Parisuhde ja ensimmäinen vauvavuosi
Tunneilmapiiri
Lapsi syntyy vanhempien parisuhteen keskelle. Voidaan sanoa, että lapsen koti on vanhempien parisuhde. Jo pieni vauva aistii tunnelmaa ja tunnetiloja kodissa. Jokainen vanhempi ja vauva ansaitsee ja tarvitsee turvallisen ja rakastavan kodin. Kokemus siitä, että olen ainutlaatuinen ja minusta huolehditaan on tärkeää kaikille.
Katsoessaan vauvaa vanhemman voi olla helppoa osoittaa hymyä, iloa, lämpöä, rakkautta ja hyväksyntää. Millaiset kasvot kumppani saa osakseen? Ja millaisin silmin katson itse kumppaniani? Parisuhteen kommunikaatiolla sekä tunnetaidoilla on iso merkitys parisuhdetyytyväisyyteen ja tätä kautta kodin tunneilmapiiriin. Mikä lisää hyvää oloa teille yksilöinä ja yhdessä? Mitkä keinot lisäävät teille ilon hetkiä? Esimerkiksi hyvä ruoka/hyvä elokuva/yhteinen suihku/hellyyshetki/yhteinen kävely luonnossa.
- Miten osoitat arvostusta kumppanillesi?
- Olenko ja käyttäydynkö siten, että kanssani on hyvä olla?
- Mitä hyvää voisitte tehdä toinen toisillenne?
Muutos
Kun perheeseen syntyy vauva, moni asia arjessa muuttuu. Kahdesta tulee kolme ja se tuo parin väliseen suhteeseen uusia ulottuvuuksia. Voidaan kokea erityistä iloa ja onnea uudesta perhetilanteesta sekä vauvasta. Uusi elämäntilanne voi tuoda parisuhteen ja vanhempien henkilökohtaiset kipukohdat pintaan. Omassa lapsuudessa omaksutut vanhemmuuden ja parisuhteen mallit ovat läsnä usein tiedostamatta.
- Millaisia odotuksia hyvään vanhemmuuteen teillä liittyy?
- Millainen on riittävän hyvä parisuhde nyt kun teillä on vauva?
- Millaista tukea toivoisit kumppaniltasi nyt?
Elämän muutos on usein myös luopumista jostain aikaisemmasta. Vanhempi voi esimerkiksi kaivata ja surra omaa tai yhteistä aikaa. On tavallista myös kokea mustasukkaisuutta tai ulkopuolisuutta, kun vauva-arki vie ison osan yhteisestä ajasta ja fyysisestä läheisyydestä.
Yhdessä
Vanhempien ja muiden läheiset ihmisten tärkein tehtävä on luoda vauvalle turvallinen kasvuympäristö. Keitä ovat vauvan tärkeät ja turvalliset ihmiset? Perhe on yhteinen yritys ja siksi on tärkeää vahvistaa tiimihenkeä. Yhteisten sopimusten ja suunnitelmien tekeminen vahvistaa parisuhdetta. Kerrotko omista toiveistasi ja tarpeistasi kumppanillesi? Ja kuunteletko kumppanin toiveita ja tarpeita?
Arjessa vastuun jakaminen ja ajankäytöstä neuvotteleminen vahvistaa me-henkeä. Neuvotelkaa ja sopikaa teidän perheelle reilut pelisäännöt. Oletteko neuvotelleet mm. harrastuksista, ruutuajasta, ystävistä sekä työn ja perhe-elämän yhdistämisestä. Tärkeitä keskusteltavia aiheita ovat myös luottamus, suhteen turvalliset rajat ja läheisyyden toiveet uudessa muuttuneessa tilanteessa.
Jaksaminen
Monissa perheissä vähäinen uni ja uupumus voivat kuormittaa parisuhdetta. Stressaantuneena voi reagoida tarpeettoman voimakkaasti kumppaniin ja voi tulkita toista väärin. Miten teillä pidetään jaksamisesta huolta? Toisinaan vanhemmuuteen ja perhe-elämään liittyy myös paljon vaatimuksia ja odotuksia. Ihannevanhemmuuden ja täydellisyyden tavoittelu voi johtaa vanhemman uupumukseen. Muista kysyä itseltäsi, miten voit tänään? Mikä tänään on välttämätöntä?
- Milloin olet kysynyt ja kuunnellut kumppanisi vointia?
- Voisiko sukulaisten tai ystävien avulla järjestää parisuhdeaikaa?
- Milloin aiot järjestää parisuhdeaikaa?
Apua ja tukea
Usein vanhemmat joutuvat kasvokkain oman rajallisuutensa kanssa. Vanhemmuudesta ei kuitenkaan kuulu selvitä yksin. Jos parisuhteeseen liittyvät asiat kuormittavat arkeasi, apua saa ja kannattaa pyytää matalalla kynnyksellä. Usein jo huolien jakaminen voi helpottaa oloa. Näissä auttavat mm. paikkakunnilla toimivat perheiden kohtaamispaikat, perhekerhot ja perhekahvilat.
Maksutonta tukea parisuhteelle tarjoavat mm.
Seurakuntien perheasiainneuvottelukeskukset
Väestöliiton perhepulmapalvelut