Siirry sisältöön

Miten toisen jatkuva moittiminen voi vaikuttaa parisuhteeseen?

29.10.2018 klo 14:49 - Kirjoittanut Jaana Ojanen , psykologi , Väestöliitto
Kumppanilta saatu kritiikki voi olla äärimmäisen tuhoisaa, sillä toisen tyytymättömyys voi laukaista pelon hylätyksi tulemisesta. Palautetta annettaessa olisi tärkeää kiinnittää huomiota tapaan, jolla sitä annetaan. Syyttely ja moitteet ajavat puolustuskannalle ja synnyttävät riittämättömyyden tunnetta. Tehokkain tapa saada toinen muuttamaan käytöstään on kiitos ja kannustus.

Parit ajattelevat usein, että suhteen tuoma turvallisuus pehmentää omalle kullalle suunnattua kielteistä palautetta. Kumppanin luullaan sietävän niitä huomautuksia, joita muut eivät kehtaa antaa. Arvostelu omalta rakkaalta voi kuitenkin uhata ihmisen perusturvallisuuden tunnetta enemmän kuin muilta saadut huomautukset. Jokainen tarvitsee hyväksyntää eniten niiltä ihmisiltä, joiden varaan elämää rakentaa. Jos kumppani on tyytymätön, pelko yksin jäämisestä voi hiipiä mieleen. Jatkuvat moitteet luovat tunteen, ettei ole hyväksytty ja arvostettu.

Ihminen hioo ihmistä ja joskus on oikeus toivoa parempaa. Jos haluat muutosta kumppanisi toimintaan, olisi tärkeä pysähtyä pohtimaan tapaasi kertoa asiasta hänelle. Tärkeää on myös tiedostaa, että kritisoiminen on tehoton tapa synnyttää uudenlaista käytöstä. On suositeltavaa kiinnittää huomiota siihen, miten lähestyy ja puhuttelee kumppani niissäkin tilanteissa, kun tuntee pettymystä toiseen. Asetutko heti syyttelevään rooliin vai pyritkö luomaan keskustelusta kutsuvan? Palautetta antaessa on tärkeää korostaa sitä, että hyväksyy toisen virheistä ja puutteista huolimatta.

Moitteet ja nalkutus johtavat herkästi puolustuskannalle ja muuttavat ilmapiirin kielteiseksi. Ristiriitojen kärjistyessä pari saattaa ajautua hyvinkin tyypilliseen ja tuhoisaan vuorovaikutuksen kehään, jossa toinen syyttelee ja toinen vetäytyy. Katkennut yhteys voi rakentua uudelleen, kun kumpikin puhuu omasta puolestaan ja herkimmistä tunteistaan. Toisen luonteen puutteista puhuminen ei ole kannattavaa. Toivotun käyttäytymisen vahvistaminen kiittämällä on tehokkaampi keino muokata omaa ja toisen käyttäytymistä.

Pienet riidat ja nalkutus voi olla merkki jostain isommasta ongelmasta pinnan alla. Tutkimukset vahvistavat sen, että parisuhteen rapautuminen alkaa, kun kumppanit kokevat jäävänsä yksin suhteessaan. Tästä seuraa yleensä riitoja pienistä aiheista, kuten kotitöistä. Olennaista näissä tilanteissa olisi kuunnella riitojen takana olevia sanattomia ja joskus myös tiedostamattomia viestejä, joita kiukutteleva osapuoli pyrkii käytöksellään välittämään. Yleensä nämä viestit liittyvät tärkeisiin ja täyttymättä jääneisiin tarpeisiin.

Lähteet
Johnson, Sue (2015). Suojelen sinua kaikelta – Kuinka rakastaa ja tulla rakastetuksi. Hogrefe Psykologien kustannus, Helsinki.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä