Siirry sisältöön

Prinssityttöjä ja prinsessapoikia

08.07.2022 klo 18:22 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Viime vuosina on puhuttu paljon sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta. Se tarkoittaa, että lasten sallitaan ilmentää omaa sukupuoltaan vapaasti. Aikuiset eivät rajoita lapsen leikkejä tai pukeutumista entisten tai stereotyyppisten oletusten mukaan. Tämä tarkoittaa, että ei erotella tyttöjen ja poikien leikkejä tai värejä. Tyttöjä saa sanoa tytöiksi ja poikia pojiksi, jos he niin haluavat.

Pojat saavat leikkiä prinsessaleikkejä ja hoivata nukkevauvoja. Tytöt saavat leikkiä autoilla ja olla poliiseja ja rosvoja.

”Olen joskus toisessa työpaikassa joutunut puolustamaan poikaa, joka halusi leikkiä prinsessaleikkiä. Mielestäni lapsella on oikeus valita leikkinsä oman tahtonsa, eikä sukupuolen mukaan” (ammattilaisen vastaus)

Kun oma lapsi käyttäytyy tavalla, joka erottuu perinteisestä, voi vanhemmissa herätä monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Kun oma poika haluaa laittaa kynsilakkaa ja pukeutua vaaleanpunaiseen, ei hän ehkä sovikaan siihen mielikuvaan, joka vanhemmilla on pojista. Kun tytär on kiinnostunut autoista ja pyssyleikeistä vauvanuken sijaan, joutuvat vanhemmat ja muut läheiset aikuiset pohtimaan omaa suhtautumistaan.

Nykyään suositellaan, että lapsen yksilöllistä kehittymistä tuetaan lapsen toiveiden mukaan ja lapsen annetaan itse valita minkä värisiä vaatteita haluaa tai millaisia leikkejä leikkii. Jos asia tuntuu vanhemmasta vaikealta, kannattaa vanhempien puhua varhaiskasvatuksen, päiväkodin ja neuvolan ammattilaisten kanssa. Tästä asiasta saa hyviä neuvoja heiltä. Vanhempaa voi esimerkiksi mietityttää, voiko lapsi joutua kiusatuksi tai aletaanko häntä syrjimään.

Jos omassa lapsuuden perheessä on ollut hyvin perinteinen roolijako ja odotukset tyttöjen ja poikien käyttäytymisestä, voi oman lapsen kohdalla joutua kyseenalaistamaan näitä perinteitä. Tyttöjen roolimallit tuntuvat olevan lähtökohtaisesti väljempiä. Tytöt voivat pukeutua minkä värisiin vaatteisiin tahansa, mutta pojan kohdalla pitsit tai vaaleanpunainen koettelevat joillakin ihmisillä sopivuuden rajoja.

On erityisen tärkeää tunnistaa omia tunteitaan ja pohtia niiden alkuperää. Jokaisella lapsella on oikeus tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään omine taipumuksineen ja mielenkiinnon kohteineen.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...