Siirry sisältöön

Miten syömishäiriö voi vaikuttaa seksuaalisuuteen?

01.06.2023 klo 09:52 - Tuottanut Väestöliitto
Syömishäiriössä oireilu voi olla mitä tahansa syömisen voimakkaasta rajoittamisesta hallitsemattomaan syömiseen. Toisaalta se voi olla myös terveeltä vaikuttavaa syömistä. Syömishäiriöllä on usein vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja myös seksuaalisuuteen. Syömishäiriöön voi sairastua sukupuolesta riippumatta.

Harvalla ihmisellä oma keho, sen muodot ja koko pysyy läpi elämän samanlaisena. Kehon kuuluukin muuttua, mukautua ja muovaantua elämän aikana. Harvalla meistä on täysin mutkaton suhtautuminen omaan kehoon. Kehosuhteen ongelmat usein vaikuttavat  myös seksuaaliseen hyvinvointiin.

Syömishäiriöön sairastutaan tavallisimmin 12–24-vuotiaana, eli ajanjaksona jolloin keho kasvaa lapsen kehosta nuoreksi ja nuori kasvaa aikuiseksi. Tämä on myös ajanjakso, jolloin kehossa, hormoneissa, seksuaalisuudessa ja seksuaalikehityksessä tapahtuu tyypillisesti paljon asioita.

Syömishäiriöön sairastuminen murrosikäisenä vaikuttaa  omaan kehoon suhtautumiseen monella tavalla. Kehon on kasvettava ja muututtava – mutta kehittyvän kehon omistajan mieli voi sitä vastustaa tai tuntea vierautta sitä kohtaan. Tämä vaikuttaa suuresti siihen, miten suhtautuu omaan vartaloon ja seksuaalisuuteen. Voi olla, ettei sitä haluaisi näyttää, paljastaa tai siihen edes tutustua itsekseen – puhumattakaan että sitä tekisi jonkun toisen kanssa.

Jokainen meistä on seksuaalinen, mutta seksuaalisuuden ilmenemismuodot vaihtelevat. Useimmilla on tarve ja halu saada läheisyyttä, huolenpitoa ja kosketusta. Syömishäiriö on voinut muovata ihmisen ajatusta itsestä ja kehosta asiana, jossa kelpaavuus, hyvyys, kauneus ja nautinto on ansaittava tai mahdollista vain tietyn kokoisena tai näköisenä.

Lähtökohtaisesti kuitenkin seksuaalinen hyvinvointi tulee sisältä päin ja merkityksellisempää onkin, miltä jokin tuntuu eikä se, miltä jokin näyttää.

 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä syömishäiriöitä esiintyy tutkitusti enemmän kuin seksuaalisuuden ja sukupuolen suhteen enemmistöön kuuluvilla. Edellä mainittuihin vähemmistöihin kuuluminen valitettavasti usein aiheuttaa esimerkiksi ulkopuolisuuden tai kelpaamattomuuden kokemusta, jolloin syömishäiriö voi tulla keinoksi selvitä näiden kokemusten kanssa. Lisäksi syömishäiriölle erityisesti altistaa kehodysforia, jossa oman kehon sukupuolittuneet piirteet tuntuvat vierailta.

Syömishäiriö voi rajoittaa ihmissuhteita

Syömishäiriön vaikutukset seksuaalisuuteen voivat näkyä monenlaisena. Syömishäiriö voi rajoittaa ihmissuhteiden muodostumista tai etenemistä, kun syömiseen liittyvät ongelmat vievät sairastuneen energiaa. Suhteiden luominen, deittailu, flirttailu, seksuaalinen halu, nautintoa tuottava seksi itsensä ja toisen kanssa vaatii tietyntyyppistä heittäytymistä ja myönteistä suhtautumista itseen sekä omaan kehoon.

Syömishäiriö vaikuttaa sosiaaliseen elämään. Se voi eristää tai saada sairastuneen tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi niin kaveri- kuin harrastusporukoissakin. Nuoret usein pitävät asioista, joissa nautitaan rentoina elämästä, ruuasta, herkuista ja elämän nautinnollisista pienistä sekä suurista asioista.

Tutkimusten mukaan syömishäiriötä pitkään sairastaneilla voi olla ikätasoonsa nähden vähän suhde- ja seksuaalisia kokemuksia. Ensisuudelmat, käsikkäin kävelyt ja seksiteot voivatkin kokemuksina olla vähäisiä, saattavat ajatuksina tuntua ahdistavilta tai olla asioita, jotka eivät kiinnosta, jos mieli on tiukasti kiinni syömishäiriössä.

