Siirry sisältöön

Miten raskaustesti tehdään?

29.10.2018 klo 09:59 - Tuottanut Väestöliitto
Jos raskauden mahdollisuus mietityttää, kannattaa aina tehdä raskaustesti. Erilaisten raskausoireiden perusteella tai niiden puuttuessa johtopäätöstä raskaudesta ei tule tehdä.

Raskaus voi alkaa, kun tuoretta siemennestettä päätyy emättimeen. Tavallisimmin näin tapahtuu penis-emätinyhdynnässä, jos ei ole käytetty raskaudenehkäisyä. Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä.

Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, tai niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulee tehdä kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Raskaustestin voi ostaa kaupasta tai apteekista

Raskaustestien hinta vaihtelee kymmenen euron molemmin puolin merkistä riippuen. Kotitestien lisäksi raskaustestiin voi hakeutua terveysasemalle. Myös kouluterveydenhoitajalta voi pyytää apua siihen.

Raskaustesti tehdään kotioloissa virtsanäytteestä. Testiliuskaa pidetään virstasuihkun alla tai sen voi kastaa purkkiin, johon on ensin pissannut. Tarkat käyttöohjeet löytyvät pakkauksesta. Vastauksen saa muutamassa minuutissa. Terveysasemalla testi voidaan tehdä myös verinäytteestä.

Raskaustestin tulos on luotettava, kun se ajoitetaan oikein

Raskaustesti mittaa kehossa olevan raskaushormonin määrää. Sitä erittyy kehossa ainoastaan raskauden alettua. Kolme viikkoa raskauden alkamisen jälkeen hormonia erittyy verenkiertoon jo niin paljon, että sen voi todeta virtsanäytteestä tehtävällä raskaustestillä.

Raskaustestin mukana tulee aina ohjeet raskaustestin tuloksen tulkitsemiseksi. Tulos voidaan ilmoittaa eri tavalla raskaustestin merkistä riippuen. Ohjeet kannattaa lukea tarkasti.

Jos raskaustesti kertoo raskauden alkaneen, ohjeissa asia ilmaistaan usein raskaustestin tuloksen olevan positiivinen. Tällä viitataan siihen, että testillä mitattavaa raskaushormonia on verenkierrossa. Myös silloin, jos testin positiivista tulosta tarkoittava viiva tai merkki on hyvin heikko/haalea, tulos on syytä tulkita positiiviseksi ja uusintatesti on syytä tehdä uudelleen viikon sisällä vastauksen varmistamiseksi.

Jos testi näyttää negatiivista, mutta kuukautisia ei edelleenkään tule, kannattaa tehdä uusi testi viikon kuluttua. Jos kuukautiset eivät edelleenkään ala, kannattaa olla yhteydessä terveysasemalle tai kouluterveydenhoitajaan.

Positiivinen tulos raskaustestistä herättää monenlaisia tunteita

Siihen miten ihmiset reagoivat raskauteen vaikuttaa paljon, onko raskaus odotettu ja toivottu, vai onko se odottamaton yllätys. Jos raskaus on alkanut suunnittelemattomasti, keskusteluapu on usein tarpeen erilaisten ratkaisujen pohtimiseen.

Jos olet nuori ja jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia kannattaa kuitenkin ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi koetun aikuisen kanssa kavereiden lisäksi, esimerkiksi terveysasemalla ja kouluterveydenhuollossa. Yksin asiaa ei kannata jäädä miettimään.

Terveysasemalle on hyvä olla yhteydessä joka tapauksessa pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen.

Kun raskaus on alkanut, niin vaihtoehtoina ovat

  • lapsen synnyttäminen ja vanhemmuus
  • lapsen synnyttäminen ja sen jälkeen hänen luovuttamisensa adoptoitavaksi
  • raskauden keskeyttäminen.

Nämä ovat isoja asioita pohdittavaksi. Usein minkään näiden päätösten tekeminen ei ole helppoa. Tämän vuoksi omista ajatuksista voi olla hyvä keskustella läheisen, kumppanin sekä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Joka tapauksessa päätöksen raskauden jatkosta tekee raskaana oleva henkilö itse.

Kirjoittajat:
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 9.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...