Siirry sisältöön

Sarjadeittailu voi uuvuttaa

06.09.2018 klo 16:22 - Tuottanut Väestöliitto
Internet on mahdollistanut sen, että pystymme tutustumaan suurempaan määrään ihmisiä kuin ikinä aiemmin historiassa. Aikaisemmin tutustuminen tapahtui lähipiirin, työn tai harrastusten kautta. Vain muutamat harvat saattoivat käyttää lehti-ilmoitusta kumppanin etsimiseen. Koska mahdollisuuksia on paljon, on deittailusta tullut tavallisempaa, arkipäivää. Jotkut saattavat yhden viikon aikana tavata joka päivä uuden ihmisen.

On hyvin ymmärrettävää, että nykyisessä deittailukulttuurissa voi myös väsyä. Valmistautuminen uuden ihmisen tapaamiseen voi tuoda energiaa, mutta myös viedä sitä. Joku on verrannut deittailua työhaastatteluun, jossa yritetään antaa paras kuva itsestä ja tehdä vaikutus toiseen. Pitkään jatkuessaan tämä on raskasta. Raskaaksi käy myös se, että aina uudelleen herättää itsessään toiveen rakkauden löytymisestä ja sitten hautaa tämän toiveen, jos niin ei käykään. Toivon ylläpitäminen voi käydä työstä.

Varmasti näistä syistä johtuen deittiuupumus muistuttaa paljon työuupumusta. Työuupumusta kuvataan kolmella oireella. Siihen liittyy kokonaisvaltainen väsymys, kyynistyminen sekä ammatillinen itsetunnon lasku. Myös liiallisesta, pinnallisesta deittailusta voi syntyä samankaltaisia oireita. Deittailija saattaa ajatella, että ei ikinä tule löytämään ketään, hän voi olla väsynyt lähtemään treffeille ja hänen itsetuntonsa voi laskea. Kun deittiuupumus tulee, on hyvä ottaa pieni tauko tapailusta. Tällöin on tärkeää tehdä asioita, joista itse nauttii ja tavata ihmisiä, joihin on jo olemassa turvallinen suhde. Oman itsen kuuntelu on myös deittailijalle tärkeä taito.

”Yhdessä vaiheessa treffeillä käyminen tuntui jatkuvalta työhaastatteluissa käynniltä, täysin tuloksettomia tapauksia, jotka jäivät siihen perinteiseen kahvilla käyntiin.”

”Kävin monilla treffeillä ja tapasin monia erilaisia miehiä niistä kilteistä hissukoista todellisiin sikoihin miehen nahassa. Jokaiselle treffeille menin toivoa täynnä, mutta tulin pettyneenä kotiin, kun eivät kemiat kohdanneet. Uuteen vuoteen mennessä masennus alkoi hiljalleen ryöpytä ilmoille, kun deittisivustoilta tuli jo monta vakioprofiilia kokeiltua ja onni ei vieläkään potkaissut.”

Sarjadeittailu voi vaikeuttaa kumppanin löytymistä

On olemassa klassinen tutkimus siitä, miten ihmiselle käy, kun hänellä on liikaa vaihtoehtoja. Psykologit Iyengar ja Lepper (2000) tutkivat, miten vaihtoehtojen määrä vaikuttaa ihmisten kykyyn tehdä päätöksiä ja valintoja. Tutkittavat saivat ensimmäisellä tutkimuskerralla tehdä ostopäätöksen 24 purkista erilaisia laadukkaita hilloja. He saivat erittäin edullisen tarjouksen, jos päätyisivät ostamaan yhden tai useamman purkin. Toisella tutkimuskerralla hilloja oli ainoastaan kuusi erilaista. Kävi ilmi, että ihmiset ostivat kymmenen kertaa suuremmalla todennäköisyydellä hilloa, kun vaihtoehtoja oli vain kuusi. Suurempi määrä herätti enemmän kiinnostusta, mutta ei johtanut ostopäätökseen. Tämä sama tutkimus on nyt uusittu lukuisilla erilaisilla tuotteilla ja jopa suhteessa työpaikkoihin.

Näyttää siltä, että suuri määrä mahdollisuuksia voi aiheuttaa kyvyttömyyden tehdä mitään päätöksiä. Kävi myös ilmi, että kun päätökseen päädytään suuresta vaihtoehtojen määrästä, voi päätös aiheuttaa tyytymättömyyttä – silloinkin, kun päätös on ollut hyvä. Sarjadeittailussa voi päätyä samankaltaiseen tilanteeseen. Miten tyytyä johonkin tai tehdä päätös sitoutumisesta, kun jossain voi olla vielä parempi vaihtoehto.

Toisaalta deittailemalla paljon kasvaa myös todennäköisyys sille, että löytyy sopiva kumppani. Jos ensimmäisen huonon kokemuksen jälkeen päättää, että tämä oli tässä, kasvaa todennäköisyys puolestaan sille, että puolisoa ei löydykään.

Kirjoittajat: Parisuhteen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkelin sitaatit ovat poimintoja sinkkukampanjaan kirjoittaneiden teksteistä. Sinkkukampanja järjestettiin keväällä 2016 Väestöliitto ry:n ja Nyyti ry:n yhteistyönä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä