Miten yhdistää vaativa työ ja perhe-elämä?
Sekä työ- että perhe-elämä ovat monille tärkeitä elämänalueita. Usein mahdollisuus toimia erilaisissa rooleissa lisää ihmisen hyvinvointia. Parhaimmillaan yhdellä elämänalueella saavutetut onnistumiset, oppiminen, sosiaaliset suhteet ja muut resurssit vaikuttavat myönteisesti myös muilla elämänalueilla. Tällöin puhutaan työ- ja perhe-elämän keskinäisestä rikastuttamisesta.
Kaikissa tilanteissa työ ja perhe-elämä eivät kuitenkaan pääse rikastuttamaan toisiaan. Joskus vaativa työ tai vaativa perhe-elämä johtavat työn ja perheen keskinäiseen kilpailuasetelmaan. Näin käy tyypillisesti silloin, kun sekä työ että perhe vaativat paljon rajallisia resursseja, kuten aikaa tai jaksamista. Taistelu liian vähästä ajasta ja kuormittuneisuuden kertyminen vaikeuttavat sekä yksilön kokemusta elämänhallinnasta että rakentavaa vuorovaikutusta parisuhteessa.
Tavallinen ratkaisu silloin, kun työ tai perhe-elämä kuormittaa, on koittaa suojella paremmin toimivaa tai itselle tärkeämpää elämänaluetta. Monet koittavat tehdä sen niin, että eivät puhu työstä kotona tai kotiasioista työssä. Taustalla voi olla pyrkimys pitää työ- ja perheasiat erillään niin, että ne eivät pääse vaikuttamaan toisiinsa. Pahimmillaan puhumattomuus kuitenkin estää keskustelemasta vallitsevasta tilanteesta, estää kumppaneista ymmärtämästä toisiaan ja johtaa vuorovaikutuksen puuttuessa vääriin tulkintoihin toisen motiiveista.
Vuorovaikutuksen merkitystä työn ja perheen yhteensovittamisessa ei voi korostaa liikaa. Etenkin silloin, kun työ sanelee ehtojaan, joihin voi vaikuttaa vain rajallisesti tai ei lainkaan, on tärkeää pitää yllä avointa ja rehellistä keskustelua. Tässä keskeisiä näkökulmia keskustelun avuksi:
Mahdollisuus vaikuttaa
Tunnistakaa, mihin asioihin ette vallitsevassa tilanteessa voi vaikuttaa ja mihin voitte. Kaikissa tilanteissa on jotain, mihin voi itse vaikuttaa. Niin kannattaa tehdä, vaikka se olisi jotain, mikä ei näy ulospäin tai mikä saattaisi ulkopuolisten silmissä olla epätavallista. Hallinnan tunne on tärkeä resilienssiä vahvistava tekijä.
Ennakointi
Keskustelkaa kaikkien perheenjäsenten tarpeista – sekä lasten että aikuisten. Kaikkiin tarpeisiin on tärkeää vastata jollain tavalla, jossain määrin, jollain aikavälillä. Joskus tämän mahdollistaminen vaatii etukäteissuunnittelua, jotta päivittäiset tarpeet eivät kuukaudesta ja vuodesta toiseen jättäisi alleen niitä tarpeita, joiden täyttyminen harvakseltaan kannattelee pitkään. Kalenteriin merkitseminen auttaa tärkeimpien asioiden mielessä pysymistä.
Vuorottelu
Kokemus vastavuoroisuudesta on parisuhteessa tärkeää. Keskustelkaa siitä, miten se teidän arjessanne voi toteutua. Jos toisen vaativa työ edellyttää toisen suurempaa vastuunkatoa ja joustamista välillä, on tärkeää, että toinenkin saa mahdollisuuksia kaipaamilleen asioille. Näissä tilanteissa pelkkä hyvä tahto ei riitä, vaan tarvitaan konkreettisia ehdotuksia puolin ja toisin. Suurempien vuorottelusuunnitelmien toteuttamien vaatii aikaa ja mahdollisesti muitakin resursseja, mutta niiden vaikutus voi olla elämänmittainen.
Kyky iloita toisen menestyksestä
Riittävä henkilökohtainen hyvinvointi ja kokemus samassa veneessä olemisesta vahvistavat kykyä tuntea myötäiloa toisen onnistumisista ja saavutuksista. Sen sijaan kateus ja kokemukset vaille jäämisestä voivat estää kumppanin kanssa iloitsemista. Kateutta ei kannata pelästyä. Sitä voi käyttää kompassina omien tarpeiden tunnistamiseen ja voimana niiden toteuttamiseen oman hyvinvoinnin vahvistamiseksi.
Sietäminen ja kannattelu
Kumppanin kokeman kuormituksen sietäminen ja kannattelu ovat erittäin merkittäviä tapoja tukea omaa puolisoaan. Käytännössä tämä tarkoittaa toisen kuuntelemista tilaa antaen ja myötätuntoisesti yrittämättä ratkaista tilannetta, antamalla neuvoja tai muuten ohittamalla toisen kokemusta. Parhaimmillaan tätä tapahtuu vastavuoroisesti. Etenkin silloin, kun perheen sisäinen kuormitus on suurta, perheen merkittävinä kannattelijoina voivat toimia myös ystävät, sukulaiset tai ammattilaiset.