Opettele kunnioittamaan rajojasi ja halujasi

Myöhemmässä vaiheessa seksuaalisuuden teemojen herääminen mielessä ja kehossa voi aiheuttaa hämmennystä, pelkoa tai häpeää. Tällöin onkin tärkeää, ettei pakota itseään toimimaan vastoin halujaan. Syömishäiriö on voinut hämärtää kykyä tunnistaa omia rajoja ja sitä, mikä tuntuu hyvältä. Sillä on myös vaikutuksensa seksuaalisuuteen. Onkin tärkeää, että tutustut itseesi ja seksuaaliseen mieleesi esimerkiksi sooloseksin ja fantasioiden avulla.

Syömishäiriö tai syömishäiriötausta voi vaikuttaa myös ehkäisymenetelmän valintaan. Joskus puhutaan, että hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa esimerkiksi painoon ja se voi vaikuttaa ehkäisymenetelmän valintaan tai käyttämättä jättämiseen.

Seksuaaliväkivaltaa kokenut tuntee usein seksitilanteet turvattomiksi.  Turvallinen intiimisuhde antaa mahdollisuuden kokea ja harjoitella hitaasti lähellä olemista ja seksiä toisen kanssa. Täältä voit lukea lisää siitä, miten seksuaalisuutta haavoittavasta kokemuksesta voi toipua. 

On täysin sallittua löytää oma uniikki suhde omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin haluihin liittyen. Sinun halusi ja tarpeesi ovat merkityksellisiä, eikä niiden tarvitse taipua muiden odotuksiin. Mielesi ja kehosi saa haluta läheisyyttä, silityksiä ja nautintoa, jotka ovat osa tavallista, tervettä ja nautinnollista seksuaalisuutta.

Riittämätön syöminen voi vaikuttaa haluun, kiihottumiseen ja nautintoon

Syömishäiriöön sairastuneet voivat kokea vaikeuksia kiihottua tai saada seksuaalista nautintoa. Syynä tähän voi olla riittämättömän syömisen vaikutus hormonitoimintaan, joka voi näkyä esimerkiksi kiihottumisvaikeuksina, emättimen kostumisen vähäisyytenä, siittiöiden tuotannossa, testosteronitasoissa tai kyvyssä saada erektiota tai orgasmeja. Seksuaalinen haluttomuus on yleinen oire.  Kiihottumiseen liittyvät ongelmat voivatkin näkyä esimerkiksi seksikipuina. Riittämätön syöminen, alhainen paino tai muutokset painossa voivat vaikuttaa myös kuukautisiin.

Useimmiten nämä korjaantuvat, kun ravitsemustila paranee. Jos seksikivut eivät kuitenkaan helpotu, on tärkeää käydä lääkärissä tai gynekologilla selvittämässä, mistä voisi olla kysymys. Toisinaan kiputilan taustalla saattaa olla esimerkiksi sairaus nimeltä vulvodynia. Täältä voit lukea lisää siitä, jos yhdyntä sattuu https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/miksi-ematinyhdynta-sattuu/ ja täältä siitä, mitä seksiongelmalle voi tehdä https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mita-seksiongelmalle-voi-tehda/

Syömishäiriö voi siis vaikuttaa seksuaalisuuteen monin tavoin. Onneksi jokaisen oma seksuaalisuus elää ja kehittyy läpi elämän. Koskaan ei ole liian myöhäistä tutustua itseensä ja omaan kehoonsa ja löytää uusia nautinnon lähteitä. Seksuaalisesta nautinnosta voit lukea lisää täältä.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Syömishäiriöliiton kanssa https://syomishairioliitto.fi/

 

Lähteitä: 

Häärä, Freejä, 2022, syömishäiriöiden ja kehotyytymättömyyden vaikutukset seksuaalisuuteen, opinnäytetyö TAMK, https://www.theseus.fi/handle/10024/751559

Alamäki, Petra 2022, ’’NYKYÄÄN SEKSI ON MULLE KUITENKIN LUONNOLLINEN, TÄRKEÄ OSA ELÄMÄÄ’’– kokemuksia syömishäiriöistä ja seksistä https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/753785/Alamaki_Petra.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Mikkilä, K. 2021. Seksuaalisuus ja syömishäiriöt. Syömishäiriöliitto. Luettu 1.3.2022. https://syomishairioliitto.fi/blogi/seksuaalisuus-ja-syomishairiot

Syömishäiriöliitto, https://syomishairioliitto.fi/tietoa/tietoa-syomishairioista

Syömishäiriökeskuksen blogi, Rusi, T., 2020: http://syomishairiokeskus.blogspot.com/2020/05/seksuaalineuvojana-syomishairiotyossa.html

Käypä hoito -syömishäiriö ja seksuaalisuus, Morin-Papunen, L., 2014: https://www.kaypahoito.fi/nix02134

Mielenterveystalo, mistä syömishäiriöissä on kysymys: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/syomishairion-omahoito-ohjelma-laheiselle

Ahola, J., & Pohja,R., 2021, Poikien syömishäiriöt ja niiden vaikutukset seksuaalisuuteen ja hedelmällisyyteen, https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/493418/Ahola_Julia_Pohja_Roosa.pdf?sequence=4

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...