Siirry sisältöön

Opeta lapselle turvataitoja

13.12.2018 klo 11:47 - Tuottanut Väestöliitto
Pienen lapsen turvataidot löytyvät helposti ja usealla kielellä julisteesta ”Turvataidot ja lapsen keho”. Turvataidot ovat jokaisen lapsen perustietoa ja perusoikeus, jotta hän voi olla turvassa. Ne ovat arkisia ja tärkeitä taitoja kaikkiin tilanteisiin toisten lasten ja aikuisten kanssa.

Kerro nimet kaikille kehon osille. Sano vaikka että omassa kehossa on arvokkaat omat paikat. Ne jotka on uikkareiden alla. Tästä erityisen arvokkaiden paikkojen nimeämisestä voi tehdä lapsen kanssa ihan hauskan, toistuvan harjoittelunkin, Oma Keho Ikioma!

Puhu siitä että ikiomiin yksityisiin paikkoihin ei kukaan saa koskettaa ilman hyvää syytä ja lapsen lupaa. Mikään kosketus ei saa jättää kurjaa oloa eikä se saa olla salaisuus.

Haluaisin antaa lapselle “oikeita” vastauksia ja vahvistaa lapsen itsetuntoa ja omanarvontuntoa, että osaisi arvostaa itseään ja kehoaan ja nauttia seksuaalisuudesta kun sen aika on sekä samalla niin, että lapsi osaisi kertoa, jos joku on esim. koskettanut väärin. (vanhemman vastaus)

Kaikkeen koskettamiseen täytyy aina liittyä turvallisuus ja tasavertaisuus. Tämä tarkoittaa, ettei kukaan saa koskaan vaatia, painostaa tai pakottaa johonkin kosketukseen tai katsomiseen. Eikä isommat koskettele pienempiään tai isolla joukolla ei aleta yhtä koskemaan.

Opeta lapselle aina myös taito. Sano vaikka näin: On olemassa ihmisiä, jotka haluavat katsoa tai koskettaa lasta pimppiin, pippeliin tai peppuun tavalla joka ei tunnu oikealta eikä hyvältä. Jos vähänkin alkaa tuntua, että joku aikuinen tai lapsi pyytää sellaista tai alkaa vaan kosketella, täytyy heti sanoa kovalla äänellä EI, lähteä saman tien pois, eikä jäädä kuuntelemaan mitään selityksiä.

Ja ihan heti pitää aina myös kertoa tästä tapauksesta jollekin aikuiselle, johon luotat. Silloin ei tarvitse olla yhtään kiltisti, jos alkaa tuntua vaaralliselta ja kurjalta tai pelottaa jonkun ihmisen kanssa. Omaa tunnetta saa ja pitää uskoa.

Lapselle voi sanoa, että vaikka jotakin olisi jo tapahtunut, siitä kannattaa puhua. Lapsihan saattaa tajuta vasta jälkeenpäin, että hänen olisi pitänyt toimia, tai että se ei ollutkaan kokonaan kivaa. Aina voi ja kannattaa kertoa asia aikuiselle, eikä siitä suututa lapselle. Se ei ole koskaan lapsen vika jos joku toinen tekee tällaista.

Itselleni vaikealta tuntuu juuri se rajanveto, että miten opastaa lasta olemaan varuillaan, ilman että pelottelee lasta tarpeettomasti. Tästä kyselystä on sivumennen sanoen tullut jo muutamia hyviä lisäajatuksia, esimerkiksi tuo kolmivaiheinen kiellä-poistu-kerro –tekniikka (vanhemman vastaus)

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lue myös:

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaistukea lastensuojelun vanhemmille ti 10.12. klo 20-21

Tule juttelemaan tilanteestasi yhdessä muiden vanhempien ja Kasper ry:n lastensuojelun asiantuntijan kanssa. Chat on suunnattu vanhemmille ja muille...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...