Siirry sisältöön

Vanhempien mediataitokurssi

31.01.2020 klo 15:34 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Tämän kurssin tavoitteena on parantaa aikuisten ja lasten yhteistä digiarkea. Kurssi on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisten lasten vanhemmille mutta tehtäviä voi soveltaa myös teini-ikäisten kanssa tehtäväksi.

ELÄMÄÄ KESKELLÄ DIGIMURROSTA

Digitaalinen media ja älylaitteet ovat muovanneet ihmisten arkea ennennäkemättömällä tavalla. Murros on ollut niin nopea ja voimakas, että siihen sopeutuminen on monella vielä kesken.  

Moni vanhempi kantaa huolta digilaitteiden vaikutuksesta lastensa hyvinvointiin. On myös tavallista, että laitteiden käyttö synnyttää perheissä riitoja, kun kaiken maailman digivempaimet ja sovellukset häiriköivät keskusteluja, yhteisiä ruokahetkiä ja nukkumaanmenoa. Vanhemmat suhtautuvat lastensa mediankäyttöön hyvin eri tavoin, eikä yhtä ja oikeaa tapaa olekaan. Olennaista on rakentaa perheessä sellaista digiarkea, joka edistää perheenjäsenten hyvinvointia ja vähentää ristiriitoja.  

Lapset tarvitsevat vanhempien läsnäoloa ja ohjausta

Lapset ovat digilaitteiden käyttäjänä taitavia, mutta eivät vielä ymmärrä kovin hyvin sitä, kuinka maailma ruudun takana toimii. Lapselle voi olla esimerkiksi vaikeaa erottaa oikeaa tietoa väärästä tai mainontaa muusta sisällöstä. Hyvä esimerkki tästä on eräs pieni lapsi, jolle liikunta-aiheisen koulutyön tärkein tietolähde oli Intersportin verkkosivut. 

Myös erilaisten vaaratilanteiden tunnistamisessa ja välttämisessä lapset tarvitsevat vanhempien opastusta. Useimmat lapset tietävät, ettei omia tietoja tai kuvia saa lähettää tuntemattomille, mutta siitä huolimatta huijarit onnistuvat yrityksissään liian usein. Turvataitojen ja kriittisen ajattelun taitojen kehittyminen vaatii aikuisen aktiivista läsnäoloa ja ohjausta.  

Lähtökohtana avoin ja luottavainen suhde

Kurssin lähtökohta on, että avoin keskustelusuhde lapsen kanssa auttaa sekä nettiin liittyvien ongelmien ehkäisemisessä että niiden selvittämisessä. Lapset toivovat vanhempien läsnäoloa myös digimaailmassa. Sukeltaminen digiin yhdessä lapsen kanssa on luultavasti myös sinulle palkitseva kokemus. Kurssiin on koottu erilaisia pohdintatehtäviä ja yhteisiä toiminnallisia osioita, joiden avulla voit rakentaa läsnäoloa ja luottamusta lapsesi kanssa.  

Kurssin rakenne

Kurssi sisältää neljä kokonaisuutta: 1 Digiaikuisena digiviidakossa 2 Meidän perheen digiaika 3 Turvallinen digiarki ja 4 Vaikuttavat mainokset ja viehättävä media. Jokaisessa kokonaisuudessa on omia jaksoja, joissa käsitellään kokonaisuuden teemoja syvemmin. Jokainen jakso sisältää tehtäviä, joista suurimman osan voi tehdä lapsen kanssa yhdessä.

Tehtäviin vastaaminen on vapaaehtoista. Emme kerää henkilö- tai muita tunnistetietoja vastaajista. Lähetetyistä tehtävävastauksista voidaan kuitenkin tehdä koosteita, joita voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä. Lähettäessään tehtävävastauksen klikkaamalla kussakin tehtävässä olevaa ”Lähetä”-nappulaa, vastaaja antaa Pelastakaa Lapset ry:lle luvan käyttää antamiaan vastauksiaan edellä kuvattuun tarkoitukseen. 

Terminologinen huomautus

Kurssissa sanalla vanhempi tarkoitetaan kaikkia aikuisia, jotka osallistuvat lähipiirissä olevien lasten kasvattamiseen: huoltajia, isovanhempia, kummeja ja niin edelleen.

Yhteistyökumppanit

Kurssin on tuottanut Pelastakaa Lapset yhteistyössä Mediametkan ja Telian kanssa. Hanketta on rahoittanut Otto A. Malmin lahjoitusrahasto [linkki].

Kurssin kuvitus: UNSPLASH / PIXABAY / SHUTTERSTOCK / PEXELS / iSTOCK / Pelastakaa Lapset

Palautetta tai kysymyksiä?

Kurssiin liittyvää palautetta tai kysymyksiä voit lähettää osoitteeseen: lauri.sundberg (at) pelastakaalapset.fi

Kurssi on julkaistu 31.1.2020. Sivua päivitetty viimeksi 16.2.2024

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...