Siirry sisältöön

Muistilista pareille mielenterveysongelmissa

25.09.2018 klo 13:27 - Kirjoittanut Anna Salmi , psykologi, psykoterapeutti , Väestöliitto
Kun parisuhteessa on mielenterveysongelmia, seuraava muistilista voi auttaa selviytymään paremmin.

1. Tunne sairaus ja sen hoitomuodot

On tärkeää, että tiedät, mitä sairaus tuo yhteiseen arkeenne. Mitä paremmin sairauden tuntee, sitä vähemmän uhkaavalta se tuntuu. Jos et tunne sairautta, voit herkästi ajatella kumppanisi olevan laiska, ärtyisä ja etäinen. Nämä ovat kuitenkin tyypillisiä oireita esimerkiksi masennuksessa. Ottamalla selvää sairaudesta ja sen hoitomuodoista voit myös varmistaa, että kumppanisi saa hoitoa. Tämä helpottaa tilannetta kotona ja sitä, että voit keskittyä kumppanin rooliin, ei hoitajan.

2. Ota selvää, kuinka voit olla avuksi

Kysy ammattilaisilta, mikä oma roolisi voisi olla puolison tukemisessa. Kysy myös puolisoltasi, mitä hän toivoisi sinulta vaikeina hetkinä. Molempia helpottaa tieto siitä, kuinka voi olla avuksi.

3. Näe diagnoosi haasteena

Vaikeita tilanteita tulee eteen, mutta voit vaikuttaa omaan ajatteluusi. Psyykkinen sairaus ei tarkoita parisuhteen loppua. Parisuhdetta voi hoitaa ja se voi toimia sairaudesta huolimatta.
Työskentele suhteen eteen samoin kuin tekisit ilman sairautta
Sairaus hiipii vähitellen suhteeseen ja saa lopulta paljon tilaa. Arvosta ja kunnioita suhdettasi samalla tavalla kuin tekisit muutoinkin. Ottakaa aikaa suhteelle, käykää ulkona yhdessä ja nauttikaa toisistanne. Psyykkinen sairastuminen etäännyttää helposti pareja ja tämä vain lisää molempien stressiä.

4. Pidä yllä positiivista keskustelua

Toisen pahaa oloa ei voi ottaa pois, mutta jo pelkästään oman tunteen ääneen toteaminen voi helpottaa oloa. Ilmaiskaa välittämistä ja kiinnostusta toistenne asioihin.

5. Ihaile kumppaniasi

Psyykkinen sairastuminen aiheuttaa voimakasta häpeää ja omanarvontunteen menetystä. Myös puoliso tai kumppani saattaa kantaa häpeää sairastuneen puolesta. Sairaus ei kuitenkaan vie kaikkia hyviä asioita pois. Miettimällä voit varmasti löytää kumppanissasi niitä piirteitä, joihin ihastuit. Kertokaa toisillenne ääneen, kun olette ylpeitä toisistanne. Tutkimuksissa on havaittu, että ne parit, jotka säilyttävät ihailun toista kohtaan stressistä huolimatta, näyttävät selviytyvän vaikeistakin vaiheista

6. Kysele toisen kuulumisia

Kysykää toisiltanne, miten päivä on mennyt. Istukaa joka viikko alas ja puhukaa tarpeistanne ja aikomuksistanne.

7. Huolehdi itsestäsi säännöllisesti

Sairastunut saa yleensä apua ja hoitoa, mutta sairastuneen kumppani saattaa laiminlyödä itseään. Kuitenkin parisuhteen molemmat osapuolet tarvitsevat energiaa, jotta jaksavat elää sairauden kanssa. keskustelkaa siitä, minkä verran kumpikin tarvitsee aikaa tehdä asioita, joista saa voimaa. Tutkimukset todistavat, että sairastumisen myötä sosiaaliset suhteet vähenevät. Tämä on surkeaa, koska juuri hyvät verkostot ja riittävä ulkopuolinen tuki auttavat sekä sairastunutta että hänen kumppaniaan.

