Siirry sisältöön

Miten voin toteuttaa fetissiä turvallisesti?

28.06.2023 klo 13:07 - Tuottanut Väestöliitto
On olemassa lukematon määrä fetissejä ja vähintään yhtä monta tapaa toteuttaa niitä. Fetissejä voi toteuttaa yksin tai yhdessä. Tärkeintä on huomioida, että toteuttaminen on turvallista ja suostumuksellista kaikille osapuolille.

Fetissi tarkoittaa yleensä seksuaalisen halun tai kiihottumisen ja mielihyvän kohdistumista johonkin asiaan, esineeseen tai materiaaliin. Ihmisellä voi olla kyky, tapa tai voimakas tarve saada seksuaalista mielihyvää esimerkiksi eritteistä, asusteista, esineistä tai tietyntyyppisestä käytöksestä. Esimerkiksi jalat, muiden pikkuhousut, kehon nesteet, lateksi tai roolileikit voivat olla fetisismin kohteina.

Fetisismi liitetään yleensä myös kinkyyn. Kinkyllä viitataan seksuaaliseen toimintaan, käytökseen tai identiteettiin, joka jollakin tavalla poikkeaa siitä, mitä yleisesti pidetään perinteisenä seksinä tai seksuaalisuutena. Fetisismin lisäksi kinkyllä voidaan viitata seksiin tai seksuaalisuuteen, jossa on bdsm-tyyppisiä elementtejä. Bdsm:llä viitataan lyhyesti määriteltynä sadomasokistiseen seksuaaliseen toimintaan. Artikkelin pääpaino on fetissien turvallisessa toteuttamisessa, mutta sen sisältöä voi soveltaa myös kinkyn turvalliseen toteuttamiseen. Täältä voit lukea lisää fetisseistä ja BDSM:stä.

 

Kaikki fetissit ovat sallittuja ajatuksen tasolla 

Mielessä fetissit ovat turvallisia, koska mielen toimintaan ei liity muita ihmisiä. Voit rauhassa tutkia omia mieltymyksiäsi mielikuvissasi. Jos haluat lähteä toteuttamaan fetissejä toisen ihmisen kanssa, on tärkeää, että toteutus on turvallista ja suostumuksellista eli osapuolet haluavat tehdä sitä, mitä tehdään. 

Joskus fetissit ovat kiihottavia mielikuvissa, mutta niiden toteuttaminen “tosielämässä” ei ole kiinnostavaa tai edes mahdollista haitallisuuden vuoksi. Jos fetissin toteuttaminen “tosielämässä” on haitallista sinulle tai muille, on tärkeää oppia hallitsemaan omaa käyttäytymistä. Fetissejä ei ole pakko toteuttaa, vaikka tuntuisi siltä. Fantasioissa fetissin toteuttaminen on kuitenkin turvallista. Mikäli fetissin toteuttaminen tuntuu sinulle pakonomaiselta, voit tulla juttelemaan aiheesta seksuaalineuvontachattiimme, jonka löydä täältä. 

 

Mitä kannattaa huomioida fetissin toteuttamisessa? 

Fetissin toteuttaminen turvallisesti vaatii suunnittelua etukäteen. Tämä on välttämätöntä etenkin silloin, kun on kyse fetissistä, jonka toteuttaminen voi satuttaa sinua tai kumppania. Kannattaa pohtia, mikä on fetissin toteuttamisessa sinulle tärkeintä. Voiko sitä toteuttaa sellaisenaan tai kenties osittain? 

Jotta fetissejä voi toteuttaa turvallisesti, on tärkeää huolehtia perustarpeista. Fetissejä ei kannata toteuttaa laiminlyömällä perustarpeita jatkuvasti. Huolehdi, että juot tarpeeksi, käyt riittävästi päivän aikana pissalla ja kakalla, hoidat mahdolliset ruhjeet ja haavat sekä annat kehon palautua. Myös nukkuminen, syöminen ja arjen askareisiin ja ihmissuhteisiin panostaminen on tärkeää.  

Jos kehonnesteitä jaetaan tai vaihdetaan keskenään kumppanin tai kumppaneiden kanssa, on tärkeää huolehtia hygieniasta mahdollisimman hyvin ja huomioida tautien mahdollisuus. Esimerkiksi bakteereja tai viruksia voi välittyä virtsan, ulosteen, limakalvojen ja muiden kehonnesteiden kautta. On erityisen hyvä huomioida nämä asiat esimerkiksi ulosteisiin liittyvien fetissien toteuttamisessa. 

