Siirry sisältöön

4. Voimavarainen monikkovanhemmuus

Julkaistu 07.12.2018 - Tuottanut Suomen Monikkoperheet ry
Tässä jaksossa aiheena on monikkovanhemmuuteen kasvaminen, parisuhteen muuttuminen ja vanhempien rooli monikkoperheessä. Monikkovanhemmuus poikkeaa yhden lapsen vanhemmaksi kasvusta riskiraskauden sekä vanhempien kokemien erilaisten huolien ja pelkojen sävyttämän alun vuoksi. Tieto usean vauvan syntymästä yhtäaikaisesti voi muuttaa myös parisuhdetta.

Ristiriitaiset raskauteen ja vanhemmuuteen liittyvät tunteet kuuluvat normaaliin raskauteen, ja kun perheeseen saadaan lapsia yhden sijasta kaksi tai enemmän, ovat tunteet usein huolensekaisia. Tulevia vanhempia askarruttavat todennäköisesti äidin raskauden aikainen hyvinvointi, raskausajan riskit, taloudelliset haasteet sekä syntyvien lasten terveys ja synnytyksen kulku. Mielessä on varmasti myös vanhemmuuden tuoma vastuu sekä arki monikkolasten kanssa.

Monikkoraskaus kuormittaa äitiä fyysisesti enemmän kuin yhtä lasta odottavaa. Sairausloma alkaa kaksosten odottajalla tavallisesti jo raskausviikolla 28 ja kolmosten odottajalla aiemmin, vaikka raskaus olisi sujunut ongelmitta.

Video: Millaisia huolia ja mietteitä kaksosten syntyminen herättää Jarmossa ja Emmissä.

Vastuun jakautuminen vanhempien kesken

Monikkoperheessä isä pääsee tasavertaisesti mukaan vanhemmuuden jakamiseen. Siksipä ei olekaan yllättävää, että monikkoperheessä lapset todennäköisemmin nimeävät isän yhtä läheiseksi vanhemmaksi kuin äidin verrattuna muihin lapsiperheen isiin. Yhdessäolo tekee tehtävänsä! Ilman vaivannäköä se ei luonnollisesti tule, kasvun paikkoja tarjoaa niin monikkoisyys kuin monikkoäitiys runsain mitoin. Tuen ja tiedon saamiseksi isän kannattaa olla mukana niin neuvola- kuin sairaalakäynneillä. Jaettu vanhemmuus tukee isäksi kasvamista.

Monikkovanhemmuuden voimavaroja ovat vahva parisuhde sekä tasa-arvoinen vanhemmuus. Kotitöiden sekä lastenhoitovastuun jakaminen edesauttaa molempien vanhempien jaksamista ja lisää tyytyväisyyttä perhe-elämään.

Raskaus ja monikkolasten syntymä muuttaa parisuhdetta aina ja muutoksista on hyvä puhua jo raskausaikana. Paras alku perheelle on sellainen, jossa molemmat vanhemmista ovat sitoutuneet ajatukseen lapsesta.

Video: Emmin ajatuksia parisuhteesta.

Onko kaksosten hoitaminen raskasta?
Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, Suomen Monikkoperheet ry

Video: Kannattaako kumppanin ottaa isyyslomaa vauvojen kotiuduttua?
Toiminnanjohtaja Ulla Kumpula, Suomen Monikkoperheet ry

Tehtäviä:

Mitä odotuksia sinulla on puolisollesi vanhempana? Miten toivot puolisosi tukevan sinua vanhemmuudessa?

Mieti, miten arvelet vanhemmuuden muuttavan sinua.

Millaisia odotuksia sinulla on parisuhteelle vauvojen synnyttyä? Keskustelkaa toiveista, odotuksista ja peloista.

Mitä pieniä yhteisiä hetkiä haluat säilyttää arjessasi? Keskustele toiveistasi puolisosi kanssa.
Toteuttakaa puolisonne kanssa kahdenkeskinen hemmotteluilta tai hemmotteluhetki.

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus
pdf

6_kasvavat lapset ja monikkovanhemmuus

pdf

8_voimavaroja arkeen

pdf

9_vinkkejä unettomiin öihin

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaistukea lastensuojelun vanhemmille ti 10.12. klo 20-21

Tule juttelemaan tilanteestasi yhdessä muiden vanhempien ja Kasper ry:n lastensuojelun asiantuntijan kanssa. Chat on suunnattu vanhemmille ja muille...

Perhevapaiden jakaminen ja raha

Vuonna 2022 toteutunut perhevapaauudistus mahdollisti aiempaa joustavamman vanhempainvapaiden jakamisen. Videolla käydään läpi vapaiden ja niiden...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...