Siirry sisältöön

Veikö korona harrastukset?

16.03.2020 klo 14:56 - Tuottanut Väestöliitto
Monessa perheessä on nyt surtu koronan ohella sitä, miten paljon se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Nuorelle rakkaan ja tärkeän harrastuksen yhtäkkinen loppuminen voi laittaa koko elämän sekaisin. Oma identiteetti kun muotoutuu monesti paljolti harrastuksen kautta, ja se on todella iso osa elämää.

Mitä oikein tapahtui?

Monelle nuorelle oma harrastus on elämäntapa, ja sen jääminen yhtäkkiä tauolle voi tuoda tyhjän ja onton olon. Kauden loppuminen kesken ennen aikojaan jättää helposti henkisen valmistautumisen tekemättä. Tämä voi aiheuttaa ahdistusta ja surua, ja se on aivan ymmärrettävää. On kuitenkin hyvä muistaa, että monelle urheilijalle tulee pitkiäkin taukoja esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi, ja silti edellytykset pärjätä ja menestyä ovat olemassa aivan yhtä hyvinä kuin muillakin. On tärkeää tiedostaa, että tämä on väliaikainen tilanne, ja tästä mennään eteenpäin.

Aikaa hengähtää

Vaikka treeneissä onkin mukavaa, ja se kuuluu tärkeänä osana elämään, vievät ne myös paljon aikaa. Nyt, kun treenit ovat tauolla, on hyvä hetki hieman hengähtää ja palautua menneestä kaudesta. Vaikka fyysisestä palautumisesta tulee pidettyä normaalisti melko hyvin kiinni, jää henkinen palautuminen monesti huomioimatta. Käytä tämä aika siihen. Rentouta ajatukset, ja anna aikaa muille asioille. Voit nyt huoletta ajatella aivan muita juttuja, kuunnella musiikkia ja rentoutua. Nauti siitä, ettei ole kiire. Se on tavallisessa arjessa harvinaista.

Pitkästä aikaa voit miettiä, mitä sellaista yleensä jää tekemättä, koska treenien vuoksi et ehdi tehdä. Voisitko nyt lukea jonkun mielenkiintoisen kirjan, katsoa Netflixistä sen koukuttavan sarjan loppuun, tai tehdä esimerkiksi käsitöitä? Ota tämä ylimääräisenä omana aikana.

Miten voin treenata?

Monet eivät pysty eivätkä halua olla tekemättä mitään, vaikka omia treenejä ei olekaan. Onneksi kotonakin voi tehdä monenlaista, ja täysin liikkumatta ei kannatakaan olla. Jos omalta valmentajalta ei ole saatu kotitreeniohjeita, löytyy muitakin vaihtoehtoja. Kropalle tekee hyvää tehdä välillä aivan toisenlaista treeniä, kuin mihin on tottunut. Ulkona paistaa kevätaurinko, ja metsään voi aina lähteä lenkille. Samalla, kun kroppa nauttii, tekee raitis ilma hyvää myös mielelle. Lenkillä pystyy hyvin tuulettamaan ajatuksia ja samalla voi kuunnella vaikka lempimusiikkia.

Netistä löytyy myös paljon erilaisia kotitreeniohjelmia. Niitä on nyt tullut paljon lisääkin tämän vallitsevan tilanteen takia, ja useat niistä ovat täysin ilmaisia. Ottakaa kavereiden kanssa someyhteys toisiinne, ja treenatkaa ’yhdessä’. Nyt voitte kokeilla jotain aivan uudentyyppistä treeniä. Kehopainotreeni, HIIT-treeni, kehonhuolto ja moni muu voi tulla nyt tutummaksi kuin ennen.

Voit hyvin tehdä itsellesi treeniohjelman myös näiden viikkojen ajaksi, kun virallisia treenejä ei ole. Kun lenkki tai joku muu oma treeni on merkattu kalenteriin, tulee se tehtyä ja ajatuksen tasollakin rentouttaa, kun tekemättömistä treeneistä ei tarvitse stressata. Treenikavereiden kanssa voitte kenties keskustella harrastusasioista yhteisesti, ja sopia vaikka yhteisiä aikoja kotitreeneille. Valmentajaltakin voi varmasti kysyä vinkkejä, jos tuntuu, että pää alkaa hajota ilman treenejä.

Yhteinen aika on tärkeää

Treenitauosta voi myös hyötyä muullakin tavoin. Milloin viimeksi istuitte perheenä alas ja katsoitte yhdessä leffaa? Tai olisiko aika kaivaa pitkästä aikaa lautapelit eteen ja pelata kaikki yhdessä? Arki on monesti niin kiireistä, ettei kukaan ehdi oikein rauhoittua ja viettää aikaa yhdessä. Ehkä tämä aika toisi parannusta siihenkin. Voit myös soittaa isovanhemmille vaikka facetimessa, ja chattailla kavereiden kanssa, niidenkin, joiden kanssa et ehkä niin paljoa ehdi arkena tavallisesti jutella. Ja aina voit haastaa kotiväen esimerkiksi punnerruskisaan.

Puhu huolistasi

Omia ajatuksiaan on muutenkin aina hyvä purkaa, ja olisi hienoa, jos voisit jutella kotona mieltäsi painavista asioista. Koronatilanne vaikuttaa moneen asiaan, ja ne voivat jäädä mieleen pyörimään. Kerro, mitä ajatuksia tämä kaikki sinussa herättää, ja anna muille ihmisille mahdollisuus auttaa.  Älä jää huoliesi kanssa yksin, monesti helpottaa jo, kun ne saa sanottua ääneen.

 

Jos kaipaat tukea, Väestöliitolla on maksuttomia palveluita nuorille:

www.hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

www.poikienpuhelin.fi

 

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...