Fetissiä ei sovi toteuttaa sellaisella tavalla, että se loukkaa muiden ihmisten itsemääräämisoikeutta tai oikeutta keholliseen koskemattomuuteen ja yksityisyyteen. Esimerkiksi muiden ihmisten alusvaatteita ei saa viedä tai käyttää ilman lupaa. Jos taas fetissin ytimessä on seksuaalisuuden toteuttaminen muiden nähden tai jännityksen lisääminen kiinnijäämisen mahdollisuudella (engl. public play), tarvitaan muilta ihmisiltä suostumus sen toteuttamiseen. Harrastamalla seksiä julkisilla paikoilla, voidaan rikkoa muiden ihmisten rajoja. “Public play” -fetissien kohdalla onkin erityisen tärkeää pohtia, miten fetissiä voi toteuttaa ylittämättä muiden rajoja.  

Fetissin toteuttaminen turvallisesti yhdessä toisten kanssa 

Fetissien toteuttaminen muiden kanssa edellyttää keskustelua rajoista, odotuksista ja mieltymyksistä etukäteen. On tärkeää sopia yhteiset pelisäännöt. Samaa fetissiä voi toteuttaa eri tavoin, ja eri ihmiset pitävät erilaisista toteuttamisen tavoista. Keskustelkaa siitä, miten haluatte toteuttaa fetissiä, ja miten sen toteuttaminen onnistuu turvallisesti osapuolten rajoja kunnioittaen. Osapuolten pitää tietää, mihin ovat suostumassa tekojen suhteen. Kannattaa myös pohtia yhdessä sitä, kuinka kokeneita olette fetissien toteuttamisessa, sillä on tärkeää edetä vähemmän kokeneen ehdoilla. 

On hyvä sopia jo etukäteen, millä tavalla viestitte toisillenne, jos haluatte keskeyttää fetissin toteuttamisen. Voitte sopia esimerkiksi turvasanan, jonka sanomalla toiminta keskeytetään tai lopetetaan kokonaan. Myös ele kuten käden nostaminen ylös voi toimia. Pitäkää huolta toistenne hyvästä olosta tilanteen aikana, ja varmistakaa se kysymällä (etenkin ensimmäisillä kerroilla).

Turvallinen olo seksin aikana on avain fetissien turvalliseen ja suostumukselliseen toteuttamiseen.  

Miten edetä, jos haluat kokeilla fetissin toteuttamista yhdessä toisen kanssa: 

  • Etsi tietoa omasta fetissistä. Onko siinä turvallisuusriskiä, mikä pitää huomioida? 
  • Kartoitakaa omat ja toisen rajat ja keskustelkaa niistä yhdessä. Rajojen tulee olla molemmille selkeät. 
  • Aloittakaa pienin askelin ja edetkää rauhassa. Ei kannata pitää kiirettä. 
  • Sopikaa turvasanasta ja siitä, miten edetään, jos turvasana sanotaan itse tilanteessa.
  • Muistakaa selkeä kommunikointi ennen fetissin toteuttamista, sen aikana ja sen jälkeen. 
  • Pitäkää huolta jälkihoidosta, se on tärkeää tilanteen purkamiseksi yhdessä. 

Jälkihoito 

Fetissien toteuttaminen voi olla emotionaalisesti ja fyysisesti vaativaa. Fetissin toteuttamisen jälkeen on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten itse tai muut voivat. Jälkihoidolla pidetään huolta itsestä, toisesta ja yhteisestä hyvinvoinnista.  

Jälkihoidossa tarkistetaan, onko kehoon tullut jotain jälkiä kuten mustelmia tai ihottumaa, ja vaativatko ne hoitoa. Onko esimerkiksi käytetty sidontaa, joka olisi voinut hankautua ihoa vasten?  

Jos tilanteessa oli mukana muita ihmisiä, on tärkeää keskustella ja jakaa kokemuksia tilanteeseen liittyen. Mistä piditte? Oliko jotain, mitä haluaisitte kokeilla toisella tavalla? Oliko jotain, mitä haluaisitte jättää pois? On tavallista, että seksin jälkeen herää erilaisia tunteita. Niistä kannattaa rohkeasti puhua kumppanin tai kumppaneiden kanssa.  

Jälkihoito voi olla juuri sitä, mitä sinä ja kumppanisi toivotte. Esimerkiksi läheisyys, halailu, keskustelu, rentoutuminen, peseytyminen, mieluisa yhteinen tekeminen tai päiväunet voivat olla jälkihoitoa.  

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittamalla koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.