Siirry sisältöön

Miten tulla ulos kaapista porukoille?

23.09.2021 klo 15:10 - Tuottanut Väestöliitto
Päätös kertoa seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä pohdinnoistasi on sinun. Seksuaalisen suuntautumisen pohdinnoista voi kertoa harkitusti itse valitsemilleen henkilöille silloin, kun se tuntuu itselle hyvältä ajatukselta ja ennen kaikkea turvalliselta.

Tärkeintä on pohtia, voiko kaapista ulostulemiseen liittyä minkäänlaista henkistä tai fyysistä väkivallan uhkaa kotona? Tässä asiassa kannattaa luottaa omaan vaistoon. Jos olet huomannut, että kotona seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtaudutaan nuivasti, pilkkaavasti tai muulla tavalla ikävästi, kannattaa vielä odottaa kertomisen kanssa.

Epävarmuutta ilmassa

Jos olet epävarma siitä, miten porukat asiaan suhtautuvat, voit kalastella tietoa esimerkiksi kiinnittämällä huomiota siihen, miten porukat suhtautuvat seksuaalivähemmistön edustajiin tv-ohjelmissa tai elokuvissa? Voit kiinnittää huomiota siihen, miten seksuaalivähemmistöön kuuluvasta ihmisestä puhutaan kotona? Miten porukat suhtautuvat avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvien muusikoiden musiikkiin? Vihjeitä asenteista voi saada monella tavalla.

On myös totta, että vaikka seksuaalivähemmistöihin suhtauduttaisiin ikävästi kotona, voi suhtautuminen muuttua, kun kyseessä on oma lapsi tai sisarus. Kertomisen ajoitusta kannattaa kuitenkin näissä tilanteissa pohtia hyvin tarkkaan, sillä tärkeintä on sinun turvallisuutesi ja hyvinvointisi.

Pohdi, kenelle kerrot

Jos koet kaapista ulostulon tärkeäksi, mieti ketkä ovat elämässäsi sellaisia, jotka varmimmin suhtautuvat sinuun positiivisesti, kun kerrot henkilökohtaisia asioita? Perheenjäsenten suhteet toisiinsa ovat usein erilaisia perheen sisällä eli esimerkiksi sisarukselle kertominen voi tuntua luontevammalta kuin vanhemmalle kertominen. Joskus kaapista ulostuleminen voi olla helpompaa tädille tai isovanhemmalle, uusperheissä vaikkapa bonusvanhemmalle. Kun omat vanhemmat eivät tunnu luotettavalta vaihtoehdolta, mutta sijaisperheen vanhemmat tuntuvat, voi oikea henkilö löytyä sijaisvanhemmasta. Pohdi rauhassa, kehen voit asiassasi luottaa.

Kertoa voi monella tavalla

Kertomisen tapoja on monia. Ei ole olemassa oikeaa aikaa, tapaa tai paikkaa kertoa asiasta. Asiasta voi kertoa kasvokkain, kirjeellä tai viestillä. Esimerkiksi viestillä kertominen voi antaa kuulijalle tilaa pohtia asiaa hetki rauhassa ennen kuin kohtaatte kasvotusten.

On myös mahdollista, että tarkkaankin harkittu kertominen aiheuttaa kuulijassa odottamattoman reaktion, mikä voi tuntua pahalta. Monesti ajan kanssa tilanne helpottaa. Jos sinua uhataan väkivallalla, ota yhteys poliisiin tai esimerkiksi koulun henkilökuntaan, kehen tahansa turvalliseen aikuiseen. Muistathan, että vaikka sinua ei uhattaisi fyysisellä väkivallalla, myös henkinen väkivalta on vahingollista. Jos sinusta tuntuu, että perheesi ei hyväksy sinua sellaisena kuin olet, voit tulla esimerkiksi seksuaalineuvontachattiimme juttelemaan asiasta, ja voidaan yhdessä miettiä ratkaisuja tilanteeseen.

Muista tämä!

Muista, että olet oma ainutlaatuinen itsesi ja upea juuri sellaisena kuin olet. Jos joutuu syrjivien ja ikävien asenteiden kohteeksi, voi tie itsensä hyväksymiseen tuntua kivikkoiselta. Tuo tie kannattaa kuitenkin kulkea, ja muistaa, että et takuulla ole fiilistesi kanssa yksin.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....