Perheen pelisäännöt
Joissakin perheissä erikseen määriteltyjä sääntöjä ei juurikaan tarvita, kaikki tietävät muutenkin, mitä heiltä odotetaan. Toisissa perheissä täytyy pelisäännöt sopia selkeämmin. Murrosikäinen kyseenalaistaa perheen malleja ja testaa niitä – onko näissä ainesta minun elämäni ohjenuoriksi?
Perheen säännöt
• selkiyttävät arjen sujumista
• luovat turvallisuutta ja ennustettavuutta
• antavat nuorelle vähitellen laajenevan reviirin, jossa voi kokeilla omia vaikuttamisen keinojaan
• säästävät rajanvetoon kuluvaa aikaa
Vanhempi valvoo sääntöjen noudattamista
Perheessä vanhemmat päättävät säännöistä ja valvovat niiden noudattamista. Lapsen kasvaessa säännötkin muuttuvat joustavammiksi. Aikuisilla voi ikänsä ja vastuunsa puolesta olla erilaisia oikeuksia kuin lapsilla ja nuorilla, mutta heidänkin pitää noudattaa yhteiskunnan ja perheen pelisääntöjä., myös kotona asuvaa jo täysi-ikäistä nuorta.
Säännöt ja seuraamukset koskevat kaikkia, myös kotona asuvia täysi-ikäisiä nuoria. Murrosikäisen kipuillessa sääntöjä vastaan hänen on tärkeää huomata, että samaa käytöstä edellytetään muiltakin. Aikuinenkaan ei voi olla yötä poissa kotoa ilmoittamatta, myös hänestä oltaisiin huolissaan. Kun nuoren kanssa keskustellaan hänen velvollisuuksistaan, on hyvä myös käydä läpi se, millaisia oikeuksia hänellä on.
Muista, että nuori oppii varmemmin mallista kuin puheesta.
Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto