Siirry sisältöön

Astman ABC - miten varautua kesään?

Julkaistu 21.05.2024 - Tuottanut Filha ry
Kesällä astmaa sairastavan vointi voi yleensä olla parempi kuin talviaikaan. Monella lämmin ja kostea ilma tekee hyvää hengitysteille. Myös monelle astmaa sairastavalle mahdolliset allergiset oireet ja atooppinen ihottuma voivat helpottaa kesällä.

Verkkokurssin aiheet:

  • Siitepölykaudesta selviäminen
  • Ristiallergiat siitepölyjen kanssa
  • Atooppinen ihottuma
  • Matkustaminen
  • Kädet multaan

 

Siitepölykaudesta selviäminen

Kesäajan haasteet liittyvät astmaa sairastavilla usein puiden ja heinäkasvien siitepölyihin erityisesti kuivina hellekausina. Kaikki astmaa sairastavat eivät kuitenkaan ole allergisia ja näillä kesä voi olla paras aika vuodesta. Jos olet allerginen, kannattaa siitepölytiedotteita seurata ja ajantasaisen siitepölytilanteen sekä -ennusteen voit tarkistaa helposti: www.norkko.fi.

  • Koivun siitepölykausi kestää huhtikuusta kesäkuuhun.
  • Heinien siitepölykausi kestää toukokuusta heinäkuuhun.
  • Pujon siitepölykausi kestää heinäkuusta elokuuhun.
  • Järviruoko voi myös aiheuttaa elokuussa kukinta-aikaan oireita.

 

Jos oireilet siitepölyistä, sinun kannattaa

  • Ulkoilla siitepölyaikaan aikaisin aamulla, myöhään illalla tai sateen jälkeen, jolloin ilmassa on vähemmän siitepölyä. Eniten siitepölyä on ilmassa aamupäivisin sekä aurinkoisella ja tulisella säällä.
  • Kitkeä asutuksen läheltä oireita aiheuttavat suurimmat heinäkasvustot ennen kukintaa. Heinien siitepölyt eivät leviä ympäristöön yhtä tehokkaasti, kuin puiden siitepölyt, joten siitepölypitoisuudet ovat suurimmat heinäkasvustojen lähellä.
  • Välttää pyykkien kuivaamista ja petivaatteiden tuulettamista ulkona pahimpaan siitepölyaikaan.
  • Hankkia siitepölysuodattimet rautakaupasta tuuletusikkunoihin, ettei siitepöly kulkeudu kodin sisätiloihin.
  • Hoitaa allergian aiheuttamia silmä- ja nenäoireita tarvittaessa antihistamiinitableteilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Näitä saat apteekista ilman reseptiä. Jos tarvitset allergialääkkeitä säännöllisesti päivittäin pidempiä jaksoja, lääkäriltä kannattaa hakea resepti.

Hoitavien astmalääkkeiden (eli ylläpitohoidon lääkkeiden) annoksen suurentamisesta on usein hyötyä, jos siitepölyt pahentavat astmaoireita. Tämä kannattaa tehdä ennakoivasti eli heti oireita aiheuttavan kasvin siitepölykauden alettua. Aina lääkkeiden annoksia ei kuitenkaan ole mahdollista eikä reseptiin kirjoitettua annosta voi ylittää (koska lääkkeen KELA-korvauksen ja apteekista toimittamisen kanssa voi tulla ongelmia). Jos olet epävarma, voiko lääkkeidesi annosta suurentaa, ole jo hyvissä ajoin ennen siitepölykautta yhteydessä hoitopaikkaasi.

 


 

Ristiallergiat siitepölyjen kanssa

Allergisella ihmisellä kesään liittyviä haasteita voivat olla myös erilaiset ristiallergiat siitepölyjen kanssa. Ristiallergia tarkoittaa allergista reaktiota, jossa alkuperäisen herkistävän aineen esim. koivun siitepölyn kaltainen toinen yhdiste aiheuttaa allergiaoireita.

Tunnetuimmat ristiallergiat liittyvät koivun siitepölyallergiaan ja oireita voivat aiheuttaa

  • Muiden kasvien siitepölyt
  • Kypsentämättömät vihannekset ja hedelmät
  • Pähkinät ja manteli
  • Mausteet

 

Ristiallergia ei tarkoita, että allergisoivaa ainetta tulisi kokonaan välttää.

 

Voi olla, että ristiallergia oireilee esimerkiksi vain koivun siitepölykauden aikaan. Lisäksi voit kokeilla kypsentää, pakastaa tai raastaa allergisoivia vihanneksia ja hedelmiä oireiden välttämiseksi. Ristiallergia oireilee yleensä suun, nielun ja huulten alueen kutinana ja turvotuksena. Myös iho- ja silmäoireita voi esiintyä, jos allergeenia joutuu iholle tai silmiin. Ristiallergian oireet ovat yleensä lieviä.

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma on krooninen ihotauti, jonka oireita ovat ihon kuivuus ja kutina. Atooppinen ihottuma on yleinen, osin perinnöllinen tauti. Atooppisen ihottuman oireet usein helpottavat kesällä ja suurin osa atooppista ihottumaa sairastavista hyötyy auringon UV-säteilystä. Ajoittaisia pahenemisvaiheita voi kuitenkin tulla myös vuodenajasta riippumatta. Allergisilla ihmisillä esimerkiksi siitepölyt voivat kesällä pahentaa atooppisen ihottuman oireita. Myös hikoilu voi ärsyttää tulehtunutta ja herkkää ihoa, joten iho kannattaa pian hikoilun jälkeen huuhdella vedellä ja rasvata perusvoiteella.

Kesällä atooppisen ihottuman hoitoon voi riittää kevyempikin voide. Perusvoidetta on kuitenkin tärkeää muistaa käyttää myös kesällä, vaikka ihottumaa tai kutinaa ei olisikaan. Muista myös huolellinen aurinkosuojan käyttö, ettei iho pääse palamaan.

 


 

Matkustaminen

Kun astma on hyvässä hallinnassa voi matkalle lähteä turvallisin mielin. Ennen matkaa kannattaa huolehtia muutamasta käytännön asiasta, että reissu sujuu ilman ongelmia.

  • Varmista, että astmalääkkeitä on mukana riittävästi, myös mahdollisen pahenemisvaiheen varalta.
  • Siitepölytilanne matkakohteessa kannattaa selvittää etukäteen ja matkalle on hyvä varata myös mahdollisia allergialääkkeitä riittävästi mukaan.
  • Astmalääkkeet on oltava lentomatkalla mukana alkuperäispakkauksissa. Reseptit lääkkeistä tulee olla mukana englanninkielisinä ja ne on hyvä pyytää apteekista jo hyvissä ajoin ennen matkaa.
  • Säilytä lääkkeet käsimatkatavarassa lentomatkan ajan.

 


 

Kädet multaan

Luonnossa oleskeleminen voi olla haastavaa astmaa sairastavalle pahimpaan siitepölyaikaan. Sopiva lääkityksen tehostaminen auttaa kuitenkin pitämään oireet kurissa ja viimeistään pahimman siitepölykauden ohituttua kannattaa suunnata luontoon nauttimaan lämpimistä kesäpäivistä. Luontoympäristöllä on monia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Luonnossa stressi lieventyy, mieliala kohenee, fyysinen aktiivisuus lisääntyy ja immuunijärjestelmän toiminta tehostuu.

  • Vietä aikaa luonnossa kesällä. Etsi läheltä itsellesi mieluisia puistoja, metsiä ja rantoja.
  • Luonnossa liikkuminen on yksi parhaita keinoja rentoutua ja virkistyä.
  • Työnnä sormet multaan. Puutarhanhoito on hyvä keino ylläpitää vastustuskykyä kesällä.

 


Lähteet

Airola, K. (2021) Atooppinen ihottuma. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00202.

Blomgren, K. (2021) Siitepölyallergia. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01298/siitepolyallergia#s5.

HOTUS näyttövinkki. (2020). Voidaanko luontoon liittyvillä menetelmillä vaikuttaa mielenterveyteen ja verenpaineeseen? www.hotus.fi/wp-content/uploads/2020/02/nayttovinkki-1-2020-002.pdf.

Salomaa, E-R. (2022) Astman hoito. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01027#s13.

Tarnanen, K., Koulu, L., Pelkonen, A. & Sipilä, R. (2017) Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema), kutinaa aiheuttava yleinen ihosairaus. www.terveyskirjasto.fi/khp00081.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä hyötyä luonnossa liikkumisesta on hengityssairautta sairastavalle?

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 16.10.2024. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Antti Saarinen kertoo liikkumisesta hengityssairauden hoitona ja...

Luontoympäristön merkitys hengityssairauden omahoidon ja hyvinvoinnin tukena

Luontohengähdys-hankkeen teemailta 22.10.2024. Kokemustoimija Heli Salo kertoo omasta luontosuhteestaan vaikeaa keuhkoahtaumaa sairastavan sekä...

Luontohengähdys

Luontohengähdys-hanke tarjoaa luontotoimintaa yli 50-vuotiaille hengityssairautta sairastaville Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueilla.