Murrosikäisen vanhemman haastavat tunteet
Vanhemmalle nuoren onnistumiset ja epäonnistumiset ovat henkilökohtaisia voittoja ja tappioita. Tämä osoittaa sitoutumista omaan lapseen ja nuoreen, mutta tekee elämästä murrosikäisen kanssa melkoista vuoristorataa. Suru ja haikeus lapsuuden päättymisestä valtaa mielen. Aiemmin eletty vaihe näyttää yhtäkkiä helpolta ja huolettomalta. Nuoren uudet aluevaltaukset huolestuttavat vanhempaa, vaikka ne sujuisivat hyvinkin.
Täytyy sietää epävarmuutta ja luottaa siihen, että tuntee oman nuorensa. Vaikka toiminnan tulos ei heti näy, ollaan oikealla tiellä. Nuoren antama palaute vanhemmalle ei aina ole myönteistä. Kun joutuu olemaan tiukka rajojen asettaja, voi myös olla ylpeä itsestään: ”Välitän nuorestani, siksi jaksan ja osaan myös tämän ikävältä tuntuvan rajanvedon!”
Oman kiukun ja vihan tunteiden noustessa on hyvä ottaa aikalisä, jos mahdollista. Aikuisen tulisi säilyttää aikuisuutensa, jotta nuori saa olla nuori. Joskus saattaa löytää itsensä aggression portailta omaa ikävaihettaan vastaamattomalta, liian varhaiselta tasolta.
Täydellisesti vanhemmuus ei onnistu keneltäkään. Anteeksi voi pyytää, kun huomaa toimineensa hölmösti. Nuorenkin on helpompi hyväksyä oma rajallisuutensa, kun aikuinen antaa siihen mallin.
Vanhemmuuteen kuuluu aina jonkin verran riittämättömyyden ja epäonnistumisen tunteita. Ne kertovat siitä, että aikuinen arvioi omaa toimintaansa kasvattajana. Itsensä soimaaminen kaikista nuoren tekemisistä ei kuitenkaan edistä kenenkään hyvinvointia. Pikemminkin kannattaa todeta: ”Nyt ollaan tässä tilanteessa – mietitään yhdessä, miten tästä päästään eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla.”
Vanhemman on huolehdittava omasta jaksamisestaan murrosiän ravistellessa perhettä. Konekaan, saati sitten ihminen ei toimi ilman akkujen lataamista. Väestöliiton elämän tasapainoa kuvaavan neljän pöydän jalan malli auttaa löytämään jaksamisen avaimia.
Aikuisella on nuorta enemmän kokemusta haastavista tilanteista ja tunteista. Tunteita on hyvä pukea sanoiksi. Näin nuorikin saa nimen omalle olotilalleen ja mallin tunteiden käsittelystä.
Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto