Mun rajat
Häirintä voi herättää monenlaisia tunteita
On melko yleistä, että häirintää kokeneet ihmiset tuntevat pelkoa, häpeää, ahdistusta tai epävarmuutta. Vaikeita tunteita voivat synnyttää ajatukset, olisitko itse voinut vaikuttaa häirintää aiheuttaneeseen tilanteeseen. Häirintää kokenut saattaa tuntea pelkoa siitä, että asiat eivät muutu, vaikka häirinnästä kertoisi eteenpäin. Näiden tunteiden muodostumiseen vaikuttaa vahvasti se, kenen toimesta häirintä on tapahtunut, sekä missä, miten ja milloin häirintä on tapahtunut.
Häirinnän kokijan ei tulisi koskaan jäädä vaikeiden tunteidensa kanssa yksin. Häirintää kohdanneen olisi tärkeää kertoa tapahtuneesta turvalliseksi kokemalleen aikuiselle. Kertominen voi aluksi tuntua vaikealta, mutta kertomista voi helpottaa esimerkiksi asiasta jutteleminen ensiksi ystävän tai auttavan chatin asiantuntijoiden kanssa. Voit myös kirjoittaa kirjeen tai viestin, jos häirinnästä kertominen kasvotusten tuntuu vaikealta.
Omat ja toisten rajat
Omilla rajoilla tarkoitetaan sitä, että sinulla on oikeus määritellä rajoista suhteessa omaan kehoosi, tunteisiisi ja muihin ihmisiin. Saat itse määritellä omat rajasi, eikä kukaan voi määritellä rajojasi puolestasi. Usein rajoista puhutaan seksuaalisuuden yhteydessä, mutta omia rajoja on tärkeää opetella tunnistamaan myös muilla elämän alueilla. Tarvitset rajat esimerkiksi suhteessa omiin voimavaroihisi ja jaksamiseesi.
Omien rajojen pohdinta ei tarkoita varautumista siihen, että joku automaattisesti ylittää rajasi, vaan kyse on tietoisuuden lisäämisestä itsestäsi ja omasta kehostasi. Niin kuin sinä ja kehosi, myös omat rajasi saavat muuttua läpi elämän, ja joskus tulee tilanteita, jolloin omia rajoja tulee asettaa tiukemmin. Omat rajat kertovat esimerkiksi sen, millaista kosketusta haluat, kenen haluat sinua koskettavan ja milloin. Sinulla on lupa kuunnella omia tarpeita ja tunteitasi. Rajojen pohtiminen läpi elämän on enemmän kuin suotavaa ja sinun seksuaaliterveyttäsi edistävää toimintaa.
Ovatko seksuaalioikeudet sinulle tuttuja? Seksuaalioikeudet koskettavat meitä kaikkia ja niihin on tärkeä tutustua. Seksuaalioikeudet löydät tästä linkistä: https://www.hyvakysymys.fi/uploads/2019/12/12839351-valmiswebseksuaalisuusoikeus_julkaisu_2019_sisus_web.pdf
POHDI: Minkälaisia tilanteita olet kohdannut viimeisen viikon aikana, missä olet pitänyt huolta omista rajoistasi? Mitä omista rajoista huolenpitäminen tarkoittaa sinulle?
Kyse voi olla esimerkiksi pienistä tilanteista, joissa olet sanonut ei tai kieltäytynyt toisen ehdotuksesta. Se voi myös olla esimerkiksi tilanteita, joissa olet kuunnellut omia voimavarojasi.
TEHTÄVÄ: Katso alla oleva YouTube-video suostumuksesta (“Tee ja suostumus”) ja pohdi minkälaisia ajatuksia se herätti sinussa.
Video puhutaan englanniksi. Videoon voi laittaa tekstityksen videon oikeasta alakulmasta olevasta valikosta. Videoon on mahdollista valita myös automaattinen suomenkielinen tekstitys asetuksista. Jos video ei näy sinulle, tarkista evästeasetukset. Voit myös siirtyä katsomaan videon Youtubesta täältä.
Ei -miksi se on toisinaan niin vaikea sanoa?
Ein sanominen on tärkeää omista rajoista ja omasta hyvinvoinnista huolenpitämistä. Omia rajoja harjoiteltaessa on hyvä terävöittää itselleen myös omia oikeuksiaan ja arvojaan.
Kukaan ei ole syntyessään taitava pitämään huolta omista rajoistaan, vaan sitäkin tarvitsee harjoitella kuten muitakin taitoja. Omista rajoista huolehtiminen ja ein sanominen voi toisinaan olla vaikeaa. On hyvä pyrkiä hyväksymään myös ne vaikeat ja hankalat tunteet, joita saattaa nousta pintaan omista rajoista huolehtiessa.
Omia rajoja pohtiessa voit myös miettiä, että minkälaiset rajat ovat sinulle ehdottomia ja mitkä taas sellaisia, joista voit (omasta hyvinvoinnista tinkimättä) joustaa. Esimerkkinä ehdottomia rajoja voisi olla vaikka “turvallisuus” ja joustavat rajat ovat taas niitä, jotka eivät loukkaa sinun perustarpeitasi tai riko omia oikeuksiasi.
Miten tunnistaa, jos joku ylittää sinun rajasi?
Omien rajojen ylittyminen tai riski niiden ylittymisestä saattaa tuntua esim. tältä:
- halu pyrkiä karkuun tai pois tilanteesta
- tilanteen aiheuttama ahdistava olo
- haluaisit sanoa ei tai poistua tilanteesta, mutta se ei tunnu turvalliselta tai luontevalta
- epämukava olo
- hävettää
- hämmentynyt olo
- pelottaa
- inhottaa
Kääk – miten omista rajoista kommunikoidaan?
Omien rajojen tunnistaminen, pohtiminen ja niistä huolenpitäminen on tärkeää. Omista rajoista kommunikoiminen voi toisinaan kuitenkin olla vaikeaa. Sitä onkin hyvä harjoitella alkuun turvallisessa ympäristössä ja tilanteissa.
Voit aloittaa omien rajojen harjoittelun yhdessä ystävän, kumppanin tai muun läheisen kanssa. Sopikaa yhdessä, että harjoittelette ein ja kyllän sanomista tilanteissa, joissa teette toisillenne ehdotuksia esimerkiksi ajanvietosta tai ajanviettotavasta.
Harjoituksen avulla on turvallista normalisoida omista tarpeista ja omista rajoista huolehtimista. Toisen kiittäminen omista rajoista huolehtimisesta luo ilmapiiriä, jossa jokaisen rajat ja tarpeet ovat tärkeitä.