Seksuaalinen haluttomuus synnytyksen jälkeen
Johdanto
Synnytyksen jälkeinen seksi -ja seksuaalisuus on monille, kuin olisi jälleen se ”eka kerta”. Uusi tilanne voi olla jännittävä synnyttäneelle sekä mahdolliselle kumppanille. Tarvitaankin aikaa ja rauhaa palautumiselle. On hyvä muistaa, että ei ole olemassa vakio määrää, kuinka usein seksiä pitäisi haluta. Suorituspaineista on hyvä tietoisesti pyrkiä luopumaan, ja enemminkin keskittyä siihen mikä tuntuu nautinnolliselle ja hyvälle.
Muutos voi aiheuttaa huolta tai pelkoja. Monet saattavat pohtia, onko seksin tai halun suhteen ”normaali” tai palautuuko seksielämä ennalleen. Asiaan saattaa liittyä syyllisyyden, häpeän sekä pettymyksenkin tunteita. Parisuhteen näkökulmasta hyvä kommunikaatio luo positiivisia edellytyksiä seksielämän uudelleen aloittamiselle.
Mahdolliselle kumppanille
On tärkeää, että ilmapiiri muuttuneessa elämäntilanteessa seksuaalisuutta kohtaan on ymmärtäväistä ja empaattista. On hyvä osoittaa hyväksyntää synnyttäjän muuttunutta kehoa kohtaan, sekä antaa positiivista palautetta sen saavutuksista.
Läheisyyden, rakkauden, turvallisuuden, hyväksynnän sekä välittämisen tunteiden osoittamisen merkitys usein korostuu vauvavuoden aikana suhteessa. Esimerkiksi suukot, halaukset sekä silitykset voivat tuoda erityisesti mielihyvää. Nämä luovat myös hyvää pohjaa seksuaalisen halun syttymiselle. Seksiä on monenlaista, onkin tärkeää etsiä ja löytää juuri sellainen tapa harrastaa seksiä, mikä tuntuu osapuolista hyvältä.
On yksilöllistä, kuinka usein ja millainen tapa harrastaa seksiä ja ilmaista seksuaalisuutta tuntuu hyvälle. Jos seksi on nautinnollista ja hyvää, sitä yleensä haluaa lisää. Laatu ratkaisee, ei määrä. Sen sijaan kivuliaana tai epämiellyttävänä koettu seksi herkästi ruokkii haluttomuutta. On hyvä harjoitella puhumaan avoimesti siitä, mikä tuntuu nautinnolliselle ja mikä puolestaan ei sytytä. Mielen avoimena pitäminen on toisaalta tärkeää, joskus jonkun uuden kokeileminen voikin tuntua hyvältä.
Arki
Väsymys
Vastasyntynyt vauva vaatii usein ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa. Tämä herkästi aiheuttaa väliaikaista univelkaa ja väsymystä. Väsymys saattaa herkästi aiheuttaa konflikteja sekä väärinymmärryksiä ihmisten välille. Väsymys onkin yksi seksuaalisen halun stoppari. On hyvä sopia ja luoda arkeen riittävästi lepohetkiä, jolloin syttyminen seksuaaliselle halulle helpottuu.
Parisuhteen näkökulmasta hyvä yhteishenki arjessa heijastuu positiivisesti myös seksuaalisuuteen. Seksuaalisuuden huomioimiseen kannattaa panostaa vauvavuoden aikana. Se luo hyvää oloa sekä lähentää ihmisiä suhteessa toisiinsa. Seksuaalisuutta on kaikki se, mikä tuo kehollista nautintoa. Se voi olla esim. oma rauhallinen suihkuhetki tai niskahieronta päivän päätteeksi. Parisuhteen seksuaalisuuden näkökulmasta molempien panosta tarvitaan.
Roolit
Yleensä hoivaajan rooli on vauvavuoden aikana suurimman osan päivästä päällä. Seksissä arkiset roolit pitäisi pystyä hylkäämään ja heittäytymään. Tämä ei aina ole helppoa, koska suurin osa ajasta kuluu vauvan hoivaamiseen ja kotitöihin. Joskus myös kumppanin voi olla vaikea nähdä hoivaaja “rakastajan” roolissa. Onkin hyvä pysähtyä pohtimaan arkirooleja ja niitä tekijöitä, jotka auttavat vapautumaan niistä.
Vanhempi on usein suurimman osan päivästä ihokontaktissa vauvan kanssa. Joskus voi käydä niin, että kosketus kiintiö tulee yltäkylläisen tyydytetyksi päivän aikana siten, ettei pysty enää ottamaan enempää vastaan ihokontaktia. Väärinymmärrysten välttämiseksi riittävän hyvä kommunikointi onkin tärkeää.
Itsetyydytys
Omaan seksuaalisuuteen voi tutustua uudelleen myös sooloseksin, eli itsetyydytyksen avulla. Se on hyvä tapa tutustua oman kehon seksuaalireaktioihin synnytyksen jälkeen. Parisuhteen näkökulmasta on hyväksyttävää puolin ja toisin pitää omaa kehoa hyvänä. Eteenkin silloin, kun aikaa yhteiselle seksille ei arjessa tahdo löytyä niin usein kuin haluaisi.
Kehon muutokset
Palautuminen
Synnyttäjän keho on juuri käynyt läpi ihmiskehon maratonin, jolloin se tarvitsee aikaa palautuakseen. Synnytyksen jälkeen voi viedä n.8-12 viikkoa ennen kuin emättimen ja klitoriksen verekkyyden lisääntyminen, kostuminen, laajentuminen ja orgasmi-intensiivisyys palautuvat. Jos synnytyksessä on ollut paljon komplikaatioita voi palautuminen olla hitaampaa. Eri lähteissä on tuotu esiin, että kehon ja mielen palautumiseen voi mennä aikaa jopa vuosi. Tarvitaankin aikaa sekä kärsivällisyyttä tutkimusmatkalla muuttuneen kehon toimintoja kohtaan.
Imetys
Imetettäessä oksitosiini hormoni laukaisee maidonnousun. Tämä mielihyvähormoni vapautuu ihokontaktissa. Maitoa saattaa alkaa tämän johdosta herumaan seksin tai hyväilyn aikana. Eritteet kuuluvat seksiin ja ovat luonnollinen osa sitä. Tarvittaessa voi käyttää imetysliivejä sekä liivinsuojuksia seksin aikana, mikäli kokee maidonnousun omaa seksuaalista halua jarruttavana.
Limakalvot
Synnytyksen jälkeen estrogeenitasot laskevat synnyttäjän kehossa lähes vaihdevuosia vastaavalle tasolle. Tästä johtuen limakalvot ovat usein kuivat ja hauraat. Tämä voi aiheuttaa yhdyntäkipuja ja näin ollen vähentää seksuaalista halukkuutta. Matalat hormonitasot voivat myös vaikuttaa halukkuutta vähentävästi.
Limakalvojen hyvällä hoidolla voidaankin tukea seksuaalista nautintoa. Liukuvoiteen tai hoitavan öljyn käyttö olisi hyvä ottaa osaksi seksiä alusta alkaen, oli seksin harrastamistapa mikä hyvänsä. Jos liukuvoiteen tai öljyn käytöstä huolimatta limakalvoilla on kuivuutta tai kirvelyä voi estrogeeniemätinvoiteesta tai puikoista olla apua limakalvojen vahvistamiseen.
Lantionpohja
Lantionpohjan vahvistamisella ja kuntouttamisella on myös tärkeä osuus palautumisessa. Niin jännittämisen kuin rentouttamisen taidolla on merkitystä seksuaalisen nautinnon kannalta. Mahdollinen virtsan tai ulosteen karkailu tai pelko siitä voi toisille aiheuttaa haasteita heittäytyä seksiin. Jos säännöllisestä lantionpohjan jumpasta huolimatta kärsii toistuvasti inkontinenssi oireista, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin sekä lantionpohjan kuntoutukseen erikoistuneeseen fysioterapeuttiin. Halutessasi lisää tietoa synnytyksestä kuntoutumisesta löydät: terveyskylä/kuntoutuminen_raskauden_ja_synnytyksen_jälkeen
Kehon kuva
Raskauden ja synnytyksen aiheuttamat muutokset kehossa voivat herättää niin monenlaisia tunteita. Suoritus -tai ulkonäköpaineista on hyvä tulla tietoiseksi ja pyrkiä vähentämään niitä siltä osin kuin on mahdollista. Keho on tehnyt valtavan ponnistuksen ja sitä on lupa kantaa ylpeydellä. Se miten rennosti pystyy suhtautumaan muuttuneeseen kehoon, heijastuu positiivisesti myös seksuaalisuuteen. Toisilla voi kuitenkin viedä aikaa hyväksyä mahdollinen painonnousu, raskausarvet sekä vatsan ihon venyminen. Lisäksi mahdolliset repeämät, episitomia -tai sectioarpi voivat vaikuttaa kehonkuvaan. Arpiin on hyvä tutustua esimerkiksi peilin ja kosketuksen avulla. Haasteet kehonkuvan hyväksymisen suhteen voivat luoda estoja, jotka voivat vaikeuttaa seksiin heittäytymistä. Kehoon voi hiljalleen muodostaa uudenlaista suhdetta.
Milloin avun piiriin?
Seksuaalineuvontaan voi hakeutua matalalla kynnyksellä. Jo se, että haluaa pohtia omaa seksuaalisuuttaan, riittää syyksi hakeutua vastaanotolle. Kommunikaation haasteissa avun piiriin kannattaa hakeutua varhaisessa vaiheessa, etteivät haasteet pääse kasautumaan liian suuriksi. Mikäli seksuaalinen haluttomuus tai kehonkuvan hyväksymisen haasteet tuottavat toistuvasti ongelmia tai riitoja suhteessa, on hyvä hakeutua seksuaali-tai parisuhdeterapeutin vastaanotolle. Paikalle voi tulla joko yksin tai kumppanin kanssa. Älä jää yksin haasteiden kanssa, usein asian puheeksi ottaminen jo itsessään voi helpottaa oloa.
Monissa kunnissa tarjotaan maksuttomia palveluita parisuhteiden ja seksuaalisuuden tueksi. Väestöliiton maksuttomat, matalankynnyksen parisuhdepalvelut ovat käytettävissä asuinpaikkakunnasta riippumatta Väestöliitto_parisuhdepalvelut. Väestöliiton terapiapalveluista löydät lisää tietoa, sekä palveluhinnaston Väestöliiton terapiapalvelut.