8. Älä oleta kumppanisi huolehtivan kaikista tarpeistasi

Saattaa olla, että sairastumisen vuoksi kumppani ei pysty täyttämään kaikkia tarpeitasi. Tilanne ei kuitenkaan ole pysyvä ja myös parempia aikoja voi tulla. Pohdi, mitä toivot ja mikä on riittävää sinulle. Jos kumppanisi ei jaksa tehdä kaikkia asioita, voit myös tehdä niitä ystäviesi kanssa. Eroavat parit ovat yleensä jumiutuneita siihen, ettei kumppani täytä heidän kaikkia tarpeitaan.

9. Älä syyttele

Joskus sairastunut voi nähdä omat pulmansa parisuhteesta johtuvaksi. Toisaalta kumppani voi syyttää kaikista ongelmista sairastunutta ja sairautta. Yrittäkää erottaa sairaus ja parisuhde toisistaan. Parisuhteesta voi saada paljon – sairaudesta huolimatta. Kyselkää sairaudesta avoimia kysymyksiä. Miltä sairaus tuntuu? Missä se tuntuu? Miten se vaikuttaa arkeen? Vastauksia ei välttämättä ole helppo kuulla, mutta on parempi ymmärtää toista, kuin kieltää todellinen tilanne.

10. Hae yksilöllistä apua

Joskus sairastuneen kiukun ja pettymyksen tunteet ovat niin voimakkaita, että arjessa on vaikea olla syyttelemättä toista. Tällöin voi auttaa, kun kohdistaa tunteen sairauteen ja raivoaa ja itkee sitä, että juuri tämä tilanne tuli meidän kannettavaksemme. Sairastunut voi kuitenkin olla toisinaan niin huonossa kunnossa, että ei kykene kannattelemaan pettymystä. Silloin hänen kumppaninsa on hyvä hakea itselleen terveydenhuollon ammattilaisen tukea. Myös vertaistukiryhmät ovat paikkoja, joissa omia tunteita voi vapaasti tuulettaa ja kokea ne hyväksytyiksi.

11. Hae apua parisuhteelle

Psyykkinen sairastuminen vääristää helposti suhteen dynamiikkaa, ja usein ulkopuolinen apu voi olla tarpeen. Ulkopuolinen voi auttaa tuomaan perspektiiviä ja ymmärtämään parisuhteen tilannetta. Tutkimuksissa on myös havaittu, että kumppanin tuominen mukaan hoitoprosessiin auttaa toipumisessa.

12. Opi vaikeuksista

Vaikeudet voivat myös luoda uutta, ja muutos positiiviseen on mahdollista myös vaikeuksien jälkeen. On havaittu, että vaikeiden elämäntilanteiden jälkeen monilla ihmisillä ilmenee psyykkistä kasvua. Tämä tapahtuu, kun ihminen joutuu painimaan vaikean tapahtuman kanssa, jossa vanhat keinot ahdistuksen sietämiseen tai maailman ymmärtämiseen eivät enää riitä. Ihminen rakentaa tällöin uusia ajattelutapoja vanhojen tilalle. Saman voi ajatella tapahtuvan myös parisuhteelle.

Lähteet:
Tartakovsky, M(2013). When mental illness strikes: Tips for couples. PsychCentral.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ulkokehän Miehet

Tukea ulkopuolisuutta ja osattomuutta kokeville nuorille aikuisille miehille. Hanke vahvistaa osallistujien yleistä hyvinvointia, arjen...

Työelämätesti vastasairastuneelle

Työelämätestissä kartoitetaan suuntaa antavasti, tulisiko sinun ottaa MS-tautiin sairastumisesi puheeksi työpaikallasi. Alla esitetään joukko...

Kehitä sosiaalisia taitojasi - tehtävä nuorille aikuisille

Olet ehkä introvertti, mutta haluaisit lisää itseluottamusta sosiaalisiin tilanteisiin. Voit kehittää sosiaalisia taitojasi tunnistamalla esteet...