Siirry sisältöön

Neuvoja vanhemmille, kun lapsi riehuu ja uhmaa

26.07.2022 klo 12:48 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Opeta lapselle, että tunne on pelkkä tunne. Se on sinussa, mutta se menee ohi. Sitä ei ole pakko totella. Sinä olet paljon enemmän kuin tunne: sinussa on myös järki ja tahto, jotka voivat päättää, että et lyö, vaikka tunne huutaisi muuta.

Kun itseltä pinna palaa lasten kanssa, niin muista nämä:

  • Saat näyttää oman vihaisuutesi, mutta et pelotella tai kurittaa lasta. Vedä rajat lujan rauhallisesti ja aina uudestaan, jos on tarpeen.
  • Älä koskaan nimittele, nöyryytä, halveksi tai vähättele lasta. Äläkä uhkaa hylkäämisellä.
  • Vihainen saa olla, mutta teot täytyy hallita. Mitään ei saa rikkoa eikä ketään satuttaa. Lapset vasta opettelevat tätä, mutta aikuisen pitäisi kyetä hallitsemaan vihansa.
  • Tyynnytä tilanne mahdollisimman nopeasti. Totea, ettei ole mitään hätää, rauhoita, ole turvallinen, anna turvaa kaikille jotka ovat läsnä. Aikuisen tehtävä on tehdä lapsen hepuleista mahdollisimman pieniä. Näin jää vähemmän selvitettävää.
  • Etsi keino purkaa tunteesi muualla kuin lasten edessä. Nyrkkeile säkkiin, juokse metsään, karju yksin auton ratissa, pura tuntosi ystävälle, päiväkirjaan, terapeutille. Hyväksy se, että sinua raivostuttaa, mutta älä räjähtele lapsille.
  • Ohjaa riehuvan lapsen raivo johonkin, mikä häntä auttaa kuuman tunteen yli, vaikka talon ympäri juoksemiseen tai tyynyn möyhentämiseen. Ole itse turvallinen, rauhoittamassa lasta. Lapsi saa elää tunteensa suojassa niin, että aikuinen turvaa, ettei mitään pahaa tapahdu.
  • Selvitä tilanne vasta, kun kaikki ovat rauhoittuneet. Älä keskity syyllisten etsimiseen ja rankaisuun, vaan siihen, miten voidaan korjata ja hyvittää vahingot, joita lapsi/lapset ovat suutuspäissään aiheuttaneet. Näin lapset oppivat rakentavaa riitojen ratkaisua ja alkavat toivoa aikuisten puuttumista asioihin.

Tunne sinänsä ei pakota. Teoista olemme kaikki itse vastuussa. Niitä täytyy oppia hallitsemaan. Aikuinenkaan ei satuta. Päätös olla satuttamatta on tärkeä ja sitä opetellaan koko kasvuaika. Se on myös arvo. Sen arvon mallina on aikuisen oltava ensin itse.

Julkaistu 7.8.2018

Päivitetty 26.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaistukea lastensuojelun vanhemmille ti 10.12. klo 20-21

Tule juttelemaan tilanteestasi yhdessä muiden vanhempien ja Kasper ry:n lastensuojelun asiantuntijan kanssa. Chat on suunnattu vanhemmille ja muille...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...