Siirry sisältöön

Mitä järjestelyjä työpaikalla voidaan tehdä työntekijän kriisitilanteessa?

27.09.2018 klo 13:58 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Onnettomuuksien, tapaturmien, vakavien sairastumisten ja muiden elämänhallintaa horjuttavien kriisien seuraukset voivat kestää pitkäänkin. Joskus vastoinkäymiset kasautuvat tai kriisitilanne pitkittyy. Kriisit vaikuttavat eri ihmiseen eri tavoin, ja myös perheenjäsenet voivat kokea tapahtuman vaikutukset eri tavoilla. Työpaikoilla on monia keinoja tukea työntekijöitä, joilla on haastava elämäntilanne tai kriisi yksityiselämässään.

Käytännön asioiden järjestely ja henkinen toipuminen kuluttavat voimavaroja erilaisissa kriiseissä. Onnettomuutta voi seurata pitkä toipumisjakso, pysyvä vammautuminen ja työttömyys. Avioero muuttaa perheen arkea, ja huoltajuuteen ja muihin liittyvien kysymysten käsittely ja käytännön järjestelyt vievät aikaa ja voimia. Osa kriiseistä voi kestää pitkään, osassa vaikutukset ovat lyhytkestoisempia.

Työntekijän mahdollisuus ja voimavarat hoitaa työtehtäviään voivat tilapäisesti heikentyä kriisien yhteydessä.

Alla on joitakin esimerkkejä kriiseistä ja niihin liittyvistä erityisjärjestelyistä työpaikalla:

•        Perhe joutuu auto-onnettomuuteen. Äiti loukkaantuu vakavasti. Perheellä ei ole lähellä tukiverkostoa, joka voisi auttaa arjessa. Perheen isä sopii esimiehensä kanssa, että hän voi siirtyä määräaikaisen jakson ajaksi vaativasta työtehtävästä vähemmän vaativaan. Näin hän pystyy paremmin hoitamaan perheen ja lasten asioita, kunnes tilanne helpottuu.

•        Perheen isä sairastuu parantumattomaan sairauteen. Äiti saa töistä kahden kuukauden vapaan ollakseen puolisonsa kanssa tämän viimeisinä elinkuukausina ja hoitaakseen perheen ja lasten arkea mahdollisimman hyvin.

•        Lapsen vakavan sairastumisen vuoksi työntekijä kokee, että hän ei kykene yksin huolehtimaan isosta organisaatiomuutoksesta, joka vaikuttaa hänen yksikkönsä henkilöstöön. Työntekijä keskustelee esimiehensä kanssa tilanteesta. He päättävät soveltaa työsopimuslain 4 luvun 7a §:ä, joka antaa mahdollisuuden saada määräajaksi palkatonta vapaata perheenjäsenen tai muun läheisen hoitamiseksi. Työntekijä jää pois töistä kuudeksi viikoksi ja hänen tilalleen nimetään sijainen.

Lue myös, mitä muita järjestelyjä  työpaikalla voidaan tehdä, jos lähiomainen sairastuu vakavasti?

Entä mitkä järjestelyt töissä tukevat erilaisista kriiseistä selviytymistä?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...