Siirry sisältöön

Mihin voi mennä seksitautitesteihin?

14.10.2018 klo 17:13 - Tuottanut Väestöliitto
Seksitautitestausta tehdään muun muassa terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja yliopistosairaaloiden poliklinikoilla. Testauskäytännöt vaihtelevat hyvinvointialueittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman asuinkunnan seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemalle tai hyvinvointialueen verkkosivuilta. Joissakin kunnissa on myös seksitautien kotitestaus mahdollista.

Jos kondomi tai suuseksisuoja rikkoutuu tai unohtuu seksitilanteessa, testeihin ei kannata mennä heti seuraavana päivänä. Silloin testitulokset eivät ole vielä luotettavia. Aikaisin mahdollinen luotettava näyte voidaan ottaa 5 vuorokauden kuluttua seksitilanteesta, jolloin klamydia- ja tippuritartunta voivat käydä ilmi näytteistä. Muut seksitaudit tätä myöhemmin. Lue testauksesta lisää seksitautien Käypä hoito -suosituksesta.

Seksitavat, siis se minkälaista seksiä on ollut, vaikuttaa näytteenottamiseen. Jos on ollut esimerkiksi suuseksiä, näytteet tulisi ottaa nielusta oikean tuloksen saamiseksi. Jos työntekijä ei kysy sinulta erilaisista seksitavoista, voit ottaa ne itse puheeksi. Voit siis myös itse pyytää testien ottamista oikeista paikoista.

Seksitautien testauspaikat

Seksitautinäytteitä otetaan kaikilta muun muassa terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja Yliopistosairaaloiden poliklinikoilla. Seksitautien testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten oman asuinkunnan käytännöistä saat parhaiten tietoa soittamalla terveysasemalle tai oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

Useimmat hoitopaikat suosittelevat ensin tekemään valtakunnallisen digitaalisen Omaolo arvion, jonka perusteella sinut ohjataan tarvittaessa näytteenottoon tai saat ohjeet ajanvarausta varten. Omaolon digipalveluun pääset tästä linkistä. 

Myös opiskelu- ja työterveyshuollon kautta voi päästä seksitautitesteihin. Opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot löytyvät yleensä oppilaitosten verkkosivuilta. Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palveluista vastaa YTHS, joka tarjoaa mahdollisuuden myös etätestaukseen klamydian ja tippurin osalta. Lue lisää seksitautitestauksesta YTHS:llä.

Seksitautitestit terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla eivät maksa mitään, eikä niihin ole ikärajaa.

Yliopistosairaaloiden poliklinikat

Yliopistosairaaloiden yhteydessä toimii myös sukupuolitautien poliklinikoita, joihin voi hakeutua seksitautitesteihin. Näiden poliklinikoiden käytännöt vaihtelevat, joten tarkemmat tiedot aukioloajoista ja testeihin hakeutumisesta voit lukea sukupuolitautien poliklinikoiden omilta verkkosivuilta.

Seksitautitestit yksityisellä lääkäriasemalla ovat maksullisia

Seksitautitesteihin voi hakeutua myös yksityiselle lääkäriasemalle. Siellä seksitautitesteistä ja lääkärikäynnistä täytyy maksaa. Näytteenoton hinnastoa voi tiedustella etukäteen lääkäriasemalle soittamalla.

Seksitautien kotitestausta

Joitakin seksitauteja (mm. klamydia, tippuri ja hiv) voi testata myös kotona. Tämä mahdollisuus saattaa laskea kynnystä seksitautitestaukseen. Kotitestiä tehdessä kannattaa olla tarkkana ohjeiden kanssa oikean tuloksen saamiseksi. Jos vastaus on positiivinen eli näytteestä todetaan seksitauti, hoidon saamiseksi tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Matalan kynnyksen seksitautitestauspaikkoja kohdennetuille ryhmille

Huumeiden käyttäjille, seksityötä tekeville, matkailijoille tai miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, on olemassa omia matalan kynnyksen testauspaikkoja. Alla olevien linkkien kautta pääset tutustumaan tarkemmin näihin palveluihin.

Kirjoittajat: Nuorten seksualaisen hyvinvopalvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty: 10.4.2025

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä seurusteluväkivalta on?

Seurusteluväkivalta on yleistä, mutta moni nuori ei välttämättä tunnista olevansa väkivaltaisessa suhteessa, koska vallankäyttö on usein...

Milloin murrosikä on viivästynyt?

Oman murrosiän odottaminen voi joskus tuntua pitkältä. Jos murrosikä ei tunnu alkavan samaan aikaan kuin muilla ikätovereilla, se voi herättää...

Miten ja milloin puhun nuorelle seksuaalisuudesta? 

Tällä luennolla Kumitan asiantuntija antaa vinkkejä murrosikäisten vanhemmille, kun seksuaalisuudesta puhuminen oman nuoren kanssa pohdituttaa.