Siirry sisältöön

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

25.09.2023 klo 14:29 - Tuottanut Väestöliitto
BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on ”Safe, sane and consensual " (SSC)

BDSM on kattotermi erilaisille aikuisten ihmisten keskenään harjoittamille yhteisymmärrykseen perustuville eroottisille aktiviteeteille. Siihen liittyy usein alistumista ja dominointia, mutta myös monia muita dynamiikkatyyppejä.   

BDSM-sessio on tilanne, jolloin seksuaalisia aktiviteettejä harrastetaan. Sessio ei aina sisällä seksiä. Täältä voit lukea lisää fetisseistä sekä BDSM:stä. Tutustu myös fetissien turvalliseen toteuttamiseen täältä. 

BDSM:n turvallisuusperiaate 

BDSM-session turvallista toteuttamista voidaan arvioida monella tavalla. Safe, Sane and Consensual (SSC) on ehkä BDSM:n turvallisuusperiaatteista tunnetuin. Turvallisuusperiaatteen tarkoitus on luoda positiivista ja turvallista harjoitusaikaa kaikille osallistujille, mutta harvoin on mahdollista ennakoida jokaista turvallisuusriskiä. Huolellisella suunnittelulla voit kuitenkin tehdä BDSM-sessiosta turvallisempaa ja nautinnollisempaa. Turvallinen toteutus on positiivisen BDSM-kokemuksen perusta. Seuraavaksi artikkelissa kerrotaan, mitä Safe, Sane and Consensual (SSC) –turvallisuusperiaatteella tarkoitetaan. 

Safe – Onko asiaa turvallista tehdä? 

Onko se, mitä tehdään, turvallista kaikille osallistujille? Onko mahdollisia turvallisuusriskejä ennakoitu riittävästi? On tärkeää jo etukäteen varautua turvallisuuteen liittyviin seikkoihin. Erityisen tärkeää on keskittyä turvallisuuteen BDSM-sessioissa, joissa harrastetaan esimerkiksi sidontaa, hengityksen rajoittamista tai piiskaamista. Harrastamalla näitä asioita, on riski saada fyysisiä vammoja, ruhjeita tai verenkierron heikkeneminen.

Sane – Onko BDSM-sessio järkiperäinen? 

Onko tekemisessä järkeä? Miksi sitä tehdään? Mitä toivot, että saat tilanteesta irti?  

Voi olla vaikeaa arvioida, mikä on järkevää. Vastaus tähän vaatii harkintaa. Jokaisen osallistujan tulisi olla tasapainoisessa mielitilassa. Tarkkaile omaa psyykkistä vointia ennen BDSM-sessioon osallistumista ja osallistumisen aikana. Huomioi myös muiden osallistujien vointi ja käytös. Liiallinen päihtymystila on riski itselle ja myös muille osallistujille. Myös vahvasta tunnekuohusta on hyvä rauhoittua ennen osallistumista BDSM-sessioon. 

Osallistujien yleiseen käyttäytymiseen on hyvä kiinnittää huomiota. Jos jonkun henkilön käyttäytyminen poikkeaa huomattavasti hänelle tyypillisestä käyttäytymisestä, on hyvä pysähtyä hetki pohtimaan hänen osallistumista tai roolia BDSM-sessioissa. 

Consensual – Onko tekeminen suostumuksellista? 

Turvalliseen BDSM-sessioon tarvitaan aina jokaisen osapuolen suostumus. Jokaisen osapuolen rajoista on hyvä keskustella jo etukäteen. Samalla on hyvä sopia myös muut yhteiset pelisäännöt. Jotkut tekevät myös kirjallisen sopimuksen rajoista ja muista säännöistä. Ole rehellinen itsellesi ja kunnioita omia rajojasi. 

Ei kannata kysyä suostumusta tekoihin, joita ei vielä osata toteuttaa turvallisesti. Keskustelu suostumuksesta ei tapa tunnelmaa. Keskustelu suostumuksesta ja osallistujien rajoista on välttämätöntä. Aina on lupa keskeyttää tai tauottaa tekemistä, eikä siihen tarvitse mitään erityistä syytä.

BDSM-session jälkeen on myös äärimmäisen tärkeää varata aikaa jälkihoidolle

Jälkihoidon tarkoitus on pitää huolta itsestä, toisesta ja yhteisestä hyvinvoinnista.  Jälkihoidossa tarkistetaan, onko kehoon tullut jotain jälkiä kuten mustelmia tai ihottumaa, ja vaativatko ne hoitoa. Jälkihoito voi olla juuri sitä, mitä sinä tai kumppanisi toivotte. Jälkihoidon aikana on myös hyvä tutkia BDSM-session herättämiä tunteita.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...