Siirry sisältöön

Millaisia raskauden ehkäisymenetelmiä on?

24.10.2022 klo 10:29 - Tuottanut Väestöliitto
Nuorille on saatavilla useita erilaisia raskauden ehkäisymenetelmiä. Ne eroavat toisistaan sekä käyttötavoiltaan että vaikutusmekanismeiltaan. Kaikilla on oikeus käyttää raskauden ehkäisyä ja valita itselleen sopiva raskauden ehkäisymenetelmä.

Kondomi

Kondomi on hormoniton raskauden ehkäisymenetelmä, joka estää siittiöiden pääsyn emättimeen ja siten ehkäisee raskauden alkamista. Kondomi on yleisin nuorten käyttämä raskauden ehkäisymenetelmä. Se suojaa myös seksitaudeilta, minkä vuoksi sen käyttöä suositellaan erityisesti, jos seksikumppanit ovat vaihtuvia. Kondomeja on helposti saatavilla esimerkiksi ruokakaupoista, apteekeista, nettikaupoista ja kioskeista. kondomin ostamiselle ei ole ikärajaa.  Kondomeja on sekä peniksen päälle että emättimeen tai peräsuoleen asetettavia malleja. Erilaisista kondomeista voit lukea lisää täältä.

Kondomin ehkäisyteho on huolellisessa käytössä hyvä, mutta sen käyttöön liittyvät haasteet voivat laskea ehkäisytehoa. Kondomin käyttöä onkin tärkeää harjoitella ennen ensimmäistä käyttökertaa. Myös oikean kokoisen kondomin valitseminen on tärkeää. Voit lukea lisää oikean kokoisen kondomin valitsemisesta täältä.

 Yhdistelmäehkäisyvalmisteet

 Yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät kahta hormonia: estrogeenia sekä keltarauhashormonia. Hormonit estävät munasolun irtoamisen munasarjasta ja siten ehkäisevät raskauden alkamista. Yhdistelmäehkäisyvalmisteita käytettäessä vuodot ovat säännöllisiä ja usein tavallisia kuukautisia niukempia. Yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttö vaatii reseptin, mutta gynekologinen tutkimus ei yleensä ole tarpeen käyttöä aloitettaessa.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteita ovat päivittäin otettavat e-pillerit sekä ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari, jotka erittävät hormoneita vähitellen. E-pillerit tulee muistaa ottaa päivittäin ehkäisytehon säilyttämiseksi. Ehkäisyrengas on pehmeä muovinen rengas, joka asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi kerrallaan. Ehkäisylaastari vapauttaa hormoneja ihon läpi verenkiertoon ja se tulee muistaa vaihtaa uuteen viikoittain. Kaikkien yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ehkäisyteho on hyvä, kun niitä käytetään huolellisesti.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet, kuten muutkaan hormonaaliset raskauden ehkäisymenetelmät, eivät suojaa seksitaudeilta.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät valmisteet

Minipillerit, ehkäisykapseli sekä hormonikierukka ovat pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita. Ne aiheuttavat muutoksia kohdunkaulan limassa niin, että siittiöiden kulkeutuminen kohtuun estyy. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät valmisteet sopivat myös niille, jotka eivät esimerkiksi terveydellisistä syistä voi käyttää estrogeenia sisältäviä yhdistelmäehkäisyvalmisteita.

Minipillereitä syödään säännöllisesti päivittäin ilman taukoja. Niiden säännöllinen muistaminen on ehkäisytehon kannalta erittäin tärkeää. Ehkäisykapseli sen sijaan vapauttaa hormonia vähitellen ja sitä voidaan käyttää usean vuoden ajan, kun se on asetettu paikallispuudutuksessa olkavarteen ihon alle. Myös hormonikierukka tarjoaa tehokkaan raskauden ehkäisyn useaksi vuodeksi ilman päivittäistä muistamista. Voit lukea lisää tietoa hormonikierukasta täältä.

 Muut raskauden ehkäisymenetelmät

Edellä mainittujen menetelmien lisäksi on olemassa myös muita raskauden ehkäisymenetelmiä, joiden käyttö nuorilla on harvinaisempaa. Esimerkiksi kuparikierukka ehkäisee raskautta tehokkaasti, mutta voi lisätä kuukautisvuotojen määrää sekä kuukautisiin liittyviä kipuja. Kuparikierukan ehkäisyteho perustuu siitä erittyviin kupari-ioneihin, jotka vaikeuttavat siittiöiden ja munasolun kulkua sekä munasolun kiinnittymistä kohdunseinämään. Pessaarin, eli emättimeen asetettavan silikonikupin sekä spermisidien, eli kemiallisten ehkäisyaineiden, raskauden ehkäisyteho on edellä mainittuihin menetelmiin verrattuna heikko, eikä niiden käyttöä siksi suositella nuorille. Luonnonmenetelmillä tarkoitetaan omatoimisia menetelmiä, kuten keskeytettyä yhdyntää ja yhdynnän välttämistä ovulaation aikana, mutta näiden menetelmien ehkäisyteho on erittäin huono, eikä niitä voida pitää luotettavina raskauden ehkäisymenetelminä. Sterilisaatio on pysyvä ja lopullinen ehkäisymenetelmä, eikä siksi sovi nuorille. Lisää sterilisaatiosta voit lukea täältä.

Itselle sopivan raskauden ehkäisymenetelmän valitsemisesta voit lukea lisää täältä.

Raskauden ehkäisystä voi keskustella ehkäisyneuvolassa, opiskelu- tai kouluterveydenhoitajan kanssa tai varaamalla ajan omalle terveysasemalle.

Lähteet:

Raskauden ehkäisy. Käypä hoito -suositus 2022. Viitattu 17.10.2022. www.kaypahoito.fi.

Päivitetty: 15.3.2023

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...

Mikä on sisäinen kondomi?

Sisäisellä kondomilla tarkoitetaan niin sanottua naistenkondomia tai siitä saatetaan puhua myös emättimeen/peräsuoleen asetettavana kondomina....