Keskustele eron herättämistä ajatuksista ja tunteista.
    Puhe liittää meidät muihin ihmisiin. Puhumalla omista ajatuksista ja tunteista, selität asiaa uudelleen myös itsellesi. Jos läheisten ja ystävien tuki ei riitä tai tunnu hyvältä vaihtoehdolta, voit kääntyä yhteiskunnan ja terveydenhuollon tarjoamien palveluiden puoleen. Ilmaista keskusteluapua nuorille on tarjolla myös useiden järjestöjen kautta.
  3. Tunne rohkeasti.
    Tunteita tulee ja menee, eivätkä ne sellaisenaan ole vaarallisia. Kuitenkin niitä voi olla helpompi sietää, jos keskittyy sellaiseen olemiseen ja toimintaan, josta itse pidät ja saat mielihyvää. Esimerkiksi liikunta, harrastaminen, lukeminen, pelaaminen ja musiikki auttavat kanavoimaan tunteitasi.
  4. Muista syödä, nukkua ja ulkoilla.
    Poikkeavassa tilanteessa perusasioiden merkitys korostuu, sillä väsyneenä ja nälkäisenä asiat tuntuvat entistä kurjemmilta.
  5. Ole myötätuntoinen itsellesi.
    Älä pinnistä tai patista itseäsi mihinkään sellaiseen, mitä et jaksa tai mikä ei huvita. Vähemmän voi olla omassa jaksamisessasi enemmän.
  6. Päästä irti päättyneestä seurustelusuhteesta, vaikka se tuntuisi älyttömän pahalta.
    Pääset elämässä eteenpäin, kun myönnät tapahtuneen tosiasian. Entisen kumppanin stalkkaaminen voi houkutella, mutta samalla se pitää sinua kiinni kuvitellussa entisessä elämässä. Samoin kostoretket vain lisäävät katkeruuden tunnetta.
  7. Unohda päihteet lääkkeenä erotuskaan.
    Päihteet turruttavat hetkellisesti tunteita, mutta eivät poista niitä. Usein tunteet vyöryvät selvinpäin eteen entistä tulisimpina. Päihteiden käyttö vaikuttaa myös harkintakykyyn, jolloin voi tehdä itselle tai toiselle asioita, joiden seurauksia voi olla vaikea kestää selvinpäin.

Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 18.6.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Ensimmäinen seksikerta

Ensimmäinen seksikerta. Mitä kaikkea voi ekalla kerralla tapahtua ja miten niihin voi varautua ennakolta?