Terveet aivot – energinen nuori
Seitsemän sortin aivoherkut
1. Uniaika
Uni merkitsee terveydelle yhtä paljon kuin ravinto. Uni parantaa oppimista ja vähentää stressiä. Riittävä ja laadukas uni edistää mielen ja sydämen terveyttä, elämänlaatua ja turvallisuutta. Kun ihminen on hereillä 16 tuntia, aivot ovat väsyneet ja kuluttaneet energiansa.
2. Liikunta
Liikkuminen synnyttää aivoihin uusia yhteyksiä ja lisää oppimiskykyä ja oivalluksia. Harrasta hengästyttävää, hikoiluttavaa ja miellyttävää liikuntaa. Luonnossa liikkuminen on erityisen virkistävää.
3. Keskittynyt aika
Kun paneudut keskittyneesti johonkin kiinnostavaan tehtävään, saat flow-kokemuksen. On tärkeää keskittyä tavoitteisiin ilman keskeytyksiä.
4. Yhteysaika
Oleilu mukavien kavereiden ja läheisten kanssa ja sosiaalinen puuhastelu on aivojen herkkua. Kaikki tarvitsevat kokemuksen siitä, että kuuluu porukkaan.
5. Irrottelu
Leikkimielinen hassuttelu ja hömppäily ravitsee aivoja. Leikkisä ilakointi lisää luovuutta. Elämä ei saisi olla liian asiapitoista, joskus kannattaa ottaa löysin rantein.
6. Löhöilyaika
Köllöttele tekemättä mitään. Tuijota lempisarjaa, takkatulta tai lue kivaa kirjaa. Ole laiska ihan luvalla.
7. Sisäaika
Asetu ja istahda itsesi äärelle. Tarkkaile mieltäsi, meditoi ja mietiskele. Katsele ja kuulostele mitä sinulle itsellesi kuuluu. Ole itsesi paras kaveri ja läsnä itsessäsi.
Kun aivot saavat monipuolisesti ravintoa näistä kaikista herkuista, mieli voi hyvin.
Lähteet:
Rock, R., Siegel D.J., Poelmans, S.A.Y., & Payne, J. (2012) The Healthy Mind Platter.
http://davidrock.net/files/02_The_Healthy_Mind_Platter_US.pdf
Cacciatore, R. & Karukivi, M. (2014) Mieletön fiilis. Hyvän mielen käsikirja. Tammi
Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto