Pisarapuuttuminen kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisyyn
Pienillä lapsilla loukkaava toiminta ei yleensä ole tarkoituksellista. Se on satunnaista, huomaamatonta ja tiedostamatonta.
Puutu loukkaavaan toimintaan “pisaravaiheessa”, eli jo ennen kuin se muuttuu tarkoituksellisesti ja pitkäkestoiseksi kiusaamistoistuvaksi. Pisarapuuttumisessa tilanne pysäytetään heti, kun ikävä toiminta huomataan.
Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi lapsen ominaisuuksien tai kiinnostuksen kohteiden vähättely. Joskus lapsen perhettä tai tavaroita kommentoidaan ikävästi tai lapsi jätetään yksin.
Pysäytä tilanne
Vanhempi voi tällaisissa tilanteissa pysäyttää tilanteen heti, kun huomaa sen. Voit kysyä ”Huomasitteko, mitä tässä juuri tapahtui?”
Puhu rauhallisesti, paheksumatta ja tuomitsematta ketään. On tärkeää, että lapset lähtevät luottavaisin mielin mukaan, pelkäämättä aikuisen sanoja.
Älä etsi syyllistä. Ketään ei pidä syyttää tai tuomita. Älä sano, että joku teko oli väärin. Riittää, että lapset puhuvat ja punnitsevat tapahtuneen mukavuutta kaikkien kannalta.
Tärkeitä ovat toistot ja pienet hetket
Pisarapuuttumisessa tärkeintä ovat toistot, systemaattisuus ja ”pisaruus”. Puutu jokaiseen pisaraan, jokaiseen pieneenkin tilanteeseen.
Puuttuminen voi tuntua alussa vaivalloiselta. Se vaatii paljon työtä, mutta kantaa pian hedelmää. Pian loukkaava toiminta vähenee voimakkaasti. Lapset huomaavat, että tilanteisiin puututaan, ja oppivat käytössä olevat rajat ja sosiaaliset säännöt.
Tällä tavalla kiusaaminen ei pääse normalisoitumaan. Lasten suhteet eivät kehity vaikeaselkoisiksi valtarakenteiksi, vaan hyvinvointi ja turvallisuus lisääntyvät.