Mitä tarkoittaa seksuaalinen kiihottuminen?
Kiihottumisen tunne muodostuu aivoissa, vaikka sen vaikutus tuntuu kehossa reaktioina. Kiihottumisen tunne voi tulla esimerkiksi ajatusten ja mielikuvien seurauksena. Se voi herätä ihmisestä, asiasta, puheesta, kuvasta, tekstistä, kosketuksesta tai vaikka tuoksusta.
Murrosiässä seksuaalista kiihottumista tapahtuu usein ja toisinaan yllättävissäkin tilanteissa. Syy siihen on muuttuneessa hormonitoiminnassa, joka aiheuttaa erilaisia muutoksia kehossa ja mielessä. Omaa kiihottumista ja sen säätelyä voi opetella omassa rauhassa, kuten itsetyydytyksessä.
Joskus myös voimakas tunnereaktio (säikähtäminen) tai mekaaninen ärsytys (pyörän satula) saa aikaan kehossa kiihottumiseen liitettävän reaktion (esim. peniksen jäykistyminen), vaikka ihminen ei itse tunne seksuaalista kiihottumista tilanteessa.
Kiihottumiseen liittyvät kehoreaktiot ovat hyvin samanlaisia kaikilla ihmisillä sukupuolesta huolimatta. Usein sen huomaa sukupuolielimissä tuntuvana tykytyksenä ja kuumotuksena. Verenkierron lisääntyessä sukuelinten paisuvaiskudos jäykistyy ja limakalvot kostuvat.
Joskus kiihottuminen tapahtuu nopeasti, toisinaan se on taas vaikeaa, vaikka sitä toivoisikin. Stressi, pelot, huolet ja suorituspaineet estävät tehokkaasti kiihottumista.
Jos seksitilanteessa ei ole tarpeeksi kiihottunut, seksi tuntuu usein epämukavalta ja kivuliaaltakin.
Seksuaalisella kiihottumisella on siis merkitystä nautinnon ja mielihyvän näkökulmasta. Jos kiihottuminen ei onnistu tai siihen liittyy jotain pulmaa, niin se kannattaa ottaa puheeksi esimerkiksi seksuaalineuvonnassa. Toisinaan kiihottumisen voidaan vaikuttaa hyvinkin pienillä asioilla. Väestöliiton nuorten maksuttoman seksuaalineuvontachatin löydät täältä.
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Artikkeli päivitetty 11.8.2023