Siirry sisältöön

Seksuaalioikeudet -sarja: Oikeus tietoon seksuaalisuudesta

02.05.2022 klo 11:05 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalioikeudet -sarjassa käydään läpi kaikki seitsemän seksuaalioikeutta ja avataan tarkemmin mitä ne tarkoittavat. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia ja kuuluvat kaikille. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa toisten seksuaalioikeuksia.

Toinen seksuaalioikeus on oikeus tietoon seksuaalisuudesta.

Seksuaalikasvatuksen tarkoituksena on tarjota monipuolista tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaalioikeuksista. Seksuaalikasvatus tarjoaa ne tiedot, taidot, joita yksilö tarvitsee ymmärtääkseen seksuaalisuuttaan ja nauttiakseen siitä, sekä luodakseen turvallisia ja tyydyttäviä suhteita ja ottaakseen vastuuta omasta sekä muiden seksuaaliterveydestä ja hyvinvoinnista. Seksuaalikasvatus on tärkeää läpi elämän, mutta erityisesti nuoruuden kehitysvaiheessa kysymykset liittyen seksuaalisuuteen, kasvamiseen, ihmissuhteisiin, tunteisiin, minäkuvaan ja seksuaaliterveyteen ovat erityisen ajankohtaisia. Täältä voit lukea lisää nuoruuden seksuaalikehityksestä ja täältä murrosiästä. Nuorten hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta on erittäin tärkeää, että he saavat vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Seksuaalikasvatuksen tulee olla kokonaisvaltaista, koska seksuaalisuus on hyvin laaja-alainen ja moniulotteinen asia. Ei riitä, että seksuaalikasvatuksessa keskitytään  tiedon antamiseen vain seksin harrastamisen fyysisestä puolesta tai seksitautien ja raskauden ehkäisystä. Yhtä tärkeä osa seksuaalikasvatusta on ihmissuhteiden, vuorovaikutustaitojen, seksuaalisuuden kehittymisen, sukupuoliroolien ja -normien sekä seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin tarkastelu eri näkökulmista.

Seksuaalikasvatuksen avulla voidaan purkaa yhteiskunnassa vallitsevia haitallisia sukupuolinormeja ja edistää tasa-arvoa. Esimerkiksi seksistä ja ehkäisystä puhuttaessa on tärkeää muistaa huomioida seksin moninaisuus. Seksiä on monenlaista ja on hyvä muistaa, että yhdyntä on vain yksi seksin harrastamisen muoto. Seksuaalikasvatuksessa on tuotava esille seksin kaikkien osapuolten nautinto, vuorovaikutus, suostumus ja vuorovaikutus. Näin kuva seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolirooleista monipuolistuu sekä yksilön mahdollisuus onnellisempaan ja nautinnollisempaan seksielämään ja ihmissuhteisiin kasvaa.

Muistathan, että on sinun seksuaalioikeutesi saada tietoa ja vastauksia kysymyksiisi. Käy myös kurkkaamassa Väestöliiton nuorten palvelut, josta löydät paljon tietoa seksuaalioikeuksista sekä seksuaalineuvontachatin, jossa voit keskustella ammattilaisten kanssa seksuaalisuuden kysymyksistä.

Päivitetty 21.04.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeudet ovat jakamattomia ihmisoikeuksia, eli ne kuuluvat ihan kaikille.

Maksuton webinaari: Vanhemman seksuaalisuus vauvavuonna

Erityisesti vauvavuottaan eläville vanhemmille suunnattu maksuton webinaari, jossa tarkastellaan paljon pohdituttavaa, mutta vähän puhuttua...

Voiko PCOS vaikuttaa seksuaalisuuteen?

PCOS on lyhenne, jolla viitataan munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Se ei ole sairaus vaan ennemminkin kehollinen ominaisuus. PCOS saattaa...