Vanhempien elämän tasapaino
Vanhemmat ovat joskus jaksamisensa äärirajoilla. On myös hetkiä, jolloin voi iloita kumppanista ja rakkaudesta, nauttia lasten kasvamisesta ja uusista elämänvaiheista.
Voit tarkastella elämääsi jakamalla sen neljään osa-alueeseen, jotka ovat kuin neljä pöydänjalkaa:
- Minä itse
- Parisuhde
- Vanhemmuus
- Yhteisöllisyys
Oman hyvinvoinnin takia on tärkeää pitää huolta siitä, että eri elämänalueet ovat tasapainossa. Yritä huolehtia siitä, että kaikki neljä pöydänjalkaa ovat vahvoja elämässäsi. Silloin pöytälevy on suorassa ja tukevana paikallaan, eivätkä kriisitilanteet saa pöytää horjumaan. Edes yhden jalan katkeaminen ei ole katastrofi, vaan muut vahvat jalat kannattavat pöytää.
Minä itse
Vanhempien on tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Tarvitsemme aikaa myös vain itsellemme. Arjen pyörityksessä oma aika jää ottamatta, kun aina on jotakin muuta tärkeämpää. Pienikin hetki aikaa itselle lataa akkuja ja auttaa jaksamaan vanhempana. Tee asioita, joista nautit, käy kävelyllä, soita ystävälle.
Parisuhde
Hyvä parisuhde on tärkeä voimavara ja hyvinvoinnin lähde. Vanhemmuus ja sen mukanaan tuomat muutokset voivat haastaa parisuhteen. Lasten ollessa pieniä on usein vaikea löytää yhteistä aikaa kumppanin kanssa. Murrosikäisten lasten vanhemmilla voi aikaa kumppanille olla enemmän, ellei työ, harrastukset tai vastuutehtävät syö parisuhdeaikaa.
Parisuhteen hoitamiseen kannattaa varata oma aikansa, mutta sitä voi hoitaa arkipäivän keskelläkin pienillä teoilla. Parisuhde on asenneasia. Kerro kumppanillesi päivittäin hyviä asioita, mitä hänessä arvostat ja ihailet. Ilmaise myös omat toiveesi ja tarpeesi selkeästi. Tee asioita, jotka ilahduttavat kumppania. Yritä selvittää ristiriidat rakentavasti.
Lisää tietoa parisuhteista:
Tunnekeskeinen parisuhdekurssi
Väestöliiton maksuttomat palvelut pareille
Vanhemmuus
Kun lapset tulevat murrosikään vanhemmuuden sisältö muuttuu. Vanhemmat joutuvat kasvamaan hoivaaja-vanhemman roolista ja kunnioittamaan aikuistuvan nuoren ajatuksia ja omaa tilaa.
Mieti, mikä tällä hetkellä on omassa perheessäsi hyvin. Mistä sinä iloitset omassa vanhemmuudessasi? Mihin tarvitset tukea?
Tietoa ja tukea murrosikäisten vanhemmille
Yhteisöllisyys
Ilman muita ihmisiä emme jaksa. Työkaverit täyttävät osaltaan yhteisöllisyyden tarvetta. Murrosikäisten vanhemmat kaipaavat vertaisten tukea siinä missä pienten lastenkin vanhemmat. Samassa tilanteessa olevat ystävät ja tuttavat sekä sukulaiset voivat toimia turvaverkkona.
Onko sinulla aikuisyhteisöä, jossa voit olla omana itsenäsi?
Voit tutustua tarkemmin neljän pöydänjalan malliin Arjen hyvinvoinnin neljä pöydänjalkaa -verkkokurssilla.
Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto