Siirry sisältöön
Seksuaalisuutta loukkaava häirintä -osio on osa Häirintä urheilussa -kurssia nuorille.

Mitä on seksuaalisuutta loukkaava häirintä? 

Seksuaalisuutta loukkaavan häirinnän määrittely ei aina ole helppoa ja yksiselitteistä. Häirinnässä on usein samankaltaisia piirteitä, mutta jokainen tilanne on omanlaisensa. Tähän vaikuttaa muun muassa tilanne, tekijä, tekotavat ja tilanteessa mukana olevat henkilöt. Myös tapa, jolla seksuaalisuuteen liittyviin teemoihin suhtaudutaan, vaihtelee muuttuvan yhteiskunnan ja kulttuurin myötä.

Seksuaalisuutta loukkaava häirintä voi ilmentyä monella eri tavalla ja monissa eri paikoissa. Urheilussa häirintää voi tapahtua esimerkiksi pukuhuoneissa, pelikentillä, kentän laidalla, yleisössä tai kisamatkoilla. Onkin täysin ymmärrettävää, että ilmiötä voi joskus olla hankala tunnistaa tai erottaa tilanteessa, jossa häirintä tapahtuu. On myös yleistä, että seksuaalisuutta loukkaavan häirinnän kokija havahtuu vasta myöhemmin kokeneensa häirintää.

On siis tärkeää hahmottaa, mitä seksuaalinen häirintä on ja miten se voi ilmetä, jotta siihen voidaan puuttua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Seksuaalisuutta loukkaava häirintä toteutuu silloin, kun sinuun tai toiseen henkilöön kohdistuu sanatonta, sanallista tai fyysistä seksuaalissävytteistä, ei toivottua käytöstä, jolla pyritään tarkoituksellisesti loukkaamaan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

 

TEHTÄVÄ: Pohdi hetki, mitä eroa on flirttailulla ja seksuaalisuutta loukkaavalla häirinnällä. Kirjoita muutama ajatus ylös paperille.

 

Seksuaalisuutta loukkaavaksi häirinnäksi luetaan esimerkiksi seksuaalisesti vihjailevat eleet tai ilmeet. Siihen luetaan myös epäasialliset seksuaaliset puheet ja kaksimieliset vitsit, homottelu ja huorittelu. Samoin vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat seksuaaliset huomautukset tai kysymykset ovat seksuaalisuutta loukkaavaa häirintää. Myös epäasialliset seksuaaliset viestit, kuvat tai videot some-kanavissa sekä seksiä koskevat ehdotukset tai vaatimukset lasketaan seksuaalisuutta loukkaavaksi häirinnäksi.

Kuuntele Et ole yksin -palvelun asiantuntijan lyhyt (5min) podcast -seksuaalisuutta loukkaavasta häirinnästä urheilussa tästä linkistä:

Seksuaalinen häirintä urheilussa

Suostumus seksuaalisessa kanssakäymisessä

Suostumus on asia, jota tarvitaan jokaisessa seksuaalisessa kanssakäymisessä toisen ihmisen kanssa. Erilaisten seksuaalisten tekojen suostumuksellisuus on kommunikaatiota siitä, mitä haluaa ja mitä ei. Suostumus voidaan antaa joko sanallisesti tai kehollisesti. Kehollisen suostumuksen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä tulkintamme voi toisinaan olla virheellinen. Siksi suostumus on hyvä aina varmistaa myös sanallisesti.

Seksuaalisessa kanssakäymisessä tulee aina olla osapuolten, eli myös sinun suostumuksesi. Seksuaalisuutta loukkaavassa häirinnässä toiminta tapahtuu pyytämättä ja vastoin suostumustasi. Se saattaa sinut epämiellyttävään tilanteeseen. Seksuaalisuutta loukkaava häirintä loukkaa seksuaalisuutta, itsemääräämisoikeutta sekä kehollista ja emotionaalista koskemattomuutta.

Suostumuksesta voi keskustella esimerkiksi näin: 

“Miltä tämä keskustelu/läheisyys sinusta tuntuu?”

“Haluatko jatkaa tätä keskustelua?”

“Saanko kysyä sinulta vielä jotain?”

“Kaipaatko minulta jotain?”

“Kaipaatko halia/lohdutusta?”

Keksitkö muita tapoja puhua suostumuksesta?

 

Esimerkkejä seksuaalisuutta loukkaavasta häirinnästä:

Seksuaalisuutta loukkaavaa häirintää ovat mm. seuraavat asiat, jos ne eivät ole suostumuksellisia ja niillä pyritään luomaan ahdistava ja/tai painostava ilmapiiri: 

Seksuaalisesti vihjailevat eleet ja ilmeet, esimerkiksi:

  • Silmäniskut
  • Flirttaileva katse ja hymy
  • Yhdyntää kuvaavat liikkeet

Härskit puheet ja kaksimieliset vitsit, esimerkiksi:

  • ”Sä taidat olla hyvä laittaa palloo reikää muuallaki ku pelikentil”
  • ”Osaatsä käyttää noit liikkeit myös treenien ulkopuolel?”
  • ”Sä pääset varmaa monii asentoihin, ku oot noin notkee” 

Seksuaalissävytteiset vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset, esimerkiksi:

  • ”Haluuksä huomioo, ku sulla on noin tiukat trikoot päällä?”
  • ”Onpa sulla kiintee kroppa”
  • ”Pitäiskö sun juosta vielä pari kiekkaa, ku kesäkin on kohta”?

Fyysinen koskettelu tai lähentely, esimerkiksi:

  • Takamukselle läpsäisy
  • Syliin kaappaaminen 
  • Vartalon hinkkaaminen toista vasten

Seksuaalisuutta loukkaavan häirinnän kokemus on yksilöllinen

Seksuaalisuutta loukkaavassa häirinnässä on kyse tilanteesta, jonka olet kokenut epämiellyttävänä, loukkaavana ja vastentahtoisena. Ihmiset kokevat asioita eri tavoin, joten esimerkiksi ulkonäköön liittyvät kommentit voivat joistakin tuntua mukavilta, kun taas toiset voivat kokea sanat tai kommentit loukkaavina. Vaikka kommentointi esimerkiksi ulkonäöstäsi olisi tarkoitettu kohteliaisuudeksi, mutta se tuntuu sinusta epämiellyttävältä ja painostavalta, ei kommentointia tarvitse hyväksyä tai sietää.

On hyvä muistaa, että mieltään saa muuttaa milloin vain. Sinulla on aina oikeus ilmaista, ettet toivo tilanteen jatkuvan, vaikka aluksi olisit ollut eri mieltä asiasta ja mukana siinä. Jos toiminta jatkuu lopettamispyynnöstäsi huolimatta, on kyse seksuaalisuutta loukkaavasta häirinnästä.

 

Seksuaalisuutta loukkaava häirintä on vallankäyttöä

Seksuaalisuutta loukkaava häirintä on vallan väärinkäytön muoto, joka tapahtuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Seksuaalisuutta loukkaavassa häirinnässä loukataan teon kohteeksi joutuneen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Toisinaan omien epämukavien ja vaikeiden tunteiden tunnistaminen sekä oman epämukavan olon ilmaiseminen häirintää kohdatessa voi olla vaikeaa. Erityisen vaikeaa se voi olla silloin jos, häiritsijä on valta-asemassa suhteessa häirittyyn. Valta-asemassa oleva henkilö voi olla esimerkiksi valmentaja, ohjaaja, huoltaja tai kokeneempi urheilija. Myös iso ikäero tuo tilanteeseen valta-aseman.

Häirintää kohdannut saattaa toisinaan kokea syyllisyyttä tai häpeää tapahtuneesta. Häirintä ei ole kuitenkaan koskaan häirityn vika, vaan vastuu on aina häiritsijällä. On myös täysin ymmärrettävää, jos häirintätilanteessa et ole pystynyt ilmaisemaan, ettei tilanne tunnu mukavalta. Omien rajojen ja häirinnän tunnistaminen sekä siihen puuttuminen vaativat harjoitusta. Tilannetta sivusta seuraavilla on myös vastuu häirintään puuttumisesta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...