Mitä ehkäisystä pitäisi tietää?
Seksitautien ehkäisy
Kaikessa seksissä, jossa henkilöiden eritteet ja limakalvot ovat kosketuksissa toisiinsa, on periaatteessa seksitaudin tarttumisen mahdollisuus. Jos ei ole ollut seksiä kenenkään kanssa aiemmin, ei voi olla seksitautiakaan.
Jos sinulla on seksiä muidenkin kuin itsesi kanssa ja haluat suojautua seksitaudeilta, kannattaa seksissä käyttää aina kondomia/suuseksisuojaa. Jos käytössä on seksivälineitä, niiden puhdistamiseen ja suojaamiseen tulee kiinnittää myös ohjeiden mukaista huomiota. Anaaliseksissä ehkäisymenetelmän käyttö on järkevää muistaa aina, sillä suolistobakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia muualle kehoon joutuessaan.
Jos ehkäisyä ei käytetä, tai jos sen käyttö epäonnistuu, kannattaa mennä seksitautitesteihin. Käymällä seksitautitesteissä saa tiedon omasta seksitautistatuksesta – eli siis siitä, onko itsellä jokin tauti vai ei. Myös kumppaneiden vaihtuessa seksitautitesteissä kannattaa käydä säännöllisesti.
Raskaudenehkäisy
Jos raskaus ei ole toiveissa, jokaisessa penis-emätinyhdynnässä on syytä käyttää jotain raskaudenehkäisymenetelmää. Usein ensimmäinen ehkäisymenetelmä on kondomi, sillä se suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Se on myös helpoin hankkia.
Hormonia sisältäviä raskaudenehkäisymenetelmiä on monia erilaisia. Tällä hetkellä niitä on tarjolla henkilöille, joilla on kohtu ja munasarjat. Itselle sopiva ehkäisymenetelmä löytyy keskustelemalla asiasta hoitajan tai lääkärin kanssa. Voit myös tutustua erilaisiin ehkäisymenetelmiin ehkäisynetti-nettisivuilla.
Luotettavin tapa suojautua sekä raskaudelta että seksitaudeilta on tuplaehkäisyn käyttäminen. Tuplaehkäisyllä tarkoitetaan raskauden hormonaalista ehkäisyä (esim. e-pillerit) ja kondomia/suuseksisuojaa.
Jos raskaudenehkäisyn käyttöön liittyy ongelmia tai tapahtuu unohdus, kannattaa turvautua vielä jälkiehkäisyyn. Jälkiehkäisytabletin teho on huonompi kuin muiden ehkäisymenetelmien, joten sitä ei kannata käyttää säännöllisenä raskaudenehkäisymenetelmänä, kun tarjolla on luotettavampiakin raskaudenehkäisytapoja.
Jos haluat keskustella lisää ehkäisystä, voit varata ajan terveydenhoitajalle tai lääkärille terveysasemalle. Tarkempia ohjeita oman asuinkuntasi käytännöistä saat kouluterveydenhuollosta, asuinkuntasi verkkosivuilta tai soittamalla terveysasemalle.
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Päivitetty 15.3.2023