Siirry sisältöön

Miten tukea seksuaalista väkivaltaa kohdannutta kumppania?

10.03.2021 klo 08:55 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalisen väkivallan kokeminen on erittäin raskas ja traumatisoiva tapahtuma. Ammattiavun lisäksi usein läheisten tuki on tärkeää ja auttaa selviytymään. On hyvä muistaa, että myös läheinen voi tarvita apua ja sitä on saatavilla.

Seksuaaliväkivaltaa kokeneella oireina voi olla esimerkiksi ahdistusta, pelkotiloja tai paniikkikohtauksia. On tavallista, että kokemukset itsestä ja muista voivat muuttua kielteisemmäksi. Häpeän, pelon, syyllisyyden ja epävarmuuden tunteet voivat olla voimakkaasti pinnalla. Seksuaaliväkivallan uhri voi kokea myös negatiivisia tunteita omasta kehostaan.

Tällaisessa tilanteessa on tavallista kokea neuvottomuutta ja löytää sanoja lohduttaakseen toista. Lohdutusta ja turvaa luo kuitenkin jo se, että osoittaa välittävänsä ja olevansa tukena. Tapahtunutta ei saa muutettua, mutta siitä voi auttaa toista eteenpäin. Seksuaaliväkivaltaa kohdannut ei välttämättä koe mukavaksi kosketuksen, kuten halauksen, avulla osoitettua tukea. Nämä ovat kuitenkin yksilöllisiä asioita ja jokainen tietää itse parhaiten, millaista tukea kaipaa juuri siinä tilanteessa. Uskalla siis kysyä kumppaniltasi, miten voisit olla hänelle tukena. Rohkaise häntä hakemaan apua, mikäli sitä ei ole vielä haettu.

Monenlaisia tunteita

Kaikki tunteet ovat sallittuja ja jokaisella on oikeus kaikenlaisiin tunteisiin. On luonnollista, että seksuaaliväkivaltaa kohdannut voi kokea surun, raivon, häpeän ja ahdistuksen tunteita. Kumppania tukiessa on tärkeää osoittaa, että ymmärrät ja hyväksyt hänen tunteensa. Kuunteleminen on tärkeää, toisen kokemuksia ei tule vähätellä tai arvostella. Itkeminen, sureminen, vihasta ja peloista puhuminen voi auttaa.

On myös mahdollista, että seksuaalista väkivaltaa kohdannut ei halua puhua asiasta. Hän voi myös vaikuttaa siltä, ettei hän tunne mitään. Nämäkin ovat hyvin luonnollisia reaktioita. Tapahtuneen jatkuva välttely ei kuitenkaan edistä toipumista. Seksuaaliväkivallan kokemuksista toipumisen aika vaihtelee ja on yksilöllistä. Olethan siis kärsivällinen, sillä toisen toipumista ei voi hoputtaa.

Pidäthän huolta omasta jaksamisestasi

Toisen tukeminen voi olla raskasta ja tapahtuma järkyttää myös läheistä. Painajaiset, keskittymisvaikeudet ja voimattomuus ovat yleisiä reaktioita myös seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden läheisillä. Pidä siis huolta myös omasta jaksamisestasi. Asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Apua ja tukea on saatavilla myös seksuaaliväkivaltaa kohdanneen kumppanille. Omien tunteiden purkaminen puhumalla tai kirjoittamalla voi myös auttaa. Pitämällä huolta itsestäsi autat myös kumppaniasi ja jaksat tukea häntä paremmin.

Kirjoittajat: Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 18.6.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...